kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

5 yabancı firma şartname aldı

Yeni Haber
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından, aralarında Sabah gazetesi ile ATV televizyonun da bulunduğu medya varlıkların satışı için açılan ihale için bugüne kadar tamamı yabancı olan beş medya grubu şartname aldı.

Reuters'ın TMSF yetkililerinden aldığı bilgiye göre, ihale şartnamesini Yunan Antenna, Alman ProsiebenSat.1 , Avrupa'nın en büyük medya grubu olan Bertelsmann bünyesindeki RTL grubu, ABD merkezli medya devi News Corp ve Çek medya şirketi Central Europe Media Enterprise (CME) firmaları aldı.

TMSF, ATV-Sabah Ticari ve İktisadi Bütünlüğü ihalesi için muhammen bedelin 1.1 milyar dolar olarak belirlendiğini ve ihalenin 7 Kasım'da yapılacağını açıklamıştı. İhaleyle ilgilenen firmaların 15 Ekim'e kadar önyeterlilik için başvuracaklar ve daha sonra 6 Kasım'a kadar tekliflerini verecekler.

Bir TMSF yetkilisi Reuters'a, "Katılacak ortaklığın özkaynak toplamı en az 300 milyon dolar olmalı. Bunun da en fazla yüzde 25'i yabancı firmadan, kalan yüzde 75'i yerli ortaktan gelmeli. Bir katılımcı konsorsiyumda bir yabancı ortağın yanı sıra en fazla iki yerli ortak olabilir. Bunlardan biri de bir medya şirketi olmalı" dedi.

"TMSF muvazaalı (danışıklı), dolambaçlı işlemlere karşı çok titiz olacak. Paravan şirketlere kesinlikle müsaade etmeyecek. Bazı yabancılar medya işiyle ilgisiz ortaklar bularak bu ihaleye girme şartlarını sağlama yolunu seçmemeliler. TMSF'nin edindiği izlenime göre şu ana kadar bu işlemlere tevessül etme gayretleri var."

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk Ağustos'ta Reuters'a açıklamasında, ihaleye katılmak isteyen yabancıları uyararak, "Burada yabancı yatırımcının TV yayıncılığına getirilen yüzde 25'lik hisse sınırını ciddi biçimde dikkat almalarını, bu konunun RTÜK ve Rekabet Kurulu tarafından ciddi biçimde denetleneceğini bilmelerini istiyoruz. Bu bizim şartnamemizde de yer alacak. Yabancı yatırımcılar satışın RTÜK ve RK onayıyla gerçekleşeceğini akıllarından çıkarmamalılar" demişti.

TMSF Fon Kurulu ihale sonucunu bir sıralama yaparak Rekabet Kuruluna ve RTÜK'e gönderecek. Bu iki üst kurulun onayının yanı sıra kazanan firma ile ilgili güvenlik soruşturması da yapılacak. Bütün bu işlemlerin 2-3 ay içinde tamamlanması ve ATV-Sabah ticari bütünlüğünün 2008 yılın başlarında devredilmesi bekleniyor.

İhaleye yerli medya gruplarından Doğan Yayın Holding ve Çukurova giremiyor. Ancak Ciner grubu ihaleye katılabilecek.

ATV-Sabah ticari bütünlüğü içinde ATV Televizyonu, Radyo City, Sabah, Takvim, Günaydın, Yeni Asır ve Pas Fotomaç Gazeteleri ile Bebeğim ve Biz Merkez, Sinema Merkez, Sofra Merkez, Home Art Merkez, Şamdan Plus, Yeni Aktüel, Para, Global Enerji Merkez, Transport, Hukuki Perspektifler Dergilerinin faaliyetlerinin gerçekleştirilmesini sağlayan ve haczedilen RTÜK nezdindeki haklar, markalar, Telekomünikasyon Kurumu nezdindeki haklar, isim hakları, internet alan adları, yayın ekipman, cihaz ve araçlar, demirbaşlar gibi varlıklarla İzmir Matbaa ve Gazete Merkezi Ticari ve İktisadi Bütünlüğü içerisinde yer alan menkul mallar yer alıyor.

REUTERS