kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

Yerlilerin dolardaki kaderi kaybetmek mi?

Yerli yatırımcılar son dalgalanmada da iyi bir piyasa düzenleyicisi olduklarını ispatladılar. Geçen yıl yaşanan dalgalanma sonrasında dövize güçlü bir yönelim gösteren yerliler bir yıl içinde 31.6 milyar dolarlık alım yaptılar. Döviz hesaplarını 60.3 milyar dolardan 91.9 milyar dolara çıkardılar. Merkez Bankası'nın yukarıdaki tablosundan da izlenebileceği gibi, temmuz ayının son haftasında başlayan dalgalanmayla yeniden satışa yönelen yerli yatırımcılar 17 Ağustos'a kadar 5.6 milyar dolar satış yaptılar. Bu tarihte 86.3 milyar dolara inen döviz hesapları son üç haftada 1.5 milyar dolar arttı. Yani sattıkları dövizleri şimdi düşen kur düzeyinden yerine koyuyorlar. Dolar kuru da 16 Ağustos'ta 1.42'ye kadar yükselmişti. Dış değerinde meydana gelen düşüş yanında küresel piyasalardaki yatışma ve yerlilerin satışları dolar kurunu aşağı çekerken Türkiye'nin son dalgalanmadan daha az etkilenmesini sağladı.
Yerliler arasında gerçek kişiler döviz yatırımlarını daha çok dolar üzerinden yapıyor. Geçen yıl ortasında dolar hesapları 23.0 milyar dolar iken, 20 Temmuz 2007 itibariyle 15 milyar dolarlık artışla 38.2 milyar dolara çıktı. Buna karşılık yerli gerçek kişilerin Euro hesapları aynı tarihlerde 18.8 milyar Euro'dan küçük bir azalmayla 18.4 milyar Euro'ya düştü.
Son dalgalanmada ise yerli gerçek kişiler döviz bozdurmayı daha çok dolar hesaplarından yaptı. 20 Temmuz'a göre 7 Eylül'de gerçek kişilerin dolar hesabı 2.5 milyar dolar azalırken Euro hesaplarında sadece 205 milyon Euroluk düşüş meydana geldi.