kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

15'lik kızla evlenen babaya 8 yıl hapis

Ali EYCE İZMİR
Bir yıl önce baba olan Onur Ç., eşi 15 yaşını doldurmadığı için "cinsel istismar" suçundan 8 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı..
İzmir'de 2 yıl önce evlenen ve bir yıl sonra da bir kız çocuğu sahibi olan Onur (21) ve M.Ç. (16) çifti, yargıdan gelen kararla sarsıldı. Bebeğin doğumuyla ortaya çıkan olayda sanık durumuna düşen Onur Ç., eşinin hamile kaldığında 15 yaşını doldurmamış olması nedeniyle "küçük yaşta kıza cinsel istismar" suçundan 8 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı. Kararın Yargıtay'da kesinleşmesi halinde sanık 5 yıl 3 ay cezaevinde yatacak. Doğuma birkaç ay kala Aile Mahkemesi'nden alınan izinle nikâhlanan çift, doğumu yaptıran doktorlar tarafından annenin yaşının küçük olması nedeniyle polise bildirildi. Onur Ç., nikâh cüzdanını gösterince tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı, ancak yeni TCK'ya göre "küçük yaşta kız çocuğunu cinsel istismar" suçundan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaktan kurtulamadı.

'YASA DEĞİŞMELİ'
İlk duruşmaya bebekleriyle gelen çiftten Onur Ç. sanık sandalyesine, M.Ç. ise mağdur sandalyesine oturdu. Geçtiğimiz haftaki son duruşmaya da çift, 1 yaşındaki kızlarıyla geldi. Sanık avukatı Mehmet Dinçer mahkemenin ceza vermesi durumunda, sadece müvekkilinin değil bakmakla yükümlü olduğu karısının ve çocuğunun da mağdur olacağını söyledi. Tarafların evlenmesi durumunda eski TCK'da erteleme cezası yer alırken, Yeni TCK'da bu konuya yer verilmediğini dile getiren avukat mahkemenin bu eksikliğin giderilmesi için Anayasa Mahkemesi'ne gitmesini istedi. Son görüşü sorulan savcı da bu düzenlemenin olmamasının eksiklik olduğunu belirtirken, "Ancak, olay anayasanın 'Ailenin Korunması' başlığı altında düzenlenen 41. maddesi açısından ele alınıp yorumladığımızda bu maddeye bir aykırılıktan söz etmek mümkün değildir" dedi.

AİHM'YE GİDEBİLİRİZ
Mahkeme, sanığı "küçük yaştaki kıza cinsel istismar" suçundan 8 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırdı. Karar Yargıtayda onanırsa sanık 5 yıl 3 ay cezaevinde kalacak. Onur Ç., hapisten çıktığında kızı ilkokul çağına gelecek. Avukat Dinçer, M.Ç.'nin yapılan kemik yaşı tespitinde 17 yaşından gün aldığını, yani hamile kaldığında 15 yaşından büyük olduğu için ceza almaması gerektiğini, ancak mahkemenin hastane kayıtlarını dikkate aldığını savundu. Avukat Dinçer, yasaların çekirdek aileyi koruması gerektiğini belirterek, "Mağduriyetimizi Yargıtay'da anlatacağız ve çözüm bulunmasını isteyeceğiz. İç hukukta bir sonuç alamazsak korkarım bu yasanın mağdur ettiği insanlar olarak AİHM'e gideceğiz" dedi.