kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

AIDS aşısı geliştirme projesinde fiyasko

Bir ABD firmasının sürdürdüğü aşı geliştirme projesinde, denek olarak kullanılan 45 gönüllü, günlük yaşamlarında birlikte oldukları kişilerden AIDS virüsü kaptı..
İlk olarak 1981 yılında ABD'de tespit edilen AIDS, öldürmeye devam edecek. Çünkü insanların bağışıklık sistemini yok ederek 3 ila 5 yıl içinde ölmelerine yol açan AIDS'e karşı son aşı geliştirme denemesi de başarısızlıkla sonuçlandı. Aralık 2004 yılında başladığı AIDS aşısı geliştirme projesini durduklarını açıklayan Amerikan firması Merck'in Başkan Yardımcısı Dr. Mark B. Feinberg, "Çok umut vadeden bir projeydi. Hayal kırıklığı oldu. Üzgünüz" dedi. Amerikan Bulaşıcı Hastalıklar ve Alerji Ulusal Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony S. Fauci de "Açık bir başarısızlık" diye konuştu.

'AŞI VİRÜSE ENGEL OLAMADI'
Verilerini diğer bilim adamları ile paylaşacaklarını belirten Merck firması, AP'ye, "Günde tek doz geliştirdiğimiz aşıdan verilen 741 gönüllüden 24'ü, sahte aşı verilen 762 gönüllüden ise 21'i günlük yaşantılarında birlikte oldukları kişilerden virüsü kaptı" dedi. Firma, deneklerin profilini ise şöyle çizdi: "Testin başlangıcında denekler HIV virüsü taşımıyordu. Hepsi, homoseksüel erkekler veya hayat kadınları gibi bu hastalığa yakalanma riski yüksek kesimden seçildi. Deneklerden bazıları, birlikte oldukları kişilerden virüs kaptı. Planlandığı gibi aşı buna engel olamadı..." 2004'ün aralık ayında Avustralya, Brezilya, Kanada, Dominik Cumhuriyeti, Haiti, Peru, Porto Riko ve ABD'den 3 bin gönüllüyle yürütülen aşı denemesi projesine STEP adı verilmişti.