kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yakıt tankları aldatmaca mı?

Yeni Haber
İsrail'in, 6 Eylül'de Suriye'deki hedeflere karşı gerçekleştirdiği hava operasyonuna ilişkin tartışmalar sürerken İsrailli uçakların Türkiye topraklarına düşürdükleri yakıt tanklarının bir aldatmaca olabileceği öne sürüldü.

The Sunday Times gazetesi, Amerika'daki bazı analistlerin, yakıt tankerinin fotoğraflarına şaştığını belirterek "Çok az zarara uğramış gibi görünüyor. İsrailli F-151 pilotlarınca izlenen rota konusunda şaşkınlık yaratmak için gizlice yerleştirilmiş olabilir mi?" sorusunu sordu.

Pazar günlerinde İngiltere'de yayınlanan The Sunday Times gazetesi, İsrail'in söz konusu operasyonunun, Suriye'nin Kuzey Kore'nin işbirliğiyle bir nükleer programı yürüttüğü bir tesisi hedef aldığını savunurken Türk topraklarında ele geçirildiği belirtilen yakıt tanklarına dikkat çekti.

İsrail'in Suriye'ye karşı geçen 6 eylül'de gerçekleştirdiği hava operasyonu öncesi İsrail'in elit komando birliği Sayeret Matkal'a bağlı komandoların Kuzey Suriye'de Dayr az-Zawr yakınlarındaki gizli askeri tesise yönelik bir operasyon düzenlediklerini iddia eden gazete, Suriye'nin bir nükleer programda Kuzey Kore ile işbirliğini yapıp yapmadığı kanıtlarını aradıklarını öne sürdü.

"WASHİNGTON'U İKNA EDECEK KANIT"

Washington ve İsrail'deki kaynaklara dayanarak İsrail'in söz konusu tesisi aylarca izlediğini ve tesise karşı operasyon gerçekleştirmek istediğini ancak ABD'nin, onay vermek için kanıt talep ettiğini de yazan gazete, komandoların görevinin ise Washington'u ikna edecek kanıt elde etmek olduğunu yazdı.

Komandoların gizlice elde ettikleri nükleer materyel örneklerini inceleyen İsrailli bilim adamlarının, materiyelin Kuzey Koreli olduğunu bildirmesinin ardından ABD'nin saldırıya yeşil ışık yaktığını belirten gazete, saldırıyı bizzat İsrail'in yeni Savunma Bakanı, Sayeret Matkal eski komutanı ve prestijli eski askeri Ehud Barak'ın yönettiğini de öne sürdü.

Hava operasyonundan bu yana İsrail'in sessizliğini koruduğuna, ABD Başkanı George W. Bush'un da, operasyonu yorumlamayı reddettiğine dikkat çeken gazete, Kuzey Kore ve Çin'deki diplomatların operasyon sırasında birkaç Koreli'nin öldürüldüğüne inandıklarını da kaydetti.

YAKIT TANKLARI MESELESİ

The Sunday Times, operasyonun bazı unsurlarına da dikkat çektiği haberinde bu çerçevede operasyona katılan İsrail uçaklarının Türk toprakları üzerinde düşürdükleri belirtilen yakıt tankları meselesi üzerinde durdu. Gazete şunları yazdı:

"Amerika'daki bazı analistler, operasyonun ardından Türkiye üzerinden dönüş yapan İsrailli bir jet uçağınca düşürüldüğü öne sürülen yakıt tanklarının fotoğraflarına şaştı. Göreli olarak çok az zarara uğramış gibi görünüyor. İsrailli F-151 pilotlarınca izlenen rota konusunda şaşkınlık yaratmak için gizlice yerleştirilmiş olabilir mi?"

İngiliz gazetesi, çok daha önemlisi olanın İsrailli komandoların ele geçirdiği materiyelin tam niteliği ve Suriye'nin niyetleri olduğunu da vurgularken materyelin, ABD'nin eski BM nezdindeki Daimi Temsilcisi John Bolton'un öne sürdüğü gibi İran'a yönelik olup olmadığı sorusunu da gündeme getirdi.

(ANKA)