kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sıra beklemeden para vermeden check-up

SEVDİCAN GÜNEŞ SAĞLIK SERVİSİ
19.09.2007
Kadınlar belli bir yaştan sonra mutlaka yaptırmaları gereken tetkikleri artık gözlerinde büyütmesin! Çünkü İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı 30 merkez ücretsiz mamografi çekiyor, pap smear testi ve kemik yoğunluğu ölçümü yapıyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Sıra beklemeden para vermeden check-up
Ben şanslıydım ancak herkes benim kadar şanslı olmayabilir... Ailemde meme veya rahim kanseri olan herhangi bir akrabam yok. Ancak 8 yıldır sağlık haberleri hazırladığım için mutlaka test yaptırmam gerektiğini biliyordum ve bunun için en doğru adresin neresi olabileceğini düşünüyordum. Haber yaptığım birçok kurumu gözden geçirdim. Nereye gitmeliydim, hangi belgeleri hazırlamalıydım? En önemlisi de İstanbul'da yaşayan pek çok hemcinsim gibi çok yoğun bir tempoda çalıştığım için çok sıra beklemeden en hızlı sonucu almam gerekiyordu. Yaptığım araştırmalarda pap smear, kemik ölçümü ve meme muayenesi için en doğru adresin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Kadın ve Aile Sağlığı Merkezi olduğuna karar verdim. Üstelik tüm işlemler ücretsiz yapılıyormuş! Yanınıza sağlık karnesi ya da muhtardan kağıt almanıza bile gerek yokmuş. Benim bile inanmakta güçlük çektiğim merkezi ve verilen hizmeti test etmek için foto muhabiri arkadaşım Berfin Bali ile Beşiktaş Kadın ve Aile Sağlığı Merkezi'ne gittik. Ama öncesinde '153'no'lu ücretsiz hattı arayıp randevu aldık. İşte adım adım yaptırdığım tüm işlemler ve testler...

TELEFONLA RANDEVU ALIN
Ücretsiz check up için ilk şart telefonla randevu almak. 153'ü aradığınızda evli olup olmadığınız ve cinsel yönden aktif olup olmadığınız soruluyor. Randevu en erken bir sonraki güne ve üstelik oturduğunuz semtte bulunan en yakın kadın sağlığı merkezine veriliyor. Başvuruda sadece kimlik cüzdanınız yeterli, sağlık karnesine gerek yok.

KONTROL NASIL YAPILMALI?
DR. Zeynep Çelik, kadın hastalıkları ile ilgili her eğitim seviyesinden kadının anlayabileceği bilgilendirme sonrasında meme kanseri riskine karşı evde nasıl meme muayenesi yapmamız gerektiğini öğretti. Dr. Zeynep Hanım eğer beze ya da kistten şüphelenirsek, hiç vakit kaybetmeden mamografi çektirmememizi öneriyor.

SANİYELİK BİR İŞLEM
Kafamda bu soru işaretleriyle sabah gittiğim merkezde ismimi söyledikten sonra hemen kemik yoğunluğunun ölçüldüğü odaya alındım. Önce boy, kilo ölçüleri ve daha önce geçirdiğim hastalıkların olup olmadığıyla ilgili bir form doldurdum. Sonrasında sadece ayağımı koyduğum makineden 5 dakika içinde kemik yoğunluğumun normal seviyede olduğuna dair bir sonuç çıktı. Ben ilk aşamayı başarıyla geçtikten sonra cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve artık birçok genç kız için önemli bir sorun olan rahim ağzı kanserine karşı pap smear testi için başka bir odaya alındım.

SONUÇLAR ÜÇ GÜNDE HAZIR
Tüm şüphelerimden kurtulmamı sağlayacak sonuç, sadece üç gün içinde çıkacakmış. Laboratuvar hizmeti dışarıdan alındığı için sonuçlar en erken üç, en fazla bir hafta içinde verilebiliyormuş. Ancak bu arada işlem sırasında ve sonrasında giyinirken Dr. Zeynep Hanım, güler yüzüyle birlikte HPV virüsünün yol açtığı rahim ağzı kanseri hakkında detaylı bilgiler verdi. Görev yapmaya başlamadan önce özel bir eğitimden geçirildiklerini söyleyen Dr. Çelik, aktif cinsel hayatı olan genç kızlar için giderek önemli bir tehlike olan cinsel hastalıklarla ilgili kapsamlı bilgi sundu.
Haberin fotoğrafları