kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

PKK'nın silahları Blackwater'in mi?

Yeni Haber
ABD'de federal savcılık, Amerikan çıkışlı bazı silahların, özel güvenlik şirketi Blackwater'in çalışanları tarafından gizlice Irak'a sokulup karaborsada satıldığı ve sonunda terör örgütü PKK'ya ulaştığı yönündeki bazı bulgular üzerine soruşturma başlattı.

AP ajansının haberine göre soruşturma, ABD'nin Kuzey Carolina eyaletinin Raleigh kentinde başlatıldı ve bu konuda savcılarla işbirliği yapan Pentagon ve ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, dava açılması için yeterli ölçüde kanıt toplandığı sonucuna vardı.

Dava açılması durumunda, Kuzey Carolina eyaletinde kayıtlı Blackwater şirketinin doğrudan hedef alınıp alınmayacağı veya kaç şirket görevlisinin suçlanacağı henüz açıklık kazanmadı.

Ağırlıkla Irak'ta faaliyet gösteren Blackwater şirketi, kendisine bağlı çalışan özel koruma görevlilerinin, geçen hafta Bağdat'ta bir Amerikan konvoyuna saldırı düzenlendiği gerekçesiyle çevreye ateş açarak 11 Iraklı sivili öldürmesiyle gündeme gelmiş ve şirketin lisansı, geçici olarak iptaledilmişti.

Irak'ta Amerikalı yetkililerin korunmasıyla görevli Blackwater şirketi, şimdiye kadar yüz milyonlarca dolar değerinde koruma ihaleleri kazanmış bulunuyor.

Blackwater ve diğer koruma şirketleri görevlilerinin, paralı asker olarak görülmesi ve bunların çalışma kurallarının açıkça belirlenmemiş olması, eleştirilere yol açıyor.

Pentagon yetkilileri, geçen ayki açıklamalarında, Amerikan çıkışlı bazı otomatik silahların ve tabancaların Türkiye'de Türk güvenlik güçleri tarafından ele geçirildiğini doğrulamıştı.

Türkiye, Amerikan çıkışlı çeşitli silahların terör örgütü PKK'nın eline geçtiğini belirterek, ABD'den bu durumun aydınlatılmasını ve önüne geçilmesini talep etmişti.

(AA)