kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

Darbenin günlüğü

Nokta dergisinin eski genel yayın müdürü Alper Görmüş, 2003'te Deniz Kuvvetleri Komutanlığı görevinde bulunan, adı Sarıkız ve Ayışığı gibi darbe planlarına karışan ora. Özden Örnek'e hakaretten yargılanıyor.
Örnek'in hatıra defterlerinde, diğer komutanlarla (Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur, Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına, Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman ) ile yapılan toplantılar ve Kıbrıs'ta Annan Planı oylaması öncesine sıkıştırılmak istenen Sarıkız kod adlı darbe planından söz ediliyordu. Örnek, Jandarma Genel Komutanı org. Şener Eruygur ile Hava Kuvvetleri Komutanı org. İbrahim Fırtına'nın "Gecikmeden darbe yapılsın" diye bastırdıklarını ve bu durumun, Kara Kuvvetleri Komutanı org. Aytaç Yalman'ın canını sıktığını da not etmişti.
Böyle bir belge var mı yok mu? Eğer Başbakanlık vermezse Alper Görmüş, çok emin bir yerde muhafaza ettiği vesikaları yargıya intikal ettireceğini söylüyor. Aslında, Örnek Paşa, Star gazetesinde Şamil Tayyar'a verdiği demeçte, günlüğün mevcudiyetini kabul ederek şöyle konuşmuştu: "Canımın yanacağını bildiğim için, görevden ayrılmadan önce, bunları sildim. Öyle delete tuşuna basarak değil; bulunmasın, okunmasın diye üzerini yazdırarak sildim" Ama sonra inkar yoluna saptı.
Bu meselenin aydınlanması, yeni hazırlanan anayasa kadar önemli. Başarıyla sonuçlanırsa, Türk demokrasisi, tıpkı Yunanistan gibi darbe söylem ve eyleminden kurtulmuş olacaktır.