kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Saniyede 20 megabitin üstünde internet bağlantısı

05.09.2007
Türk Telekom, internet erişim altyapısını yenileyerek IP DSLAM adı verilen yeni nesil internet erişim cihazları sayesinde saniyede 20 megabitin üstünde bir hızla internet bağlantısı hizmeti verecek.

Türk Telekom'dan yapılan yazılı açıklamada, Türk Telekom'un yaklaşık 110 milyon euroluk yatırımla internet erişim altyapısını yenilediği ve 2 milyon IP DSLAM port ilavesi yaptığı bildirildi.

Açıklamada, IP DSLAM adı verilen yeni nesil internet erişim cihazları sayesinde saniyede 20 megabitin üstünde bir hızla internet bağlantısının yanında; canlı sayısal TV yayını (Broadcast TV), isteğe bağlı içerik teslimi (Video on Demand), IP telefon ve yüksek kalitede video konferans gibi hizmetlerin müşterilere sunulacağı kaydedildi.

Türk Telekom'un söz konusu yatırımda Alcatel- Lucent, Huawei, Meteksan Sistem ve ZTE Corporation ile işbirliği yaptığının ifade edildiği açıklamada, geçtiğimiz günlerde düzenlenen imza töreniyle erişim altyapısı yenileme çalışmalarına da start verildiği hatırlatıldı.

Açıklamada, yeni nesil internet erişim cihazları olarak bilinen IP DSLAM ile erişimin IP üstüne yoğunlaşağı kaydedildi. Üçlü oyun olarak tanımlanan bir sistem kapsamında ses, veri ve görüntünün biraraya gelerek tek bir kanaldan iletilmeye başlanacağına işaret edilen açıklamada, ses, veri ve görüntünün üçlü oyun (Triple Play) adı altında birleşmesiyle; internet üstünden TV yayınlarının mümkün olması (IPTV), istenen anda istenen video içeriğine internet üstünden ulaşılması (Video on Demand) ve internet üstünden telefon konuşmalarının yapılması (VoIP) gibi yeniliklerin hayata geçirileceği belirtildi.

Türk Telekom Genel Müdür Yardımcısı Celalettin Dinçer, yaptığı açıklamada, IP DSLAM teknolojileri sayesinde ADSL2+ ve VDSL2 gibi saniyede 20 megabitin üstünde genişbant internet teknolojilerinin kullanıcılar tarafından kullanılmaya başlanacağını söyledi.

Dinçer, "Kullanıcı tarafında büyük bir çoğunlukla yatırım yapmayı gerektirmeyen bu sistemler sayesinde farklı hizmetler sunulabilecek" dedi. Projenin IPTV bacağında Microsoft ile birlikte Türk Telekom'a çözüm sunduklarını ifade eden Alcatel-Lucent Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Azası Haluk İlkdoğan ise, "Türk Telekom'un IPTV alanında başarılı olmasını sağlayacak geleneksel sayısal TV platformlarına göre fark yaratmasına yardımcı olacak kullanıcı odaklı ve katma değerli en güçlü portföyü sunmaya odaklandık. Türk Telekom ile bu konuda ortaklık kurmak bize onur vermektedir" diye konuştu.

(ANKA)