kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Zonguldak'ta sağanak yağış

Yeni Haber
Zonguldak'ta gece başlayan ve aralıklarla devam eden şiddetli yağış nedeniyle kent merkezi ve Ereğli ilçesinde bazı derelerin taşması sonucu, çok sayıda ev ve iş yerini su bastı.

Şiddetli yağış nedeniyle Kozlu beldesi Ilıksu mevkisinden geçen Ilıksu Deresi'nin taşması sonucu bazı evlerin birinci katlarıyla iş yerlerine su girdi. Esnaf ve vatandaşlar, kova ve küreklerle su boşaltmaya çalıştı.

Evlerinde mahsur kalan bazı vatandaşlar, derenin döküldüğü sahile kadar taşması nedeniyle işlerine gidemediler. Bazıları ise yağmur suyuyla gelen odunları topladı.

Kent merkezinde de su kanallarının tıkanması sonucu bazı iş yerlerinin zemin katlarını su bastı. Esnaf, dükkanlarına dolan suyu kova ve
küreklerle boşaltmaya çalışırken, belediye ekipleri de tıkanan su kanallarını açmak için çalıştı.

Esnaf Naci Kırlak, binalarının altından su kanalı geçmesi nedeniyle iş yerini su bastığını belirterek, ''Dükkanımda bulanan 70 bin YTL
tutarındaki mobilyaların tamamı zarar gördü. Yeterli önlemlerinin alınmamasından mağdur olduk'' dedi.Polis ekipleri, dere yataklarını taşma tehlikesine karşı kontrol etti.

EREĞLİ'DE İKİ DERE TAŞTI

Ereğli ilçesinde de Kabasakal ve Pençes derelerinin taşması sonucu bazı ev ve iş yerlerini su bastı.Yeşiltepe mevkisinden akan yağmur suyu, sosyete pazarındaki pazarcı tezgahlarını sürükledi. Ereğli-Zonguldak karayolunda biriken molozlar, trafik akışında aksamalara yol açtı.

Kavaklık Mahallesi'nde de evlerin birinci katları su altında kaldı. Binaların önünde biriken su nedeniyle mahsur kalan vatandaşlar, itfaiye ekiplerince kurtarıldı.Kavaklık Mahallesi Muhtarı Nazif Kaplan, ağustos ayındaki şiddetli yağış nedeniyle de su baskınları yaşadıklarını, Devlet Su İşleri Müdürlüğüne gerekli bilgiyi vermelerine rağmen halen bir çalışma yapılmamasının vatandaşları mağdur ettiğini söyledi.

Vatandaşlar ve esnaf, ev ve iş yerlerine basan sularını boşaltmak için çaba harcadı.Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi ve Ereğli Belediye Başkanı Murat Sesli, su baskını olan bölgelerde incelemelerde bulundu.Meteoroloji Müdürlüğü yetkileri, kentte geceden itibaren metrekareye 86.8 kilogram yağış düştüğünü bildirdi.

ŞİDDETLİ YAĞIŞ NEDENİYLE 4 KATLI BİR İDARE BİNASI ÇÖKTÜ


Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde gece başlayan ve aralıklarla devam eden şiddetli yağış nedeniyle Kandilli beldesindeki Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) ait 4 katlı idare binası çöktü. Binanın önceden boşaltılması can kaybını önledi.

TTK Armutçuk Müessesesine ait 4 katlı idare binasının altından geçen su kanallarının gece taşması nedeniyle zeminde yumuşama meydana geldi.

Kurum yetkilileri, olası çökme tehlikesine karşı binayı boşalttı. Sabah saatlerinden itibaren de devam eden yağış nedeniyle bina çöktü.

Genel Maden İşçileri Sendikası Başkan Yardımcısı Rahmi Yaman, 30 yıllık idare binasının altından geçen atık su kanallarında yağmurdan dolayı taşma meydana geldiğini, zeminde çatlaklar oluşması sonucu da binayı boşalttıklarını söyledi.

Yaman, yer altı gaz izleme ve personel kontrol sistemi ile arşiv ve güvenlik bölümü gibi birimler olduğu binanın önceden tedbir alınarak boşaltılmasının faciayı önlediğini belirtti.

Bölgede inceleme yapan Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi de aşırı yağışların binanın çökmesine yol açtığını, can kaybı ve yaralanma olmamasına sevindiklerini kaydetti.

Bu arada, Ereğli-Kandilli kara yolunun 2 ayrı noktasında toprak kayması sonucu yaklaşık 1 saat ulaşıma kapanan yol, TTK ekiplerinin çalışması sonucu açıldı.

DENİZİN KİRLENMESİ ÖNLENDİ

Zonguldak'ta, liman ile Acılık Deresi'nin birleştiği bağlantı noktasına bu ayın başında yerleştirilen bariyerler, denizin atıklarla kirlenmesini önledi.

Belediye Başkanı Secaattin Gonca, dereye yağışla birlikte dolan pet şişe gibi evsel atıkların bariyerler sayesinde denize karışmadığını ifade ederek, ''Burada biriken çöpleri sandalla alarak imha edeceğiz. Daha önceki dönemlerde bu atıklar denizi kirletiyordu. Çalışmamızın olumlu sonuçlanmasından mutluluk duyduk'' diye konuştu.

KÖMÜR OCAKLARINDA HASAR MEYDANA GELDİ


Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde gece başlayan ve aralıklarla devam eden şiddetli yağış nedeniyle Kandilli beldesindeki Hema Endüstri AŞ'nin işlettiği kömür ocaklarında hasar meydana geldiği bildirildi.

Hema Endüstri AŞ Kandilli İşletme Müdürü Nuh Baş, yaptığı yazılı açıklamada, Alacaağzı yükleme tesislerindeki vagon tumbası itici sistemleri ve vagon yollarının yanı sıra vagonlar ile trafo sisteminin selle denize sürüklendiğini belirtti.

Yer altında ocaklara fazla miktarda su girdiğinden galerilerde hasarlar ve göçükler oluştuğunu bildiren Baş, şunları kaydetti:

''İşçilerin çalıştığı kömür ocağı sabah saatlerinde emniyet nedeniyle boşaltıldı. Teknik elemanlarla birlikte ocak içinde nöbetçi ekip tulumbalarla su atımı yapıyor. Ocağın daha derin katlarını da su basma tehlikesi mevcut. Tulumbalar tam kapasiteyle çalıştırılıyor. Elektrik kesintisinden korkuluyor. Üretimin en az bir yıl aksayacağını tahmin ediyoruz .''

AA