kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
6 gence, olayların "Jena" adlı kasabada geçmesi nedeniyle "Jena 6" adı verildi. Göstericiler, "Serbest bırakın" yazılı pankartlar taşıdı.

ABD'de son 40 yılın en büyük siyahi eylemi

Mahkemede tamamı beyaz jüri tarafından aşağılanan 6 siyahi için on binler sokaklarda döküldü. Siyasiler, "adil yargı" istedi..
ABD'nin küçük bir kasabası, 1960'lardan bu yana ülkenin en büyük siyah ayaklanmasına sahne oluyor. On binlerce siyahinin sokaklara dökülmesine, başkanlık adaylarının tepki göstermesine neden olan olaysa Louisiana eyaletindeki Jena adlı kasabada yaşandı. Aralık ayında beyaz bir gencin dövülmesinin ardından 6 siyahi genç tutuklanarak hapse atıldı. Ancak tamamı beyazlardan oluşan jüri üyelerinin siyahileri aşağılayan ifadeler kullanması ve her bir zanlıya 30'ar yıl hapis cezası istenmesi sokaklara dökülmesine neden oldu. ABD Başkanı George W. Bush ayaklanmadan üzüntü duyduğunu açıklarken Hillary Clinton ile Barack Obama, adaletin doğru uygulanmasını isteyen açıklamalarda bulundu. ABD basını ise, gösterilerin son 40 yılın en büyük ayaklanmasına dikkat çekerek gerginliğin azaltılması yönünde haberlere yer veriyor.