kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

KKTC ile Suriye arasındaki feribot seferleri 28 yıl sonra yeniden başladı

Yeni Haber
KKTC'nin Gazimağusa ile Suriye'nin Lazkiye limanları arasında 1978-1979 yılları arasında yapılan ve bir yıl süren feribot seferleri, 28 yıl aradan sonra bugün yeniden başladı.

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, Gazimağusa-Lazkiye arasında başlatılan feribot seferlerinin sadece KKTC-Suriye arasında değil, bölgedeki ülkelerle de tıcari ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunacağını söyledi. Avcı, ''Rumların uzlaşmaz tutumu devam ettiği sürece, biz de açılımlarımızı sürdüreceğiz'' dedi.

İLK SEFER TANITIM AMAÇLI

Gazimağusa Limanından Akgünler'e ait deniz otobüsüyle başlayan seferlerin ilki, basına tanıtım amaçlı yapılıyor.

Sefere, basın mensuplarının yanı sıra iş adamları, turizm acentelerinin temsilcileri, Kıbrıs Türk Sanayi Odası ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası yetkilileri, üniversite temsilcileri ve hükümet yetkilileri katıldı.

Tanıtım amaçlı olan bugünkü ilk seferin ardından düzenli seferlerin Ramazan Bayramı'ndan itibaren başlaması öngörülüyor.

AVCI: "TARİHİ GÜN"

Suriye'ye yapılan ilk sefer dolayısıyla Gazmağusa Limanına gelerek yolcuları uğurlayan KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, ''bugünün tarihi ve önemli bir gün olduğunu'' belirterek, KKTC ile Suriye arasında 28 yıl önce yapılan ve bir yıl süren seferlerin, kesintiye uğramasından 28 yıl sonra bugün tekrar başladığını kaydetti.

Avcı, Gazimağusa'dan Lazkiye'ye başlayacak seferlerin ticari, turizm, kültürel ve eğitim alanlarındaki ilişkilerin artırılması, ekonomik ilişkilerin gelişmesi ve iki halkın kaynaşması açısından önemli olduğunu vurguladı.

Turgay Avcı, bu seferlerin sadece KKTC ile Suriye arasındaki ilişkilerin değil, bölgedeki ülkelerin ilişkilerinin Orta Doğu ve tüm bölge ülkeleriyle bağlantılı ticari atılım ve turizmin gelişmesine de öncü olacağını söyledi.

Kıbrıs Türklerinin dünyadaki hak ettiği düzeye gelmesi için gerekli açılımların yapılacağını ifade eden Avcı, ''Rumların uzlaşmaz tutumu devam ettiği sürece açılımlarımız sürecek'' dedi.

Avcı, KKTC'den Suriye'ye olacak olan düzenli seferlerin bayramda başlatılması için turizm acentelerinin yetkililerle yoğun temaslarda bulunduğunu da kaydetti.

SURİYELİ MİLLİ YÜZÜCÜ REKORA ÇOK YAKIN

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, Suriyeli milli yüzücü Firas Mualla'nın, 20 eylülde Zafer Burnu'ndan Lazkiye'ye başlattığı rekor denemesinde sona çok yaklaştığını bildirdi.

Avcı, Suriyeli milli yüzücünün Lazkiye'ye 2 saatlik bir mesafede bulunduğunu, bunun da Kıbrıs Türkü açısından önemli bir açılım olduğunu söyledi.

AA