kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

ABD ve Rusya kutup ayılarını koruyacak

Yeni Haber
ABD ve Rusya Alaska ve Chukotka bölgesinde bulunan kutup ayılarının korunması için ortak eylem planı hazırladı. ..
Yürürlüğe konulan anlaşmaya göre, bölgede yaşayan halkın çalışmalara aktif katılması için destek verilmesi öngörülüyor. Hayvanların yaşam biçimleri ile ilgili uzun vadeli verilerin de toplanması öngörülen çalışma ile yavrusu olan anne ayıların ve bir yaşından küçük yavruların özel korumaya alınması isteniyor.

İki ülke parlamentolarının da onayladığı anlaşma gereğince tahsis edilecek bilim adamları ve altyapı çalışma masrafları birlikte karşılanacak. Bilim adamları bölgede kutup ayılarının yoğunlukları, yaş ve cinsiyetleri, avlanma alışkanlıkları ile birlikte petrol ve doğalgaz arama çalışmalarının ayılar üzerindeki etkisini de araştıracak. Araştırma sonuçlarına göre kutup ayılarının korunması için bölgede yürütülen enerji çalışmalarının da kontrol altına alınması öngörülüyor.

Kutuplarda 20 bin civarında kutup ayısının olduğu tahmin ediliyor. Küresel ısınmanın etkisi ile buzulların erimesi ve yaşam alanların daralması sonucu son on yılda yüzde 22 nüfus kaybına uğradıkları tahmin ediliyor. 1960'lı yıllardan bu yana kutupların yüzde 30 eridiği ve bu süreçte de kutup ayıları nüfuslarının yarısını kaybettiği belirtiliyor.