kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Göbeği 80 cm üstünde olan şekerini ölçtürsün

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
21.09.2007
Sör George Alberti Avrupa Diyabet Kongresi'nde açıkladı: Kadınların bel çevresi 80, erkeklerin 94 santimin üzerindeyse şeker hastalığı için aday demektir!..
Dünyada diyabet konusunda en etkili isimlerden biri olarak kabul edilen Sör Profesör George Alberti Amsterdam'da düzenlenen diyabet kongresinin oturum başkanlığını yaptı. Diyabet hastalığının tedavisindeki son gelişmelerin tartışıldığı kongre sonrası Prof. Dr. Alberti, GÜNAYDIN'ın sorularını yanıtladı:

* İnsülin tedavisine başlamak için en uygun kriter hangisi?
Bence insüline başlamanın en önemli sebebi diğer tedavilerle kandaki glukoz seviyesinin kontrol altında olmaması. Hemoglobin A1C testi, önemli bir göstergedir. Normal değerin yüzde 6'nın altında olması gerekiyor. Diyelim ki bu değeriniz yüzde 7 çıktı ve düşürülemedi; o zaman hiç vakit kaybetmeden insüline başlamak gerekir. Önceden aylarca insülin beklenirken şimdi Amerikan ve Avrupa diyabet cemiyetlerinin kararıyla daha hızlı davranılması öneriliyor.

TEMBEL DOKTOR BEKLİYOR
* Neden doktorlar beklemeyi tercih ediyor?
Bir şey yapmamak bazen daha kolay oluyor. Doktorlar tembel. Hastalarının insülin enjeksiyon nedeniyle daha fazla mutsuz olacağını düşünüyorlar. Ancak hastaların hayatı tedaviden sonra son derece olumlu değişiyor.

* İnsülin için ne zaman enjeksiyondan başka forma geçilebilir?
Araştırmalar sürüyor. Ancak uzun süre daha böyle devam edecek. Enjeksiyon hastalar için düşünüldüğü kadar zor değil. Ben hastalarıma insülin kullanımını gösterirken iğneyi kendime batırırım.

* Adacık nakli ile insülinden ömür boyu kurtulmak mümkün değil mi?
Sadece çok az sayıda hastaya uygulanabiliyor. Karmaşık, pahalı ve zor.

* Şişmanlık riski ne kadar artırır?
Eğer toplumda kilo problemi olmazsa sadece kişilerin yüzde 1'inde 'tip 2' (erişkinlerde görülen şeker hastalığı) diyabet olurdu. Erkeklerin göbekleri 94 santimin, kadınların bel çevresi de 80 santimin üzerindeyse mutlaka diyabet ölçümü yaptırsınlar. HbA1C ölçümünü yaptırmalarını öneririm.
Haberin fotoğrafları