kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bu kanun değişsin artık!

NESLİHAN TUNÇ
Bingöl'de işkence edilen ayı, Adana'da patisi kesilen, gözünün önünde yavruları yakılan bir köpek, Bandırma barınağında itlaf edilen 280 can... Hayvanseverler bu acı olaylara son vermek için 5199 sayılı yasanın değişmesini istiyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Bu kanun değişsin artık!
2004 yılında çıkarılan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda caydırıcı cezalar olmadığı için itlaflar, işkenceler, tecavüzler her geçen gün daha da artıyor. Malazgirt'te saatlerce işkence edilen acılar içindeki kurdun bakışları, gözlerimizin önünden gitmemiş, Kutludüğün ve Mamak itlaflarının acısı bile geçmemişken, Bingöl'de saatlerce işkence edilen ayının, Adana'da patisi kesilen, gözünün önünde yavruları yakılan bir anne köpeğin, Bandırma barınağında itlaf edilen 280 canın çığlığı geldi. Peki bunların cezası ne oldu? Ne yazık ki ceza alan yok! Çünkü 5199 sayılı kanunda hayvana işkence Ceza Kanunu'na girmeyip Kabahatler Kanunu kapsamında değerlendiriliyor. Bütün bu olaylar, hayvan hakları için çalışan sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirdi. Yaşam Hakkına Saygı Platformu, 5199 no'lu yasanın TCK (Türk Ceza Kanunu) kapsamına alınması için bir dilekçe örneği hazırlayıp imza kampanyası başlattı.

SİZ DE KATILIN
Dünyada ve Türkiye'de üç bin'den fazla gönüllü ile işbirliği içinde çalışmalarını sürdüren www.yasamhakkinasaygi.com YHS) Barınak ve Protestolar Koordinatörü Buket Dinçsoy, Sessizliğin sesi olmaya çalışıyoruz," diyor ve ekliyor: YHS Platformu olarak T.C. 5199 no'lu Hayvanları Koruma Yasası'nın TCK kapsamına alınması için imza kampanyamızı ve broşür çalışmalarımızı başlattık. www.yasamhakkinasaygi.com/5 199.htm bu linkten T.B.M.M. Başkanlığı'na hitaben göndereceğimiz dilekçemize ulaşabilir, bize destek olabilirsiniz. Unutmayın ki hayvan öldürmekle insan öldürmenin arası bir adımdır. Her gün itlaf edilen yüzlerce, barınaklarda aç-susuz-hasta bekleyen binlerce, sokaklarda, çöplüklerde ve doğal ortamlarında işkence-tecavüz edilen öldürülen milyonlarca can adına, yüce Meclisimizden 5199 no'lu yasanın TCK kapsamına alınmasını talep ediyoruz." Kampanyada şimdiye kadar 3234 imza toplanmış. Buket Dinçsoy, yaptıkları çalışmalar hakkında şu bilgileri veriyor: "Türkiye'deki gündemi günü gününe takip ediyoruz. Hayvana uygulanan her türlü şiddet, öldürme gibi olaylara anında YHS olarak reaksiyon veriyoruz. İlgili mercilere resmi dilekçelerle başvurup olay hakkında gerekli takibin yapılmasını istiyoruz. Kendilerini koruma, haklarını savunma, çektiklerini dile getirme şansı olmayan hayvanların sesi olmaya çalışıyor, toplum tarafından olayların fark edilmesi için uğraşıyoruz. Üşenen ve 'dilekçe hazırlayamam' diyenler için de bir çözümümüz var. Sitemiz üzerinden kendilerinin sadece isim-soyadı girerek gönderebilecekleri dilekçe programımız var. Kullanımı oldukça basit bu program sayesinde her olaydan haberiniz olabilir ve istediğiniz her olayda bir basit dilekçeyle siz de sessizliğin sesine güç katabilirsiniz. Sesimizin daha güçlü çıkması ve duyulması için sizlere ihtiyacımız var."
Haberin fotoğrafları