kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Hollywood'da satışı büyük tartışmalara yol açan ev.

Bukowski'nin evini yıkacaklar

Kaya GENÇ
Alkolikler, dünyayı kafaya takmayan âşıklar ve kavgalarla dolu kitaplarıyla efsaneleşen yazar Charles Bukowski'nin Hollywood'da yıllarını geçirdiği evi, yıkılma tehlikesiyle yüz yüze. Ama hayranları Bukowski'nin hatırasını korumakta ısrarlı görünüyor..
Ekmek Arası, Kasabanın En Güzel Kızı ve Sıcak Su Müziği gibi kitaplarıyla Türkiye'de de kendine hatırı sayılır bir hayran kitlesi edinen Amerikalı yazar Charles Bukowski'nin, 1963-1972 yılları arasında yaşadığı evi yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. En önemli kitaplarından bazılarını yazdığı Hollywood'un Doğu bölgesinde bulunan De Longpre Caddesi'ndeki 5124 numaralı evi satmaya karar veren sahibi, verdiği ilana şu notu eklemiş: "Eski evi kolaylıkla yıkıp istediğiniz gibi yeni bir bina yapabilirsiniz!" Bu ilanı görünce hemen harekete geçen Bukowski hayranları, Los Angeles Belediyesi'ne başvuruda bulunarak binanın kültürel önemi dolayısıyla korunmaya alınmasını istedi. Aralarında bugünlerde Bukowski'yi anlatan bir animasyon film için çalışan ünlü oyuncu Johnny Depp'in de bulunduğu pek çok isimden kampanyalarında faydalanmak isteyen 'Bukowskiseverler', Los Angeles Kültürel Miras Komisyonu'nun vereceği kararı bekliyor. Yılda 30 ile 50 binayı korumaya alan ve bu binaları yıkılmaktan kurtaran komisyonun kararına göre, Bukowskiseverler stratejilerini gözden geçirecekler.

EV SAHİBİ SUSUYOR
Bukowski'yi bira tenekeleri, şarap şişeleri, izmaritler, okunmuş eski gazeteler ve konservelerle dolu bu evde keşfeden yayıncı John Martin de, De Longpre'deki binanın mutlaka korunması gerektiğini söylüyor. Bukowski'nin yanı sıra adı ilk başta az bilinen, ama giderek üne kavuşan pek çok yazarın kitaplarını basan Black Sparrow Press'in sahibi Martin, ilk girdiğinde bu evin ağzına kadar şiirlerle dolu olduğunu, her tarafa yayılan daktiloyla yazılmış kâğıtları alarak Bukowski'nin kitaplarını basmaya başladığını anlatıyor. Bukowski'nin ilk romanı Postahane de bu evde yazılmış. Yazarla kitaplarını basmak üzere ayda 100 dolar karşılığı anlaşan Martin, 1970 yılında postahanedeki işinden istifa eden Bukowski'den kendisi için bir roman yazmasını istemiş. 21 gün sonra Bukowski ilk romanının el yazmasını Martin'e, yine bu evde teslim etmiş. Gazetecilerin ulaşmaya çalıştıkları, Doğu Avrupa aksanıyla konuştuğu söylenen ev sahibi ise Bukowski'nin evini satışa çıkarmasıyla ilgili yorum yapmaktan kaçınıyor, "Üzgünüm, bu ev hakkında bir şey söylemeye yetkim yok!" Ama esrarengiz ev sahibinin tartışma sayesinde aslında sahip olduğu bu konutun değerini de fazlasıyla artırmış olduğu kesin. İnternet sitelerinde, De Longpre'deki evin geleceği üzerine tartışmalar yapılırken, yaşasaydı Bukowski'nin tüm bu yazılanlara nasıl tepki vereceği üzerine spekülasyonlar da yapılıyor. Kimi hayranları, mezar taşında 'Çaba gösterme' yazan Bukowski'nin, kendi evinin yıkılmasına dahi ses çıkarmayacağı görüşünde.
Haberin fotoğrafları