kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dinazorlar gerçekte hindiye benziyormuş

Yeni Haber
Hollywood'un geçtiğimiz yıllarda sinemaya kazandırdığı 3 Jurassic Park filmi, bütün dünyada dinozorlara olan ilgiyi arttırmış ve milyonlarca kişi, tarih öncesi hayvanları beyaz perdede görme fırsatı yakalamıştı. Ancak bilim adamları, gişe rekorları kıran bu yapımlardaki bazı dinozorların göründükleri kadar vahşi olmadıklarını, bir kısmının hindiden farksız olduğunu söylüyor.

ABD'deki Columbia Üniversitesi'ne bağlı Doğal Tarih Müzesi araştırmacısı Alan Turner, Çin'in Şanghay kentinde verdiği bir konferansta, ünlü yönetmen Steven Spielberg'in ilk filmden itibaren izleyici karşısına çıkardığı etcil ve yırtıcı küçük dinozorların, aslında daha aptal ve yavaş hayvanlar olduklarını söyledi.

Filmlerde zekası ve çevikliğiyle öne çıkan etcil Velociraptor cinsi dinozorların, bir insandan daha uzun ve fazlasıyla akıllı olarak gösterildiğine dikkat çeken Turner, raptorlerin aslında sadece 90 santimetre uzunluğunda ve 41 kilogram ağırlığında olduğunu ve bir hindi gibi hareket ettiğini kaydetti.

Velaciraptorlerin, filmde anlatıldığı gibi derin yaralara yol açabilecek keskin dişleri ve pençeleri olduğunu doğrulayan Turner, yine de filmi izlemiş olan sinemaseverlerin gerçek bir raptor gördüklerinde şok olacaklarını ve hayal kırıklığına uğrayacaklarını aktardı.

Doğal Tarih Müzesi idarecilerinden Doktor Mark Norrel da, "Eğer Velaciraptorler gibi hayvanlar bugün hayatta olsalardı, ilk izlenimiz ilginç görünüşlü kümes hayvanlarına benzedikleri olurdu" dedi.
Michael Crichton tarafından 1990 yılında kaleme alınan Jurassic Park romanı, 1993, 1995 ve 1997 yıllarında beyaz perdeye uyarlanmıştı.


CHA