kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Babacan'dan ABD'ye uyarı

Yeni Haber
Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, terör örgütü PKK'nın kuzey Irak'ta varlığı ve buradan Türkiye'ye yaptığı saldırıların, Türk-ABD ilişkilerinde rahatsızlık yarattığını söyledi.

Babacan, kuzey Irak'ta serbestçe hareket eden terör örgütü PKK'nın Türkiye'ye saldırmasını Türk halkına anlatabilmenin mümkün olmadığını belirterek ''Biz, PKK teröristlerini adalete teslim etmede hem ABD, hem de Irak hükümetinin acil ve somut önlemler almasını bekliyoruz'' diye konuştu.

Ali Babacan Chicago'da devam eden temasları çerçevesinde, Chicago Küresel İlişkiler Konseyi'nin Hilton Chicago'da düzenlediği yemekli
toplantıda ''Türkiye, AB ve ABD: Gelecek Ne Gösteriyor'' başlıklı konuşmasında, Türkiye'nin dış politika önceliklerini anlattı ve
katılanların sorularını yanıtladı.

Babacan, yazın yapılan genel seçimlerden sonra Türkiye'de yeni bir parlamentonun, yeni bir hükümetin ve yeni bir cumhurbaşkanının göreve geldiğini belirterek, seçimlerin ve seçimlere katılım oranının Türkdemokrasisinin ne kadar ''olgun, güçlü ve canlı'' olduğunu, halkın da demokrasiye ne derece bağlı olduğunu gösterdiğini söyledi.Türkiye'nin hukukun üstünlüğüne dayalı demokratik ve laik sistemiyle ve hızla büyüyen ekonomisiyle bölgesinde istikrar adası olduğunu vurgulayan Babacan, Türkiye'nin ABD ile ilişkilerine son derece önem verdiğini ifade etti.

TÜRKİYE-ABD İLİŞKİLERİ

Ali Babacan, Türkiye ile ABD arasında karşılıklı yarara ve stratejik öneme dayalı ortaklığın değişen koşullara uyum sağlama gücünü taşıdığını belirterek, iki ülkenin Afganistan, Kosova, Lübnan, Irak, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde işbirliği yaptığını, kitle imha silahlarının yayılmasını önlemede, terörizmle mücadelede birlikte çalıştığını söyledi.

''Türkiye ile ABD'nin öncelik verdiği ilk 10 dış politika meselesini saymamız gerekse en az 6-7 tanesinin aynı olduğunu görürüz'' diye konuşan Babacan, PKK terörü ve sözde Ermeni soykırım iddialarının iki ülkeilişkilerinde çözülmesi gereken en önemli iki konu olduğunu belirtti.

PKK TERÖRÜ


''Terör örgütü PKK'nın kuzey Irak'ta varlığı ve buradan Türkiye'ye yaptığı saldırılar, ikili ilişkilerimizde son derece rahatsızlık yaratıyor'' diyen Babacan, kuzey Irak'ta serbestçe hareket eden terör örgütü PKK'nın Türkiye'ye saldırmasını Türk halkına anlatabilmenin mümkün olmadığını söyledi.

Babacan ''Biz, PKK teröristlerini adalete teslim etmede hem ABD, hem de Irak hükümetinin acil ve somut önlemler almasını bekliyoruz'' dedi.

ERMENİ İDDİALARI

Dışişleri Bakanı Babacan, Türkiye'nin, ABD Kongresindeki 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddiaları konusunda ise, üçüncü bir tarafın adeta yargıç ya da jüri rolü oynayarak tarihini yargılamasını ve taraf tutmasını oturup kabul etmesinin mümkün olmadığını belirterek, ''Ermeni iddiaları bu zamana kadar ne hukuki ne de tarihsel açıdan doğrulanmamıştır. Bu yüzden Türkiye'ye yönelik iftiralar, hep siyasi arenada kendini göstermiştir'' dedi.

Babacan Türkiye'nin Ermenistan'a 1915 olaylarını tarafsız şekilde araştıracak ortak tarihi bir komisyon kurulması için 2005 yılında
yaptığı tarihi öneriye bugüne dek bir yanıt alamadığını söyledi.''Biz ABD Kongresinin bu tarihsel olaylara taraf olmamasını ve
sağduyunun hakim çıkmasını istiyoruz. Bu konu Türkler ve Ermeniler arasında bir konudur ve iki taraf arasında açık, samimi ve sonuca
yönelik bir diyalog sonucunda çözülebilir'' dedi.

TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİK SÜRECİ

Babacan, Türkiye'nin AB'ye tam üye olmayı istediğini belirttiği konuşmasında, Türkiye'nin üyelik yolunda müzakereleri kararlı bir
şekilde yürüttüğünü, Türkiye'nin üyelik yolunda gerçekleştirdiği reformların Türk halkının iyiliği için yapıldığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Babacan, ''Biz Türkiye'deki bu değişim sürecini devam ettireceğiz ve bu yolda önümüze çıkan sorunları çözmek için çalışacağız. Çünkü Türkiye'nin AB üyeliği Avrupa için de önemli'' dedi. Babacan,
Türkiye'nin AB üyeliğinin dünyaya, ''medeniyetler çatışması'' gibi düşüncelerin doğru olmadığını göstereceğini, ayrıca AB'ye stratejik açıdan güç ve anlayış getireceğini söyledi.

Babacan ''Türkiye AB üyesi olunca AB'nin daha temsili bir sesi olacak'' diye konuştu. Babacan, Türkiye'nin ABD ile ilişkileri ile Türkiye'nin AB üyeliğinin birbiriyle ilişkili olduğunu söyledi ve ikisinin birbirini tamamladığını belirtti.

AA