kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kutuplaşma bizi zayıf düşürür

Yeni Haber
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplandı. Sabancı Center'da bu yıl üçüncü kez gerçekleştirilen YİK toplantısında konuşan TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mustafa Koç, "Yeni anayasa sadece iktidar partisinin elinden çıkmamalı. Yeni anayasa konusunda kutuplaşma bizi zayıf düşürür" dedi.

Son günlerde hükümete yönelik eleştiri dozunu artıran TÜSİAD, Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek'in katıldığı Yüksek İstişare Konseyi toplantısında da yeni Anayasa hazırlıklarına ilişkin eleştirilerini sürdürdü.

TÜSİAD YİK Başkanı Mustafa Koç, yeni bir anayasa çalışmasının ayrışma ve kutuplaşmayı artırmasının düşünülemeyeceğini belirterek, "Yeni laik tanımları peşinden koşmak yerine Türkiye'nin batı normlarında ifade özgürlüğünün önünü açan bir siyasal rejime, gelişmiş bir demokratik işleyişe kavuşmasına odaklanmak daha doğru olacaktır" dedi.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ da Anayasa tartışmalarında laiklik konusunun ön plana çıkmasının görev başında olan bazı hükümet üyelerinin, parti mensuplarının ve yerel yöneticilerinin geçmiş dönemdeki eylem ve söylemlerinden kaynaklandığını ifade etti.

Yalçındağ, "Hükümet toplumunu bu konudaki endişelerini gidermede yeterine somut ve ikna edici olamazsa, Anayasa tartışmaları kaçınılmaz olarak tek bir noktaya kilitlenecek ve 21. yüzyıla yakışan özgür, demokratik ve atılımcı bir Anayasa'nın diğer unsurlarını tartışılması imkansız hale gelecektir" diye konuştu.

Hükümet Sözcüsü ve Devlet Bakanı Cemil Çiçek, Anayasa'nın değiştirilemez hükümlerinin AKP hükümetinin "siyasi amentüsü" olduğunu vurgulayarak, "Yeni Anayasa hazırlanırken, 70 milyonun ortak paydalarını tartışmayız" dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Cemil Çiçek, Anayasa taslağından bahsederken "Biz parti olarak durup dururken bir şey yapmıyoruz, AK Parti için bir anayasa yapmıyoruz. Türkiye için bir Anayasa yapıyoruz" dedi.

Çiçek Anayasa'nın ilk üç maddesini olduğu gibi yeni Anayasaya aldıklarını belirterek, "Üç madde dışında illa bu olsun diye inatlaşma içinde değiliz. Hazırladığımız taslağı kamuoyuna açacağız. Yönteme yönelik her tartışmaya açığız ama önyargılara kimse kurban etmemelidir" diye konuştu.