kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Oruç tutmayanlar 'andıcı'

Yeni Haber
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) Genel Müdürlüğü'nde yemek çıkarılması gerekçesine dayanılarak, tüm dairelerde oruç tutmayanların isimlerinin bildirilmesi istendi.

ANKA'nın edindiği bilgiye göre, ramazanın başlamasının ardından TEİAŞ'ta öğle yemeği uygulamasının ne olacağı konusu gündeme geldi.

Oruç tutmayanlar için sınırlı sayıda yemek çıkarılması kararı alınan TEİAŞ'ta kaç kişinin yemek yiyeceği konusunda ise ilginç bir uygulamaya başvuruldu.

Dairelerde kaç kişinin öğle yemeği yiyeceğinin sorulması yerine, isim bildirilmesi talimatı verildi. Talimata göre dairelerde oruç tutmayanların isimleri yazılarak bir liste oluşturulacak. Bu liste ilgili birime verilecek. Bu çerçevede öğle yemeğinin kaç kişi için çıkarılacağı düzenlemesi yapılacak.

TEİAŞ:"PANOYA ASILAN İLANLA İSİMLERİ İSTEDİK"

Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü (TEİAŞ), "oruç tutmayanların listesini oluşturduklarına" yönelik iddialara ilişkin bir açıklama yaptı.

TEİAŞ'dan yapılan yazılı açıklamada konuyla ilgili uygulama konusunda şöyle denildi :

"Kuruluşumuz yemekhanesinin girişindeki panoya Ramazandan önce asılan ilan aynen:
(Ramazanda yemek yiyecek personelin dikkatine! Yemek adedini saptamak için Ramazanda yemek yiyecek kişilerin kontör yükleme merkezine veya 3316 nolu telefona bildirilmesi rica olunur) şeklinde olup bu ilan, ramazanda çıkacak yemek adedini saptamaya yöneliktir.

Bu duyuru her yıl Ramazan ayında fazla yemek çıkarılmaması ve yemeklerin ziyan olmamasını teminen yapılmakta olup bu yıl da aynı uygulamaya devam edilmiştir."

GENEL MÜDÜR'DEN TEPKİ

Öte yandan öğle yemeği için sayı belirlenmesi gerekçesiyle oruç tutmayanların isminin istendiği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi'nin (TEİAŞ) Genel Müdürü İlhami Özşahin, bu olaydan haberi olmadığını, kurumda böyle bir uygulamaya izin vermeyeceğini söyledi.

Özşahin, "Benim bu uygulamadan haberim yok. Yemek hizmetlerini de biz değil TEDAŞ (Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi) veriyor. Böyle bir şey olamaz" dedi.

Özşahin, yaptığı açıklamada, oruç tutanların isimlerinin alındığından bilgisi olmadığını, haberi gördükten sonra hemen ilgili birimleri arayarak durumu sorduğunu söyledi.

"Böyle bir uygulama olamaz. Benim zaten hiç haberim yoktu" diyen Özşahin, yemek hizmetlerinin TEİAŞ değil TEDAŞ tarafından verildiğini kaydetti.

Özşahin, "TEDAŞ ilan yapmış olabilir; 'Öğle yemeği için ismini yazdırsın' demiş olabilirler. Yoksa oruç tutmayanların isminin alınması; böyle bir şey olamaz" dedi.

TEDAŞ'IN AÇIKLAMASI


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda Ramazan ayı dolayısıyla öğle yemeği yiyeceklerin isimlerinin belirlendiği tartışmasına TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik de katıldı.

Ramazan ayı dolasıyla kendi yemekhanelerinde, oruç tutmayanların öğle yemeği yemeleri için çalışma yapıldığını belirterek "Biz bu yemekhaneyi kullanacaklardan sayı isteriz. Ona göre yemek hazırlarız. İsim istemeyiz ama isim de verilebilir" dedi.

Ramazan ayı dışında hergün 2 bin 900 personele yemek servisi yaptıklarını belirten Keklik, "Böyle andıca ne gerek varki?. Personelin kartı vardır, sayaçtan geçer yemeğini yer. Ama bize sayı bildirilirse ona göre yemek hazırlatırız" şeklinde konuştu. Haşim Keklik, oruç andıcı konusunda şunları söyledi:

"İlgli birimlerde isimler sorulabilir. Bu normal bir uygulamadır. Küçük birimlerde oranın amiri personeline kimin oruç tutup tutmadığını sorabilir. Ama bize sayı gereklidir, isim de verebilir. Gelir burada yemeğine yer, gider. Böyle bir isim çalışması bizde yok. Hem olsa ne olurki?. İsteyen buraya yemekhaneye gelir, kimin yediğini kimin yemediğini görür. Niye yapılsınki?"
Haşim Keklik, "oruç tutmayan personelin sayısı değil isimler üzerinde çalışma yapıldığı" yönündeki ısrarlı sorulara, "Benim bilgim yok, haberim yok. Böyle bir çalışma gerek yok" sözleriyle yanıtladı.

Ankara'daki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, TEDAŞ, EÜAŞ ve TEİAŞ ile birlikte aynı binaları kullanıyorlar. Bu kurumlarda çalışan personel, Tedaş'ın yemekhanesinde öğle yemeği yiyorlar. Tedaş, bir anlamda kendi personelinin yanısıra Bakanlık ve diğer Genel müdürlüklerdeki tüm personelin yemek ihtiyacını karşılayan kurum görevini yapıyor.


CHP'DEN SORU ÖNERGESİ


Bu arada CHP Muğla Milletvekili Dr. Ali Arslan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı TEİAŞ'ta Ramazan süresince öğle yemeği yiyeceklerinin isimlerinin bildirilmesi ile ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güner'e soru önergesi yöneltti.

Arslan, yazılı yanıtlanması isteğiyle Güner'e yönelttiği önergede, bu uygulama için kişi sayısının tespit edilmesi gerekirken isim bildirme zorunluluğu olmasının çalışanların fişlenmesi anlamına geldiğini belirtti.
Arslan şu soruları sordu:

"1-TEİAŞ'ta başlatılan bu uygulama Bakanlığınızın talimatı ile mi gerçekleştirilmiştir?
2-Bakanlığınıza bağlı diğer kurumlarda da bu uygulama başlatılmış mıdır?
3- Ramazan ayında sınırlı miktarda çıkacak yemek için kişi sayısı mı şahsi bilgiler mi önemlidir?
4- İsim bildirme zorunlululuğunun gerekçesi nedir? bu uygulama için isim bildirme zorunluluğunu kaldırmayı düşünüyormusunuz?"

(ANKA)