kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Burun estetiğinde kurallar değişti ideal burun yeniden tanımlandı

SEVDİCAN GÜNEŞ
19.09.2007
Burun estetiğinde altın kurallar yerini, düzgün uyumlu, ışık oyunlarıyla doğallaştırılmış ve kaş-göz uyumunu iyice ortaya çıkaran operasyonlara bıraktı. Uzmanlar artık burun estetiğinin belli bile olmadığını söylüyor..
Estetik operasyonlara giderek artan ilgi uzmanların 'ideal' tanımını değiştirdi. Hem ABD, hem Avrupa, hem de Türkiye'de ilk sırayı alan burun estetiği ideal sıfatına simetri, doğallık, gölgede bile fark edilebilen dizayn tanımları katıldı. Kadınlar kadar son yıllarda erkeklerden de hızla artarak gelen talepler üzerine yeni tekniklerin geliştirildiğini söyleyen KBB Uzmanı Op. Dr. Süreyya Şeneldir, Türk kadınlarının artık simetrik, ucu ve sırtına verilen parlaklık ve gölgelerle kusursuz burun istediğini açıkladı. "Daha önce ideal burun denildiğinde altın oranlar uygulanırdı, ancak şimdi bu oranlara uygun burunların her zaman doğal durmadığı görülüyor" diyen Op. Dr. Şeneldir, mantıklı ölçülerde daralmış bir burun ucuyla birlikte, doğal görünümlü, simetrik bir burun elde etmenin yanı sıra; ışığın burun ucu ve burun sırtı arasında ortaya çıkardığı gölgelenmeler ve parlaklıkların da estetiğe doğal mükemmelliği getirdiğini iddia ediyor.

BURUNLAR DOĞALLAŞTI
Tıp derslerinde okutulan operasyonlarda ideal burun şu şekilde tarif ediliyordu: Yeni oluşturulan burun yüz üzerinde oluşturduğu hatlar ile öyle bir dengede olmalı ki; hiçbir zaman göz ve yüze ait diğer görünümler içerisinde öne çıkmamalı. Burun ucu, doğal görünümlü, simetrik, uygun uzunluk ve yükseklikte olmalı. Önceden kullanılan bu tekniklerin burnun üst, orta ve alt kısımlarında bir uyumsuzluğa yol açarak doğal olmayan, burun ucunun fazlaca daraldığı, çimdiklenmiş, mandalla sıkılmış ya da asimetrik bir burun ucunun oluşmasına sebep olabildiğine dikkat çeken Op. Dr. Şeneldir, "Estetikteki son gelişmeler bu standartların yetersizliğini ortaya koydu. Artık kadınlar birbirinin aynı olmayan, doğal görünüme sahip ve herhangi bir sağlık sorunu yaşatmayan uygulamalarla mutlu olacak" diyor.

ÜÇ BOYUTLU DETAY
Op. Dr. Şeneldir, son gelişmelerle birlikte burun estetiğinde artık detayları, dolayısıyla da mükemmelliği hedefleyen cerrahların sadece iki boyutlu görünüm yerine üç boyutlu bakıştaki ince detayları uygulamalarına yansıttığını ifade ediyor: "Bu durum düzgün, simetrik, yüze uyumlu, dışarıdan bakıldığında ameliyat yapıldığı belli olmayan, uygun uzunluk ve yükseklikte, kaş ve göz uyumunu iyice belirginleştiren ve de özellikle ışığın burunda oluşturduğu tatlı gölgelenmelerin yüzde oldukça hoş bir görüntü meydana getirdiği yeni burunlar ortaya çıkararak hem bizleri hem de hastalarımızı mutlu etti."
Haberin fotoğrafları