kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dünyada diyabetin anayasası değişti

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Üç aylık diyabet kan şeker ölçümü yüzde 9 olan bir hasta normal insanlara göre yüzde 15 daha fazla kalp krizi, inme, by-pass ameliyatı geçirme riski taşıyor! Bu oran bir puan indirildiğinde risk yüzde 7 azalıyor...
Tüm dünyada şeker hastalığının tedavisi için yeni kriterler belirlendi. Avrupa ve Amerika Diyabet Araştırmaları Derneği'nin son olarak hazırladığı kılavuzda 3 aylık kan şekeri diyabet ölçümü ortalaması yüzde 7 olan hastaların insüline başlaması önerildi. Daha önce potansiyel diyabet hastası olarak kabul edilmediği için ilaç tedavisine geç başlayan hastalarda hasar riskinin büyük oranda arttığı açıklandı. Göz sorunlarından kalp krizine, inmeden böbrek yetmezliğine kadar pek çok rahatsızlığın daha sık görüldüğü belirtildi.

200 BİN HASTA VAR
Hollanda'nın Amsterdam şehrinde düzenlenen Avrupa Diyabet Kongresi'ne 15 bin doktor katıldı. Dünyadaki 200 bin dolayındaki diyabet hastası için yeni tedavi seçenekleri tartışıldı. Çünkü halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin tedavisinde ancak yüzde 12 başarı sağlanıyordu. Doktorlar bu konudaki başarıyı artırmak için neler yapabileceklerini ele aldılar. Avrupa Diyabet Çalışmaları Birliği ve Amerikan Diyabet Derneği bu kongrede ortak kriter belirlediler. Bugüne kadar pek çok konuda fikir ayrılığı yaşayan derneklerin aldığı bu karar ile insüline başlamak için neyin baz alınacağı konusunda doktorlara öneriler getirildi. Dernekler üç aylık kan şekeri ölçümü olan HbA1C oranının büyük önem taşıdığı konusunda birleşti. HbA1C oranının yüzde 7'nin üzerinde olması durumunda insüline başlanması gerektiği vurgulandı. Sağlıklı insanlarda bu oran, 6 düzeyinde.

İNSÜLİNİN YAN ETKİLERİ
HbA1C oranı yüzde 7'nin üzerine çıktığında doktorların artık klasik diyabet tedavisi insüline başlaması konusunda bir bildiri yayınlandı. Bu bildiri tıp dünyası açısından büyük önem taşıdı çünkü Türkiye dahil pek çok ülkede doktorlar HbA1C düzeyi yüzde 8 olduğunda bile insülin tedavisi yerine diğer ilaçları tavsiye ediyorlardı. İnsülinin bazı yan etkileri ve hastaların çekinceleri nedeniyle tedaviye başlama konusunda yüzde 8'in üzerindeki rakamlar hedef alınıyordu. Ancak kongrede sunulan araştırma bu duruma açıklık getirdi. 69 bin 418 diyabet hastası üzerinde yapılan araştırma, hastaların HBA düzeyi bir puan düşürüldüğünde kalp krizi riski yüzde 14, el ayak organlarının kesilmesi gibi damar hastalıkları yüzde 43 azalıyor. HbA1C yüzde 8'den 7'ye indiğinde göz hasarı yüzde 21, böbrek hasarı yüzde 34 oranında azalıyor.
Haberin fotoğrafları