kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ayranın Kare As'ı

HAZIRLAYAN: HANDE ŞARMAN /sabahekler@sabah.com.tr
13.07.2007
Geleneksel lezzetlerimizden biri olan ayran, modern çağa ayak uydurdu. Her ne kadar bol köpüklüleri hâlâ kebapçıların bir numaralı içecekleri arasında yer alsa da, pek çok mekânda artık salatalık parçaları ve nane yapraklarıyla sunuluyor. Sıcak yaz günlerinde en serinletici içeceklerden biri olan ayranın en lezzetlilerini jüri üyelerimiz belirledi..
Kantin
Nişantaşı'ndaki Kantin, naneli ve salatalıklı ayranıyla beğeni topluyor. Geleneksel lezzetinden fazla uzaklaşmadan hazırladıkları ayranın hoş bir aroması var. Az miktarda salatalık ve ince kıyılmış naneyle birlikte blender'den geçirilerek hazırlanıyor. Tadı ise neredeyse cacıkla ayran arasında. Yedi yıldır hizmet veren mekânın bu modernize edilmiş ayranı, jüri üyelerimiz arasında Ahmet Örs, Sevim Gökyıldız, Semih Somer, Fem Güçlütürk, Hülya Ekşigil, Mehmet Yaşin ve Helin Avşar'ın oyunu aldı. Özellikle yaz aylarında tam bir ayran tutkunu olduğunu söyleyen Helin Avşar, sağlıklı ve serinletici bir içecek olduğu için bolca ayran tükettiğini söylüyor. Tel: (0212) 219 31 14 (Aldığı oy: 7)

Yörsan Tesisleri
"Ayran," denilince ilk akla gelen yerlerden biri, tabii ki Susurluk. Bu nedenle Susurluk'taki Yörsan Tesisleri, Ahmet Örs, Semih Somer, Çimen Uzsoy, Sevim Gökyıldız, Mehmet Yaşin, Helin Avşar'ın tercihleri arasında yer alarak, listemize ikinci sıradan girdi. Çimen Uzsoy, "Yolculuk molalarının 'bonus'u! Bol köpüklü ayran... Yanında da Yörsan'ın nefis kaşarlı tostundan yemek lazım!" diyor. Semih Somer ise Susurluk civarında hazırlanan ayranın lezzeti konusunda en önemli detayın ayran yapımında kullanılan sütün kalitesi ve ayranın stabilitesi (dibe çökmemesi) olduğunu belirtiyor. Tel: (0266) 865 30 02
(Aldığı oy: 6)

Zencefil
Beyoğlu'ndaki Zencefil, ayranıyla listemize giren mekânlardan. Fem Güçlütürk, Sevim Gökyıldız ve Çimen Uzsoy, Zencefil'de yapılan ayranı beğendiklerini belirtiyorlar. Zencefil, tüm ürünlerin taze ve doğal malzemelerle hazırlanması konusunda iddialı. Mönüde, vejetaryenleri özellikle memnun eden yemeklere ağırlık verilen Zencefil'de ayran büyük bardaklarda, naneyle birlikte sunuluyor. TimeOut dergisinin yeme içme editörü Çimen Uzsoy, "Zencefil'in naneli ayranı, mönüdeki yöresel yiyeceklere harika eşlik ediyor," diyor. Tel: (0212) 244 40 82
(Aldığı oy: 3)

Aşşk Kahve
Kuruçeşme'deki mekânından sonra Nişantaşı'nda şube açan Aşşk Kahve, Selahattin Dönmez ve Fem Güçlütürk'ün en iyi ayran yapan mekânlar konusunda başlıca tercihlerinden. Aşşk Kahve'nin ayranı, ferahlatıcı etkisini artırmak ve ekstra lezzet katmak için nane ve salatalıkla yapılıyor. Uzman diyetisyen Selahattin Dönmez, Aşşk Kahve'nin ayranı için, "Nane ve salatalıklı özel ayranı harika. Nane ve salatalık, içerdiği detoks etkileri nedeniyle, ayranı sıcak havada tercih edilecek en güzel ve sağlıklı içecek haline getiriyor. Yüksek diyet lifi içermesi ise sindirim güçlüğü için bire bir yarar sağlar," diyor. Tel: (0212) 265 47 34
(Aldığı oy: 2)

Cezayir Restoran
Fransız Sokağı girişinde yer alan Cezayir'in mönüsüne bakıldığında ana temasının 'deneysel ve geleneksel Türk Mutfağı' olduğu dikkat çekiyor. Geleneksel tatlardan biri de ayran da içine çeşitli yeşilliklerin katıldığı modern yüzüyle servis ediliyor. Jüri üyelerinden Çimen Uzsoy, "Dereotu, nane ve fesleğen katılmış koyu kıvamlı ayran, uyku getirse de yazın en güzel içeceklerinden," derken, Fem Güçlütürk de ayranını en çok beğendiği mekânlar arasında sayıyor Cezayir'i. Tel: (0212) 245 99 80 (Aldığı oy: 2)

Çiya Lokantası
Geleneksel lezzetlere meraklı olanların uğrak mekânlarından olan Çiya, Antep ve Antakya yöresi yemeklerinin ağırlıkta olduğu mönüsüyle ünlü. Kebap yapılan her mekânda olduğu gibi, ayran da önemli ayrıntılardan biri. Ama Çiya ayranının lezzetini, inek ve koyun sütünün karıştırılarak yapılmasına borçlu. Ahmet Örs ve Sevim Gökyıldız'ın, en iyi ayran yapan mekânlar arasında saydıkları isimlerden biri olan Çiya Lokantası, Kadıköy'de. Tel: (0216) 330 31 90 (Aldığı oy: 2)

Marmaris Büfe
Marmaris Büfe, sandviçleri, tostları ve ıslak hamburger'iyle ünlü. Ama sadece ayranından içmek için bile bu büfede yemek yiyenler var. Marmaris Büfe'nin ayranını özel kılan ise yoğurdu. Bandırma'dan özel olarak getirtilen yoğurt, manda ve inek sütü karışımdan hazırlanıyor. Kovalarda çalkalanıp, 10 dakika bekletildikten sonra soğutulup servis ediliyor. Marmaris Büfe'nin ayranı, jüri üyelerimizden Semih Somer ve Elif Edes'in favorileri arasında. Taksim'deki büfenin Göztepe'de de şubesi var. Tel: (0212) 237 38 45 (Aldığı oy: 2)

Tavacı Recep Usta
Meşhur Tavacı Recep Usta'nın yayık ayranı, mönüsündeki geleneksel lezzetler kadar ünlü. Jüri üyelerimizden Ahmet Örs ve Zümrüt Özkan Anjuere, en iyi ayran yapan mekânlar arasında Tavacı Recep Usta'ya da yer verdiler. Mekânda bol köpüklü, yoğun ayranı bakır kaşıkla içiyorsunuz. Zümrüt Özkan Anjuere, "Diyarbakır yoğurdu kullanılıyor. Çok lezzetli. Sunumu da çok keyifli," diyor. Merkezi Ankara'da olan mekânın şubesi de İstanbul'da. Ankara Tel: (0312) 436 30 60, İstanbul Tel: (0216) 464 36 71 (Aldığı oy: 2)

Barış Büfe
Barış Büfe, Bağdat Caddesi'nin en bilinen büfelerinden. Kendi üretimi limonatası, ayranı ve kocaman tostlarıyla ünlü büfe, jüri üyelerimizden Elif Edes'in tercihleri arasında yer aldı. Barış Büfe'nin ayranı, kendi üretimleri. Özel hazırlanan ayranın yoğurdu Libadiye'deki yoğurthanelerinde üretiliyor. İnek sütü kullanılıyor ve hiçbir katkı maddesine yer verilmiyor. Büfenin Çiftehavuzlar, Etiler ve Küçükyalı'da şubeleri var. Şaşkınbakkal Tel: (0216) 358 41 02 (Aldığı oy: 1)

Dafne Restoran
Adını mitolojideki Nehir Tanrısı Peneus'un güzeller güzeli kızı Dafne'den alan restoran, künefe ve peynirli irmik tatlısının yanı sıra ayranıyla iddialı. Zümrüt Özkan Anjuere'nin bu nedenle beğenisini kazanmış. Anjuere, Dafne Restoran için, "Antakya yemekleri de yapan bir mekân. Ayrıca Ankara'da iyi ayran içebileceğiniz yerlerden biri," diyor. Dafne Restoran'da ayran hazır bekletilmiyor, sipariş üzerine yapılıyor. Yapımında taze ve soğuk yoğurt ile süzme yoğurt kullanılıyor. Tel: (0312) 440 25 20 (Aldığı oy: 1)
Ahmet Örs (SABAH Ekler yazarı, gurme) J Kantin J Çiya Kebapçısı J Yörsan Tesisleri - Susurluk J Tavacı Recep Usta

Semih Somer (Mutfak Dostları Der. Yön. Kur. Üyesi) J Kantin J Marmaris Büfe J Yörsan Tesisleri - Susurluk

Sevim Gökyıldız (Muftak Dostları Derneği 2. Başkanı) J Yörsan Tesisleri - Susurluk J Kantin J Çiya Kebapçısı J Zencefil

Fem Güçlütürk (Halkla ilişkiler uzmanı) J Kantin J Zencefil J Aşşk Kahve J Cezayir

Hülya Ekşigil (Gurme, yemek kültürü yazarı) J Ulusoy Tesisleri-Susurluk J Richmond Oteli-Sapanca J Kantin

Helin Avşar J Yörsan Tesisleri - Susurluk J Yalıköy Köfteci Kardeşler J Kantin

Elif Edes (Mekân sahibi) J Barış Büfe J Susam J Marmaris Büfe

Çimen Uzsoy (TimeOut İstanbul yeme içme editörü) J Cezayir J Yörsan Tesisleri - Susurluk J Zencefil J Sur Ocakbaşı

Zümrüt Özkan Anjuere (Yiyorum Büyüyorum kitabının yazarı) J Kukla Kebap J Merkez Lokantası J Dafne Restoran J Tavacı Recep Usta

Selahattin Dönmez (Uzman Diyetisyen) J The House Cafe J Aşşk Kahve J La Rocca Restaurant

Mehmet Yaşin (Gezi yazarı, gurme) J Yörsan Tesisleri - Susurluk J Köfteci Ramis Usta J Kantin J Kaplan Rest Tire

Diğerleri
Kaplan Dağ Restoran (Tire-İzmir)
Tel: (0232) 512 66 52
Köfteci Ramiz Usta (Akhisar)
Tel: (0236) 412 20 02
Kukla Kebap (Balgat-Ankara)
Tel: (0312) 285 30 30
La Rocca Restaurant
(Mecidiyeköy-İstanbul)
Tel: (0212) 211 11 00
Merkez Lokantası
(Atatürk Orman Çiftliği-Ankara)
Tel: (0312) 211 02 20
Richmond Hotel
(Sapanca-Balıkesir)
Tel: (0264) 582 21 00
Sur Ocakbaşı (Fatih-İstanbul)
Tel: (0212) 533 80 88
Susam (Bebek-İstanbul)
Tel: (0212) 263 54 30
The House Cafe
(Nişantaşı-İstanbul)
Tel: (0212) 259 23 77
Ulusoy Tesisleri
(Susurluk-Balıkesir)
Tel: (0266) 865 48 65
Yalıköy Köfteci Kardeşler
(Yalıköy-Ordu)
Tel: (0452) 445 27 35
Haberin fotoğrafları