kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

dvd ekranı

Yavuz Baydar
13.07.2007
Notes on a Scandal / Skandal (Fox / Tiglon) Film: * * * * / DVD ekstralar: * * * Sinemanın tadı oyunculuk gücü olmadan yaşanamaz. Tabii kadroda Dudy Dench ve Cate Blanchett gibi isimlere rastladığınızda şanslı olduğunuza şükredersiniz. Zoe Heller'in çok satan kitabından Richard Eyre'ın uyarladığı gerilim filmi, esas olarak işte bu iki oyuncunun kıvılcımlar saçan oyunlarıyla (Dench, Oscar'a bu filmle aday olmuştu geçen yıl) hafızalarda yaşayacak. Ters mi ters, mendebur bir öğretmen olan Barbara, öğrencilerine kök söktürmekte, herkes karşısında tir tir titremektedir. Okula yeni gele öğretmen Sheba disiplin kurmakta zorlanınca Barbara'nın yardımını alır. Ta ki, Barbara onu 16 yaşında bir oğlanla uygunsuz yakalayıncaya kadar... Yorumlar ve belgesellerle destekli enfes bir film.

Little Children / Tutku Oyunları (D Home) Film: * * * * / DVD ekstralar: YOk In the Bedroom (DVD'sini belki bulursunuz) yönetmen Todd Field'in sinema dünyasında özel bir yere koymamızı sağlamıştı. Bu film de sadece gücünü, kendine güvenini perçinliyor. Orta sınıf varoşlarından birinde, soğuk ve 'uzak' kocası yüzünden hayattan bezmiş Sarah ile sakin ve sevecen bir koca olan Brad'in evlilik dışı ilişkilerini olağanüstü sofistike bir dille anlatan film, küçücük insani dünyalarının içine sığmayan özlemleri, tutkuları, yarım kalmış hayalleri bir kavşakta buluşturuyor. Kate Winslet, Sarah rolünde ancak Isabelle Huppert veya Vanessa Redgrave ile kıyaslanacak yücelikte bir oyunla göz kamaştırıyor (boşuna Oscar adayı olmadı). Dingin bir nehir gibi akan bu yapıtı kaçırmamak gerek.

Night Train / Gece Treni (Sony Pictures) Film: * * * * / DVD ekstralar: * * John Hurt'e Verona Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazandıran film, başka festivallerde de adından söz ettirmişti 10 yıl kadar önce. Bir nevi gangster komedi dram karışımı bu. Eski bir bitirim hapisten çıkar ve orta yaşlı bir kadınla annesinin yanına kiracı olarak girer. Geçmişi silmek niyetindedir ama geçmiş onu bırakmaz. Bir mafya babası izini sürmekte ve yarım kalmış bir işi bitirmesini istemektedir. Asıl öykünün ardında ise hayal kırıklıkları ve burukluklar içinden süzülüp gelen romantik bir başka öykü var. Oyunlar harika, katman katman açılan öykü de.

Volver / Dönüş (Palermo) Film: * * * * * / DVD ekstralar: * * * Pedro Almodovar'ın 16. filmi, çok sevdiği kadınlarla etrafını kuşattığı, evvelki Hable Con Ella ve All About My Mother'dan belki daha hafif (bir yanıyla) ama o ikisinden de olgun, birçok tipik Almodovar temasını kenetleyerek gerilim boyutlarında işleyen bir başyapıt. Cannes Festivali, başta Penelope Cruz olmak üzere, filme gönlünü, usta oyunlarını tutkuyla koymuş tüm oyuncu ekibine ortak bir ödül vermişti, diye hatırlatmakta yarar var. Volver aslına bakarsanız içeride saklı sırların hayatın içine çıkageldiği, hatta 'dönüş yaptığı' bir dünyanın filmi. İki kız kardeş, Raimunda ve Sole, çocukken yangında yitirdikleri analarını bellekte yaşatırlar. Ve bir gün La Mancha'ya, memlekete dönerler... Her sahnede yeni ufuklar açan, kadınların o gizemli evreni içinde coşkuyla dans eden bir başyapıt.
Haberin fotoğrafları