kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
YÜZME

Yaz sporlarının Kare As'ı

HAZIRLAYAN: ECE KOÇAL /sabahekler@sabah.com.tr
10.08.2007
Sıcak havalarda spordan vazgeçemeyen ama spor salonlarında kapalı kalmak da istemeyenler için birçok alternatif var. Açıkhavada yapılacak eğlenceli yaz sporlarını 'ilgili' jüri üyelerimize sorduk..
Yüzme * * * * *
Rüzgâr sörfü * * * *
Su kayağı * * *

YÜZME
Yaz aylarında yapılabilecek sporlar arasında ilk akla gelen, kuşkusuz yüzme. Bu spor, tüm vücudu çalıştırmasının yanı sıra suyun negatif enerjiyi alan etkisinden dolayı da tercih ediliyor. Ece Sükan "Yüzme yazın yapılabilecek en ideal sporlardan biri. Ben daha çok havuz yerine denizi tercih ediyorum. Çeşme'deki Babylon Alaçatı ve Kum Beach favori mekânlarımdan," derken milli yüzücü Ulya Soley Enka Spor Tesisleri'nde veya Ayvalık'taki Ortunç Koyu'nda yüzmeyi tavsiye ediyor. Yaz aylarında yüzmekten hoşlanan diğer jüri üyelerimiz ise Neslihan Yavuzcan, Burcu Esmersoy ve İbrahim
Kutluay
. (Aldığı oy:5)* * * * *

DALIŞ
Sualtının gizemli dünyasını yakından görmek isteyenlerin tutkunu olduğu bir spor. Hatta meraklılarına göre bir kez deneyince vazgeçmesi çok zor oluyor. Tatilde küçük bir deneme yapmak isteyenler, keşif dalışı yapabilir. Bunun için kursa gitmenize gerek yok. Aslında tüm yıl boyunca dalmak mümkün. Ama yaz aylarında denizlerin ısınmasıyla daha rahat bir şekilde dalınabildiği kesin. Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkan Yardımcısı Yılmaz Akyunus ülkemizin birçok sahil bölgesinde dalış yapmanın mümkün olduğunu söylerken diğer jüri üyelerimiz Ali Rıza Bilal, Yankı Tansuğ ile Ulya Soley, özellikle Kaş'ı ve Saroz'u öneriyor.
(Aldığı oy: 4)* * * *

RÜZGÂR SÖRFÜ
Türkiye, iklimi ve doğal koşulları sayesinde rüzgâr sörfü yapmak isteyenler için tam bir cennet. 1970'lerde bir spor olarak kabul edilen rüzgâr sörfünün yeni başlayanlar için en heyecan vereci tarafı sörf tahtasına çıkıp düşmeden yelkeni kaldırarak rüzgârla kaymaya başlamak. Türkiye'de sörf denilince ilk akla gelen isimlerden Çağla Kubat, "Milli sporcu olduğumdan benim için ayrıcalıklı bir spor. Deniz ve rüzgârla iç içe olduğunuz için de ideal bir yaz sporu," diyor. Akla gelebilecek her sporu yaptığını söyleyen Alp Kırşan ise verdiği özgürlük hissinden dolayı rüzgâr sörfünü sevdiğini söylüyor. Ece Sükan ve Ulya Soley de rüzgâr sörfüne oy veren jüri üyelerimizden.
(Aldığı oy: 4)* * * *

SU KAYAĞI
Su kayağı, denge konusunda kendine güvenenlerin denemesi gereken sporlardan. Önceleri ağaçtan kayaklar üzerinde yapılan bu spor, ilk kez Ralph Samuelson tarafından 1922 yılında Minnesota'da yapılmış. Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkan Yardımcısı Yılmaz Akyunus "Sapanca Gölü'nün doğu sahilindeki koy içinde hizmet veren Sapanca Su Sporları Kulübü'nden hizmet alınabilir. Ayrıca İznik Gölü'nün Orhangazi sahilinde yeni faaliyete başlamış bulunan su kayağı eğitim merkezinden hizmet alınabilir," diyor. Ayrıca birçok turistik tesis de su kayağı yapma imkânı sunuyor. İbrahim Kutluay ve Ali Rıza Bilal, su kayağı seven diğer jüri üyeleri.
(Aldığı oy: 3)* * *

KITE SÖRF
Kite sörf bir taraftan paraşütü tutarken, diğer taraftan ayaklarınızın altındaki sörf tahtasına hâkim olmaya çalışıyorsunuz. Ülkemizde yeni yeni gelişmekte olan bir spor. Alp Kırşan bu spor için "Ne kadar iyi olduğunuz tamamen kendi fiziksel yeteneklerinize bağlı," derken Çağla Kubat kite sörfün Çeşme'deki Pırlanta Koyu'nda ve Bodrum'da yapılabileceğini söylüyor. Bir diğer jüri üyesi olan Yankı Tansuğ ise Alaçatı, Gökova ve Fethiye'yi öneriyor.
(Aldığı oy: 3)* * *

YAMAÇ PARAŞÜTÜ
Bu spor, 1980'li yılların başında birkaç yenilikçi havacı tarafından serbest paraşütlerle yamaçlardan koşarak kalkmalarıyla başladı. Artık tecrübeli pilotlarla saatlerce havada kalıp kilometrelerce uçmak mümkün. Türkiye'de yamaç paraşütüyle özdeşleşmiş bir tatil yeri olan Fethiye, dünyanın en iyi yamaç paraşütü uçuşu noktalarından biri. Alp Kırşan'a göre yükseklik korkusu olmayan herkesin bir kez bu sporu denemesi gerek. Ulya Soley ve İbrahim Kutluay, yamaç paraşütüne oy veren isimlerden.
(Aldığı oy:3)* * *

PLAJ VOLEYBOLU
Kumun üzerinde çıplak ayakla oynanan bir takım sporu olan plaj voleybolu, ülkemizin geniş sahillerinde en çok rağbet gören plaj eğlencelerinin başında geliyor. Eğlence dediğimize bakmayın, plaj voleybolu 1996 yılından beri olimpiyatlara da girmiş profesyonel bir spor aslında. Ülkemizde de yoğun ilgi gören ve turnuvaları yapılan bu spor için Çağla Kubat, "Yaz için çok eğlenceli, arkadaşlarla Ilıca'da ve Fenerbahçe sahilinde oynardık. Grup halinde olunca çok zevkli oluyor," diyor. İbrahim Kutluay da bu sporu öneriyor.
(Aldığı oy: 2)* *

TENİS
Tenisi açık kortta oynamanın ayrı bir keyfi olduğunu düşünenlerin sayısı hiç de az değil. Bu kişilerden biri olan Ece Sükan, "Tenis vücudumun her yerini çalıştıran müthiş bir spor. Özellikle bacaklar için çok iyi. Hem terleyip istediğim kadar kalori yakarken hem de stresimi atıyorum," diyor. Burcu Esmersoy da kalori yaktırdığı için tenisi tercih ettiğini söylüyor ve çoğunlukla Etiler Hillside City Club'da oynadığını ekliyor.
(Aldığı oy: 2)* *

TREKKİNG
Dere, tepe demeden gezmeyi sevenlerin tercih ettiği trekking, doğada yapılan hafif tempolu sportif yürüyüşlere verilen isim. Genelde şehir stresinden kurtulmak, doğada vakit geçirmek isteyenlerin ilgi gösterdiği trekking için jüri üyelerimizden Neslihan Yavuzcan, "Açıkhava yürüyüşleri hem rahatlamak hem de bacak kaslarını çalıştırmak için yaz aylarında ideal" derken, diğer jürimiz Ali Rıza Bilal, trekking için Kaçkarlar ve Kaz Dağları'nı öneriyor.
(Aldığı oy: 2)* *

JET SKİ
Pek çok tatil yerinin gözde eğlencelerinden olan jet ski, hızı sevenler tarafından oldukça rağbet görüyor. Jüri üyelerimizden Yılmaz Akyunus, "Sahillerimizde jet kiralayarak hizmet veren kurumlar vasıtasıyla yapılabilir. En uygun yerlerden biri Bodrum Gümbet Koyu," diyor. Jet ski, özellikle güney sahillerinde tatil yapanların da gözdesi.
(Aldığı oy: 1)*

Yılmaz Akyunus (Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkan Yardımcısı)
* Dalış J Sualtı görüntüleme (Not: Donanımlı dalış yapılarak sualtında fotoğraf ve video çekme sporu)
* Jet ski
* Su kayağı

Çağla Kubat (Milli sörfçü)
* Rüzgâr sörfü
* Wakeboard
* Kite sörf
* Plaj voleybolu

Burcu Esmersoy (Spor sunucusu)
* Yüzme
* Tenis
* Yelken
* Yoga

İbrahim Kutluay (Milli basketbolcu)
* Su kayağı
* Plaj voleybolu
* Yüzme
* Yamaç paraşütü

Alp Kırşan (Oyuncu)
* Rüzgâr sörfü
* Kite sörf
* Yamaç paraşütü
* Bungee jumping

Ulya Soley (Milli yüzücü)
* Dalış
* Yamaç paraşütü
* Rüzgâr sörfü
* Yüzme

Ali Rıza Bilal (Eski milli kürekçi, macera yarışları düzenliyor)
* Su kayağı
* Kano
* Dalış
* Trekking

Yankı Tansuğ (Adrenalin Doğa Sporları'nın ortaklarından)
* Kiteboard
* Kaya Tırmanışı
* Dalış

Ece Sükan (Manken, moda editörü)
* Tenis
* Rüzgâr sörfü
* Pilates
* Yüzme

Neslihan Yavuzcan (Sporcu, spor programı yapımcısı)
* Yüzme
* Su jimnastiği
* Pilago
* Trekking
Haberin fotoğrafları