kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Sıcak para balonu şişmeyi sürdürecek"

Yeni Haber
Ekonomistler Platformu Başkanı Oğuz Demir, ABD Merkez Bankası'nın (FED) 0.5 puanlık faiz indirimi kararıyla, "Isınan piyasalara bir nebze su serptiğini" ifade ederek, kararın etkisiyle Türkiye'de de "sıcak para balonunun şişmeye devam edeceği" değerlendirmesinde bulundu.

Oğuz Demir, yaptığı açıklamada FED'in faiz indirimini değerlendirirken, bu kararla birlikte, kısa vadede dünya piyasalarında yeniden alevlenebilecek bir krizin engellediğini belirtti.

FED'in "agresif" bir karar verdiğini ifade eden Demir, "Son bir hafta içinde dünya piyasalarında ve ABD'de yapılan anketlerde 0.50 puanlık bir faiz indirimi düşük bir ihtimal olarak karşımıza çıkmaktaydı. Bütün dünyadaki ekonomi çevrelerinin beklentisi 0.25 puanlık indirimle birlikte, FED'in piyasaları iki yönlü şekilde dengede tutacağı yönündeydi. Ancak FED piyasalara beklediğinin daha fazlasını vermiş oldu" dedi. Oğuz Demir, bu kararın etkisiyle sıcak paranın Türkiye'ye akmaya devam edeceğini belirterek, "Piyasaların kısa vadeli bayramının, ekonominin orta vadeli sorunlarını unutturmaması gerekir" dedi.

"TÜRKİYE'DE YENİ DALGAYI ENGELLEDİ"

Ekonomistler Platformu adına yapılan değerlendirmede de faiz indirimi kararının Türkiye'de piyasalarda kısa vadede meydana gelebilecek bir dalgalanmayı da engellediği ifade edildi. Değerlendirmede, Merkez Bankası'nın FED'in kararını beklemeden geçen hafta içinde faizleri indirdiği hatırlatılarak, "FED faizleri indirmemiş olsaydı, kısa vadede bu durum Türkiye'den sıcak para çıkışına neden olacak, hatta yeni sıcak para girişini de sınırlayacaktı. Ancak faiz indirimiyle birlikte kısa vadede Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelere sıcak para girişinin artacağını düşünmekteyiz. Bununla birlikte bu gelişmeler iç piyasalarda doları 1.20'li seviyelere çekebilir" yorumu yer aldı. İMKB'de ise yükseliş trendinin kaçınılmaz olduğu vurgulandı.

Ekonomistler Platformu'nun FED kararıyla ilgili değerlendirmesinde şöyle denildi:

"Amerikan Merkez Bankası (FED) aldığı bu kararla birlikte dünya piyasalarında oluşabilecek dalgalanmalara engel olmuştur. Ancak orta ve uzun vadede küresel piyasalar sistemle ilgili sorunları kendileri çözümleyemezlerse, dünya piyasalarını çok daha ciddi bir krizin beklediğini söylemek yanlış olmayacaktır. Bundan sonra meydana gelebilecek dalgalanmalara karşı FED'in cevap verebileceğini sanmıyoruz. Çünkü FED elindeki faiz kurşununu tek seferde kullandı ve önümüzdeki üç aylık süreçte yeni bir faiz indirimini çok zor bir ihtimal olarak görmekteyiz."

"SICAK PARA TÜRKİYE İÇİN RİSK UNSURU"


Değerlendirmede, Türkiye açısından faiz indirimi kararı ne kadar olumlu olsa da kısa vadede olumlu bir gelişme olarak karşımıza çıkan sıcak para olgusunun, orta ve uzun vadede Türkiye için bir risk unsuru olduğunun unutulmaması gerektiği vurgulandı. Türkiye'nin, dünya piyasalarında bulunan bu olumlu havadan yararlanması ve alacağı kararlarla sıcak parayı kalıcı yabancı sermaye haline getirmeye çalışması gerektiğine işaret edildi.

(ANKA)