kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
SAİT GÜRSOY

Ek yerleştirme 1 Ekim'de

Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sonuçlarına göre üniversiteye yerleşenler için kesin kayıt dönemi 10 Eylül'de sona erdi. Kayıtların tamamlanmasının ardından üniversiteler boş kontenjanlarını YÖK'e bildirdi. Yerleştirme sonucunda 20 bin 490 kontenjan boş kaldı. En fazla boş kontenjan 7 bin 556 ile KKTC üniversitelerinde görüldü. Devlet üniversitelerindeki boş kontenjan 6 bin 659, Vakıf üniversitelerinde 5 bin 675, yurtdışındaki üniversitelerde de 600 oldu.
Bu kontenjanlar ek yerleştirme ile doldurulacak. Merkezi yerleştirmede boş kalan, yerleştirilen adayların kayıt yaptırmaması nedeni ile boşalan ve Tercih Kılavuzu yayınlandıktan sonra açılan bölümlere ÖSYS sonuçlarına göre ek yerleştirme yapılacak. ÖSYM'den aldığım bilgiye göre adaylar 1-4 Ekim arasında ek yarleştirmeye başvurabilecek. 2007 ek yerleştirmede adayların yükseköğretim programları arasından tercih yapabilmeleri için, 2007 genel yerleştirme sırasında açıköğretim kontenjansız programları hariç, herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmaları gerekiyor. Özel yetenek sınavı ile bir bölüme kesin kayıt yaptıran adaylar da ek yerleştirme için tercih yapabilecek. Adaylar yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebilmeleri için bu programların koşullarını karşılamaları gerekiyor.
2007 ÖSS puanı ile tercih yapacak adayların ilgili puan türündeki Y-ÖSS puanlarının, Tablo 3B ve Tablo 4'teki yükseköğretim programlarının taban puanına eşit veya yüksek olması zorunlu. Tablo 3A'da her programın karşısında; o programa genel yerleştirme sırasında oluşan taban puanla, bu yerleştirmede kullanılan önceliklere göre yerleşen en son adayın öncelik durumu gösteriliyor. Bu bilgiler adaylara sadece tercihlerini yapmada kolaylık sağlamak için veriliyor. Adaylar bu tablodaki taban puanların ve önceliklerin altında olsalar bile tercihlerini yapabilecek. Bir başka deyişle, Tablo 3A'dan tercih yapacak adaylar ister meslek lisesi, ister lise çıkışlı olsun taban puanı ve öncelik bilgilerini göz önünde tutmadan 2 yıllık meslek yüksekokullarını seçebilecek.
Adaylar tercih hakkı bulunan tablolardan toplam 8'i geçmemek üzere istedikleri sayıda tercih yapabilecek. "Üniversiteye giremedim" diye üzülen adaylar, bu yeni şansınızı doğru değerlendirin. Her konuda okuyucusunun yanında olan SABAH, ek yerleştirme konusunda da siz üniversite adaylarının yanında olacak. Yalnız değilsiniz...