kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Poz verene takipsizlik çektirip, sızdırana dava

Enis YILDIRIM/ANKARA
Zanlı O.S. ile Samsun'da fotoğraf çektirilmesi olayıyla ilgili açılan davada Şube Müdürü Metin Balta'nın 2 yıl, komiser İbrahim Fırat'ın 5 yıla kadar hapsi istendi..
Hrant Dink suikastinin ardından katil zanlısı O.S. Samsun'da yakalandıktan sonra Emniyet Müdürlüğü'nde,"Vatan toprağı kutsaldır, kaderine terk edilemez" yazılı takvim önündeki fotoğraf çektirilmesi olayıyla ilgili iki Emniyet mensubuna dava açıldı.

Askerlere takipsizlik
Samsun Cumhuriyet Savcısı Fikret Günay tarafından yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede; Samsun Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürü Metin Balta'nın şüpheli O.S.'nin fotoğraflarının çekimine engel olmadığı belirtildi. Kamu görevlileri ile katil zanlısı arasında sıcak diyalogların geliştiği, eyleminden dolayı sempati duyma görüntülerinin oluştuğu belirtilen iddianamede, Metin Balta hakkında ihmal suretiyle görevi kötüye kullandığı gerekçesiyle 6 aydan 2 yıla kadar hapis istendi. Savcı Günay, aynı şubede komiser olarak görev yapan İbrahim Fırat hakkında ise soruşturmanın gizliliğini ihlal ederek, zanlıya ait fotoğrafları görsel ve yazılı basında yer almasına sebebiyet verdiği gerekçesiyle 1.5 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istedi. Samsun Cumhuriyet Savcısı Günay, O.S. ile birlikte poz veren 13 jandarma ve Emniyet mensuplarına ise "Suçluyu kayırma, ses ve görüntülerin kayda alınması, görevi kötüye kullanma, suçu ve suçluyu övmek ve gizliliğin ihlali" suçlarından takipsizlik kararı verdi. Görüntüleri yayımlayan gazetecilere de takipsizlik geldi.

Dink ailesi ifade verdi
Hatıra fotoğrafı çekilmesiyle ilgili olayda iki jandarma görevlisinin yargılandığı davada talimatla ifade veren Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, kızı Sera Dink, oğlu Arat Dink ve kardeşi Hasrof "Katil zanlısına yakalandığı andan itibaren sanık gibi davranmayıp, kahraman gibi davranan tüm görevlilerden şikâyetçiyiz. Katılma talebimiz vardır" dedi. Kardeşi Hasrof, davaya müdahil olmak istediğini ve duruşma günü de Samsun'da olacağını bildirdi.