kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ŞELALE KADAK

Antarktika'da sıfır emisyon üssü!

Küresel ısınma konusundaki gelişmeleri olabildiğince çok bu sütunlarda yazıyorum. Belçika Hükümeti, Polar Foundation'ı, Uluslararası Kutup Yılı olan 2007'de Antarktika'da faaliyete geçecek şekilde tasarlanan yeni bir araştırma istasyonu kurulması için görevlendirmişti.
Belçikalı araştırmacılar tarafından Antarktika'da kurulan Prenses Elisabeth Araştırma İstasyonu'nun tanıtımı 5 Eylül'de Brüksel'de gerçekleştirildi.
Yoğun programım nedeniyle bu lansmana katılamadım. Ancak sıfır emisyon üssüyle ilgili gelişmeleri sizlere aktarmak istedim.
International Polar Foundation tarafından Electrolux firmasının desteğiyle kurulan istasyonda bilim adamları küresel ısınmanın sebepleriyle ilgili araştırmalar yapmaya başlayacak.
Prenses Elisabeth Antartic Araştırma İstasyonu, Dronning Maud bölgesinde Rus Novolazarevskaya ve Japon Syowa istasyonları arasında kurulmuş.
Yaklaşık 20 kişilik bilim adamı grubunun, iklim değişikliği sorularının yanıtları için kıtanın buz katmanlarını araştıracağını öğrendim.
2008 yılı başında açılacak araştırma istasyonunda kullanılmak üzere Electrolux'un çevre dostu ürünleri seçilmiş.
Benim ilgimi bu noktada çeken, istasyonda yüksek verimlilik ve enerji tasarrufu sağlayan ev aletlerinin kullanılıyor olması.
Beyaz eşya üreten Electrolux, mesela tam donanımlı iyi yeni elektrik süpürgesini bu projeye ayırmış.
Orada kullanılsın diye verdiği derin dondurucular, buzdolapları ve çamaşır makinelerinin enerji ve su tasarrufunda çok cimri olması dikkatimi çekti.
Sıfır emisyon üssündeki tüm aletlerin, Antarktika'nın zor şartlarına uygun olarak dizayn edilmiş olması süper.
Tüm bu gelişmeler bana firmaların çevreye daha doğrusu küresel ısınmaya karşı giderek daha fazla duyarlı oldukları izlenimi verdi.
Dilerim devamı gelir.