kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
YÖK Başkanı Erdoğan Teziç

Rektörler alarma geçti

Nergis DEMİRKAYA ANKARA
Anayasa değişikliği ile türbanın serbest bırakılması önerisi YÖK'ü ve rektörleri ayağa kaldırdı. YÖK Başkanı Erdoğan Teziç rektörleri olağanüstü toplantıya çağırdı..
Anayasa değişikliği ile yükseköğretim kurumlarında türbanın serbest bırakılacağı önerisi üniversiteleri ayağa kaldırdı. YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, rektörleri olağanüstü toplantıya çağırdı. ODTÜ Rektörü Ural Akbulut, "Türban serbest kalırsa demokratik tepkimizi gösteririz" derken, İnönü Üniversitesi Rektörü Fatih Hilmioğlu "Siyasi simge türbanı ünivresiteye yeniden sokarsanız kaos doğar" uyarısı yaptı. YÖK Başkanı Teziç dün öğleden sonra son gelişmeleri değerlendirmek için üniversite rektörlerini olağanüstü toplantıya çağırdı. Yarın yapılacak toplantı sonrası yükseköğretimde kılık kıyafetin serbest bırakılması ve yükseköğretimi düzenleyen 130-131'inci maddelerin değişmesiyle ilgili Rektörler Komitesi adına bir bildiri yayımlanması bekleniyor. Komite daha önce de tutuklanan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi eski Rektörü Yücel Aşkın ve Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi sert bildiriler yayımlamıştı.

NE DEDİLER? SABAH'a konuşan rektörlerin görüşleri şöyle:

* ODTÜ Rektörü Ural Akbulut: Eğer türbanı serbest bırakan bir düzenleme yapılırsa en azından demokratik tepkimizi gösteririz. Mahkeme kararları dinsel simge olarak tarif ettiği türbanın üniversiteye girişini doğru bulmadı. Laikliğin grisi yoktur, laiklik siyah veya beyazdır. Yasa çıkarsa yasayı benimsemesekte uygulayacağız. Ama gerginliğe neden olur. Ülkenin bölünmez bütünlüğü ve laiklik ilkesini zedelenir.

* İnönü Üniversitesi Rektörü Fatih Hilmioğlu: Üniversitelerin kadro, ödenek gibi bir milyon sorunu varken türban deniliyor. Türk üniversitelerinde türban bir sorun olmuştur, ama artık çözümlenmiştir. Öğrenciler de alıştı. Bunu yeniden gündeme getirmek Türkiye'yi kaosa sokar.

* Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Emin Alıcı: Başbakan Erdoğan'ın ülkedeki hassasiyetleri, dengeleri dikkate alacağını, türban serbestliği ile ilgili bir karar almayacağını düşünüyorum. Elimize taslak geçtiğinde de bu konudaki fikrimizi söyleyeceğiz.

* YÖK Üyesi Enver Hasanoğlu: Henüz ortalıkta bir şey yok, kılık kıyafetle ilgili önerilerin yasalaşacağına inanmıyorum. Taslak çıkarsa tartışırız.

* CHP İstanbul Milletvekili Prof. Nur Serter: Türbanın serbest olması durumunda başı açık öğrencilere türban takmaları konusunda siyasal İslamcılardan baskı gelecek. Ancak Atatürk'ün kadın ve kızları bu baskılara boyun eğmez. Türkiye'yi sert ve gergin günler bekliyor.