kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MAHMUT ÖVÜR

Ertuğrul Günay turizmde ne yapacak?

Türkiye'ye tek kalemde en büyük döviz girdisini turizm sektörü sağlıyor.
Yılda yaklaşık 20 milyar dolar.
Dünyada ilk 10'da olduğumuz tek alan. Rahmetli Özal başlattı bu süreci. İnişli çıkışlı bir yolculukla 25 yılda bu noktaya geldik. Aslında çok geç kaldık...
Türkiye tarihi, doğal zenginliği ve tesis gücüyle bundan daha fazlasını hak ediyor.
Ama ortada ne strateji, ne mastır planı ne de sektörü temsil edecek güçlü bir sivil örgüt olunca, sonucun böyle olması doğal.
Şimdi iki açıdan şanslı bir döneme giriliyor.
İlki, Ertuğrul Günay gibi -turizmcilerin deyimiyle- "yüzü gülen" ve hiçbir "çıkar grubu"na bağlı olmayan bir ismin bakan olması... İkincisi ise AK Parti'nin ikinci iktidar dönemini "icraat kabinesi" olarak nitelemesi...
Uzmanlara göre önümüzdeki süreç, siyasal açıdan demokratikleşme ve normalleşme, ekonomik açıdan ise "sıçrama" dönemi olacaktır.
Bu sıçramanın mihenk taşı ise turizm.
Peki, turizm sektörü Ertuğrul Günay'ın bu göreve gelmesini nasıl değerlendiriyor?
Avrupa-Türkiye Turizm İş Konseyi Başkanı Hüseyin Baraner, sektörün yeni bakanı sevinçle karşıladığını belirterek şöyle diyor:
"Turizme, yeni dönemde hak ettiği ihtimamın gösterilmesi, ülkesel düzeyde birçok çıkmazları birlikte çözecektir. Bu ortamın yaratılabilmesi için hem turizm camiasının birleşerek tek sesliliğini gösterebilmesi hem de bu eyleme orkestra şefliği yapmak üzere yeni bakanımızın kolları sıvaması gerekmektedir."
Beklenti bu. Ama hedef bu değil.
Baraner, turizmin kabuk değiştirdiği bu günlerde kapsamlı bir şekilde "2. Turizm Hamlesi"ni hedef koyarak şöyle diyor:
"Türkiye'nin hedefi, dünya turizminde ilk 10 değil, ilk 3 içinde yer almak olmalı. Bu hedefe erişilmesi için, istikrarlı bir ortamda ve kararlılık içinde turizmin tüm dinamikleri ve aktörleri ile samimice bir araya gelmeliyiz. Biz, turizmin ikinci kalkınma ve gelişme hamlesi için her türlü işbirliğine hazırız."
Sektörde Günay'ın bakanlığa gelmesiyle ilgili ilginç tespitler de yapılıyor.
Bir turizmci şöyle diyor:
"Günay, sağ-sol demeden insanların ideolojisine bakmadan sentez yapabilen biri olduğu için, sadece turizm değil kültür açısından da olumlu olacak. Ben çok umutluyum. Dikkat ederseniz sürekli gülümsüyor. Bu bile sektöre moral verir."
Gördüğünüz gibi Ertuğrul Günay'ın bakanlığa gelmesi turizm sektörünü bir hayli heyecanlandırmış. Şimdi yeni bakanın neler yapacağı merakla bekleniyor.
Özellikle de sektör yönetiminde önemi yadsınmayacak müsteşarlığa kimi getireceği ve bakanlığın "şişkin kadro" sorununu nasıl halledeceği...