kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Turizmin "en"leri

17.08.2007
Türkiye'nin turizm merkezi Antalya'da 63'ü tatil köyü olmak üzere toplam 903 tesis turizme hizmet ediyor..
Kültür ve Turizm Bakanlığı Antalya Müdürlüğünden edinilen bilgiye göre, kentte turistik belgeli 182 adet 5 yıldızlı otel 64 bin 129 oda, 138 bin 513 yatakla hizmet sunuyor. 5 yıldızlı oteller ağırlıklı olarak Antalya Kundu, Belek, Kemer, Side ve Alanya bölgelerinde...

Antalya'da 5 yıldızlı otellerin dışında 63 tatil köyü, 223 adet 4 yıldızlı, 159 adet 3 yıldızlı, 107 adet 2 yıldızlı ve 24 adet bir yıldızlı Bakanlık belgeli otel bulunuyor.

Bölgede yine Bakanlık belgeli 3 motel, 50 pansiyon, 1 kamping, 7 apart otel, 47 müstakil apart otel, yapılmakta olanlarla birlikte 11 golf sahası, bir kırsal turizm tesisi, 22 özel tesis, 2 turizm kompleksi, bir personel eğitim tesisi hizmet veriyor. Bu rakamlara şehir merkezi, ilçe ve beldelerdeki ''Belediye belgeli'' tesisler dahil değil.

Antalya'daki Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli 903 tesiste 160 bin 790 oda, 346 bin 927 yatak bulunuyor.

LÜKS TESİSLER HAK ETTİĞİNİ ALAMIYOR

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, Antalya'da 5 yıldızlı otel sayısı kadar bunların nasıl pazarlanacağının da önemli olduğuna söyledi.

Barut, ''Akdeniz'in en önemli turizm ülkesi İspanya'nın tamamında Antalya'daki kadar 5 yıldızlı otel yok. Yatakların kalitesi ne kadar yüksekse, tesisi o kadar kolay pazarlanır anlayışı yanlış'' görüşünü dile getirdi.

Tesislerin hak ettiğini alamadığını savunan Barut, ''Mühim olan verdiğin hizmete karşılık hak ettiğini alabilmektir. Lüks tesislerimiz var ama hak ettiğimiz fiyata maalesef satamıyoruz'' dedi.

Bölgede 5 yıldızlı otellerin çok olmasının avantajının yanında dezavantajının da bulunduğuna işaret eden Barut, şunları söyledi:

''Neden 5 yıldızlı otel yapıyoruz) Çünkü daha iyi fiyata satmak ve daha çok müşteri çekmek istiyoruz. Ama bunu gerçekleştiremiyoruz. Bu kadar çok lüks otel, fiyatta rekabeti artırıyor. Bunun sonucu da lüks tesisler hak ettiği fiyata satılamıyor. Öte yandan, lüks otellerin çokluğu bölgenin cazibesini artırıyor. Bu kadar çok lüks tesisin olması hem Antalya'nın hem de Türkiye'nin değerini yukarı çıkarıyor. (Lüks tesis en çok parayı kazanır) diye bir şey yok. 3 ve 4 yıldızlı otelden de para kazanılabilir. Çünkü lüks tesislerin yatırım ve işletme maliyetleri çok yüksek.''

YENİ OTELLER KENDİ MÜŞTERİSİNİ YARATABİLMELİ

Yeni yatırımın hem risk hem de sorumluluk getirdiğini belirten Barut, ''Yeni oteller sektöre yenilik getirmeli. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın otel standardı en fazla 5 yıldız. Onun üzerinde tesisler yapmak yatırımcının elinde. Mümkün olduğunca iyi fiyata satamıyorsan bu kadar büyük yatırım neden yapılır? Hesabı iyi yapmak gerekir'' diye konuştu.

Yapılacak yeni otelin konseptini iyi belirlemek gerektiğini ifade eden Barut,, ''Otelde lüksten ziyade konsept olmalı. Yeni otelin kendi müşterisini yaratmayı sağlayacak farklılığa ihtiyacı var. Sadece 5 yıldızlı otelle bu sağlanamaz. Diğer otellerden farklılık olmalı. Bunu sağlayamadıktan sonra diğer tesislerden farkın olmaz'' dedi.

İLÇE BÜYÜKLÜĞÜNDE KONAKLAMA TESİSLERİ

Türkiye'nin turizm sektöründe iddiasını ortaya koymasıyla birlikte, sahillerde her biri neredeyse bir ilçe büyüklüğünde konaklama tesisleri bir biri ardına yükselmeye başladı.

Aydın'ın Kuşadası ilçesi ile İzmir'in Selçuk ilçesi arasında yer alan Pamucak mevkisindeki Aqua Fantasy Club, 3 bin 500 yatak kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük oteli olarak kayıtlara geçti.

En büyük ve yatak kapasitesi en fazla oteller arasında Antalya'nın Beldibi beldesindeki Sungate Port Royal Otel de 174 odası ve 3 bin 250 yatak kapasitesi ile ikinci sırada gösteriliyor.

Side'deki Pegasos Resort Otel'de ise aynı anda 3 bin 200 tatilci konaklayabiliyor. Fethiye'deki Lykia World ise 2 bin 270 yatak kapasitesine sahip bulunuyor. Alanya'daki 2 bin 628 yatak kapasitesiyle de Alanya'daki Majesty Oasis Resort ise yatak kapasitesi bakımından 5. sırayı aldı.

Manavgat'taki Silence Beach'in 2 bin 515, Side'deki Crystal Ardisia'nın ise 2 bin 400 yatak kapasitesi bulunuyor. En büyük oteller arasında Antalya Kundu'daki temalı otellerin öncüleri arasında sayılan WOW Topkapı Palace ile WOW Kremlin Palace otelleri de 2'şer bin yatakla yer alıyor.

Kuşadası'ndaki Pine Bay Tatil Köyü ile Antalya'daki Limra Otelin de bin 700'er yatağı bulunuyor.

(AA)