kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sigarayı bırakmanın en sağlıklı yöntemleri

Sevdican Güneş
17.09.2007
Sigarayı bırakmak sanıldığı kadar zor değil. Uygulanan çeşitli yöntemler sayesinde bir hafta ile üç ay arasında sigaradan kurtulmak mümkün. Uzmanlar da Ramazan ayını bunun için bir fırsat olarak gösteriyor. İşte sigarayı bırakma yöntemleri.....
Cem Yılmaz, Yılmaz Erdoğan, Demet Akbağ, Esin Maraşlıoğlu, Şafak Sezer, Cefi Kamhi, Orhan Gencebay, İbrahim Tatlıses, Lale Mansur, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Hollywood yıldızları Sean Penn, Cameron Diaz ve Sharon Stone... Bu isimlerin ortak noktası 'eski' bir sigara tiryakisi olmaları... Gençler arasında kullanımı hızla artan sigaranın, ilerleyen yaşlarda ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu artık bilmeyen yok. Ama başlamak ne kadar kolaysa, bırakmak da o kadar zor sanılıyor. Oysa birbiri ardına çıkan yeni yöntemlerle sigarayı bırakmak isteyenler bir haftadan üç aya kadar mutlu sona kavuşabiliyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Sigara Bırakma Merkezi'nden Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, bu yöntemlerle ilgili bilgi verdi:

Nikotin replasmanı (yerine koyma): Sakız, bant, sprey, elektronik sigara (ruyan) şekillerinde uygulanabiliyor. Tedavi 3 ay sürüyor. Nikotin bandı kullanılan sigara miktarına göre ayarlanıyor. Kolun kılsız bölgesinde her gün değiştirilerek kullanılıyor. Başarı oranı yüzde 40-45. Yüksek dozdan başlayarak, haftalık dozlar azaltılarak tamamlanıyor. Kişi günde 15'ten fazla sigara içiyorsa en yüksek, 15'ten az içiyorsa düşük doz kullanıyor.

Elektronik sigara (ruyan): El ve dudak alışkanlığı olanlarda yararlı. Bir türlü bırakamayanlar için geliştirilen elektronik sigara, yine normal sigara gibi nikotin ve bunun yanı sıra duman ve aroma içeriyor. Toplam 4 aylık tedaviye 16 mg.'lık kartuştan başlanıyor. Zamanla dozaj azaltılıyor. Başarı oranı yüzde 80.

Bupropion (ZYBAN): Üç gün, günde bir ilaç alınması ile tedavi başlıyor. 4. günden sonra sabah ve akşam olmak üzere ilaç günde iki kez alınıyor. 2 ay kullanılması öneriliyor. Kişi, tedavinin ilk 10 günü sigara içebiliyor. 10. günden sonra sigara bırakılıyor ama ilaç kullanılmaya devam ediliyor. Beyinde nikotin reseptörlerini doyuran ilaç, bıraktıktan sonraki dönemde kişide nikotin alıyormuş etkisi veriyor. Bazı kişilerde uykusuzluk ve alerjik yakınmalara yol açıyor. Tedavi 28-60 gün arasında yapılıyor. Başarı oranı yüzde 40.

Sakız: Sakızda doz ayarlamak mümkün değil. Kişi 2 mg'lık sakızlardan gün içinde 8-10 defa çiğniyor. Ağzında emerek nikotini alıyor. Bu 5-10 dakika sürüyor. Konsantrasyon kaybı ve terleme gibi yan etkiler gözlenebiliyor. 4-8 hafta süren tedavinin başarı oranı yüzde 15-25 arasında. Normal ihtiyaç halinde bantlara ek olarak ya da yoksunluk sendromu ortaya çıktığında da kullanılabiliyor.

Akupunktur:
Sigara içenlerde serotonin-endorfin salgılama işini sigara üstlendiğinden vücut, otonomisini kaybeder. Akupunktur ile tedavi, kişinin sigara içmemekten dolayı oluşabilecek şikayetleri ortadan kaldırır. Böylece sigara içmemeye karar vermiş olan kişi, bunu hiç zorlanmadan başarır; çünkü akupunktur tedavisi beyni yeniden sigaraya gerek duymadan serotonin ve endorfin salgılaması için uyarır ve beyin eski otonomisini kazanır. Ancak sigara bırakma yöntemleri arasında yararlı olduğuna dair bilimsel çalışma yok.

Hipnoz: Transa geçen tiryakilere uyku halinde çeşitli telkinlerde bulunulup öneriler yapılıyor. Olumlu ve olumsuz fotoğraflar gösterilip psikolojik yönden sigaranın zararları konusunda beyne veriler işlenmeye çalışılıyor. Örneğin, 'sigara insanı gevşetip, rahatlatır' düşüncesi yerine 'sigara hastalık ve rahatsızlık demektir' fikri aşılanıyor.

Biorezonans: Biofiziksel olarak sigara içimi engelleniyor. Tedavi öncesinde cep telefonu gibi elektromanyetik etkenlerden vücut arındırılıyor. BİCOM cihazının giriş kupasına içilen sigara ve tükürük içeren bir mendil yerleştiriliyor. Bu tükürük örneğinden ve sigaradan cihaz frekans kodunu okuyor. Ellere ve başa kablolu elektrotlar bağlanıyor. Cihaz, giriş kupasından okuduğu frekans kodunu ters çevrilmiş olarak, bu elektrotlar sayesinde uygulanan kişinin bedenine iade ediyor. Dolayısıyla frekans (titreşim) ters frekansla karşılandığı için sıfırlanıyor. Tedavi sonrası, tıpkı sigara içmeyen kişilerde olduğu gibi, sigara artık yabancı bir madde olarak algılanıyor. 45 dakikalık seansta çoğu kişi sigarayı bırakıyor. Yöntem hamile kadınlar ya da kalp pili kullananlara önerilmiyor.
Haberin fotoğrafları