kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Erdoğan: Şişli ve Şemdinli aynı imkana sahip

Yeni Haber
Erdoğan, bugün Şişli'de okuyan bir öğrenci ile Şemdinli'nin bir okulunda okuyan bir öğrencinin teknik imkanlar bakımından aynı seviyede olduğunu belirtti. Erdoğan, "Demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olmanın idrakini, ülkemizin 780 bin kilometrekaresinde hamdolsun hakim kıldık" dedi. ..
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eğitim sisteminin çağın gerektirdiği yapıya kavuşması için tarihi adımlar attıklarını ifade ederek; eğitim alanıyla ilgili sözlerinin büyük bir kısmını gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Başbakan Erdoğan, ilk ve ortaöğretimde 2007-2008 öğretim yılının başlaması dolayısıyla Ankara'da, Karakusunlar İMKB Anadolu Endüstri Meslek Lisesi'nde düzenlenen törene katıldı. Erdoğan, konuşmasında, en alt ve en üst sosyal kesimler arasındaki makasın 2002 yılına kadar açık olmadığına işaret etti. Erdoğan, bugün Şişli'de okuyan bir öğrenci ile Şemdinli'nin bir okulunda okuyan bir öğrencinin teknik imkanlar bakımından aynı seviyede olduğunu belirtti.

Eğitim sisteminin çağın gerektiği yapıya kavuşması için tarihi adımlar attıklarını ifade eden Erdoğan, eğitim alanıyla ilgili sözlerinin büyük bir kısmını gerçekleştirdiklerini ifade etti. Erdoğan, yaptıkları çalışmalar sonucunda okullaşma oranında herkesi sevindiren gelişmeler belirterek, 2002'de okul öncesi eğitimde yüzde 11 olan okullaşma oranının yüzde 25'e çıktığını, bunun yanı sıra sayısız ortaöğretim kurumunun, lisenin, meslek lisesinin, fen lisesinin, yurtların öğrencilerin hizmetine sunulduğunu hatırlattı.

Bu görevin altından alınlarının akıyla çıkmak için yoğun çaba gösterdiklerini ifade eden Erdoğan, "Bölgesel adaletin, sosyal adaletin tecellisi için her türlü imkanı seferber ettik. Ne mutlu ki bölgeler arası eşitsizliklerin giderilmesinde, sosyal kesimler arasındaki makasın daraltılmasında başta eğitim olmak üzere her alanda çok önemli büyük mesafeler aldık. Eğitimde fırsat ve imkan eşitliğinin sağlanması amacıyla devletin imkan ve kaynaklarını hiçbir bölge, sosyal tabaka, zümre ayırt etmeksizin bütün vatandaşlarımıza eşit derecede hizmetine açtık" dedi.

Erdoğan, Anayasada yer alan sosyal devlet ilkesinin her zaman ihmal edildiğine işaret ederek, "Biz bu dönemde demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olmanın idrakini, ülkemizin 780 bin kilometrekaresinde hamdolsun hakim kıldık. Bu dönemde devletle millet arasındaki duygu bağı, hukuk temelinde sağlamlaştı ve karşılıklı bir güven tesis edildi'' diye konuştu.

"411 MİLYON DERS KİTABI ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ DAĞITILDI"

Erdoğan, göreve geldikten sonra 411 milyon ders kitabını ilk ve ortaöğretim kurumlarında okuyan öğrencilere ücretsiz olarak dağıttıklarını, bunu bir görev olarak bildiklerini söyledi. Başbakan Erdoğan, ''Bununla artık ülkemizde dest kitabı sıkıntısını ortadan kaldırdık. Böyle bir şey artık söz konusu değil'' diye konuştu.

Gittikleri bazı yerlerde, çanta ve önlük verilmesi yönünde taleple karşılaştıklarını kaydeden Erdoğan, fakir fukara için belediye, kaymakamlık ve valiliklerin her türlü desteği vermek mecburiyetinde olduklarını ve verdiklerini belirtti. Yoksul ailelerin çocuklarına, önlük, ayakkabı, çanta, kabanlarına varıncaya kadar destek verildiğini ifade eden Erdoğan, bu adımı atarken de ''Fakire veriyorsunuz da zengine niye veriyorsunuz?'' şeklinde çok eleştiri aldıklarını belirtti. Erdoğan, ''Bizim tezimiz şu: öğrencinin zengini fakiri olmaz. Öğrencilerin hepsi öğrencidir, hepsine devlet olarak böyle bir yükümlülüğümüz, sorumluluğumuz var, bu kitapları veriyoruz, veririz'' dedi.

Sosyal adaletsizliklerin giderilmesi, eğitimde fırsat eşitliğinin oluşturulması için yoksul kesimlere eğitim teşviki verdiklerini, vermeye devam edeceklerini vurgulayan Erdoğan, 1.5 milyon öğrencinin şartlı nakit transferinden yararlandıdığını belirtti. Erdoğan, göreve geldiklerinde 780 bin kızın okula gönderilmediğini, ''Haydi Kızlar Okula'' kampanyasıyla 270-280 bin kız öğrencinin okula başladığını bildirdi.

Yaptıkları çalışmalarla bölgeler arasındaki makasın daraldığını altana Erdoğan, "Sadece bazı okullarımıza, bölgelerimize değil Türkiye'nin her köşesine, bölgesine, her okuluna ayrım yapmadan tam 550 bin bilgisayar gönderdik. Müstakil okullarımızın hepsinde bir bilgi teknolojisi sınıfı oluşturmayı hedefledik ve başarıyla tamamladık. Teknolojinin üstünlüklerinden kolaylıklarından yurdumuzun dört bir yanında eşit olarak faydalanılabilmesi için Yüksekova'dan İpsala'ya okullarımıza ADSL internet bağlantısı yapıldı. Öğrenci kitlemizin şu anda yüzde 90'ı okullarında internetten yararlanabiliyor, hem bu teknolojileri kullanma pratiğini kazanıyor, hem de dünyaya açılıyor. Bilgisini, donanımını, ufkunu genişletebiliyor" şeklinde konuştu.

"2013 OKULLAŞMA HEDEFİ İLKÖĞRETİMDE YÜZDE 100, OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE YÜZDE 50"

Başbakan Erdoğan, 2013 yılı için hedeflerini ise şöyle sıraladı: ''İlköğretimde okullaşmayı yüzde 100'e, okul öncesi eğitimde de yüzde 50'ye ulaştırmakta kararlıyız ve bunu başaracağız. İnşallah bu dönemde ilk ve ortaöğretimde tekli öğretime geçmek, bir dersliğin en fazla 30 öğrenciden oluşması için ne gerekiyorsa yapılacaktır. İlköğretimden ortaöğretime geçişte kayıplar asgariye indirilecek. Zorunlu eğitimi kesintili ve yönlendirmeli olmak üzere 12 yıla çıkarma noktasında çalışmalarımızı sürdürüyoruz, inşallah bunu da başaracağız. Liselerde de çağın gerisinde kalmış tüm derslerin müfredatını değiştirmek için çalışmalarımızı zaten başlattık. Bir yılı aşkın zamandan beri bu çalışmalar devam ediyor, bunu da en kısa zamanda uygulayacağız.

Her ilde mutlaka bir fen lisesi olacak. Metropol şehirlerde bu da yeterli gelmiyor, birden fazla fen lisesi açmak mecburiyetindeyiz. Sosyal bilimler liselerinin sayısını 16'ya çıkarmak, spor liselerini yaygınlaştırmak, yurt çapında Anadolu öğretmen lisesi sayısını 200'e çıkarmak için gayretlerimiz devam ediyor.''

Erdoğan, konuşmasının sonunda, öğretmen ve öğrencilere seslendi. Erdoğan, bütün öğretmenlerin bilişim teknolojisini eğitimi destekleyici bir unsur olarak kullanmasını arzuladıklarını belirterek, eğitime ayrılan bütçeyi oransal olarak AB standartlarına ulaştırmak için adımları hızlandıracaklarını kaydetti. Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından 2007-2008 eğitim öğretim yılını okul zilini çalarak başlattı.Törende ayrıca Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve Ankara Valisi Kemal Önal'da bir konuşma yaptı.


CHA