kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Anglikan kilisesi bölünüyor mu?

Yeni Haber
İngiltere'nin resmkilisesi olan ve dünya üzerinde 77 milyon üyesi bulunan Anlikan Kilisesi, tarihinin en büyük bölünmesiyle karşı karşıya. Anglikan Kilisesinin, Amerika temsilcileri olan Episkopalyanlara, eşcinsel piskoposu görevden almaları için tanıdıkları sürenin dolmasına günler kala, taraflar arasında ziyaret trafiği arttı. Son olarak Anglikanların dünyadaki manevi lideri kabul edilen Canterbury Başpiskoposu Rowan Williams, ABD'ye gelerek Episkopalyan liderlerle kapalı kapılar ardında 2 gün süren toplantılarla krize çözüm aradı.

Katoliklerden farklı olarak, Anglikanların liderinin, kiliseler üzerinde idari otoritesi bulunmuyor. New Orleans'ta gerçekleştirilen toplantılarla ilgili hiçbir açıklama yapılmazken, Episkopalyan Kilisesinin nihai kararını, iç değerlendirmeleri yaptıktan sonra 25 Eylül günü açıklayacağı belirtildi. 2003 yılında Episkopalyan Kilisesi'nin New Hampshire piskoposluğuna eşcinsel olduğunu gizlemeyen Gene Robinson'un tayini, Anglikan Kilisesinde büyük huzursuzluğa sebep oldu.

ABD'de 2,2 milyon üyesi bulunan Episkopalyan Kilisesi, Anglikan Kilisesinin ABD kolu konumunda. En çok ABD başkanın mensup olduğu kilise olmaması sebebiyle 'başkanların kilisesi' olarak da anılıyor. Yine Anglikan tarihinde ilke kez 2006 yılında Episkopalyan başpiskoposluğuna bir kadın olan Katharine Jefferts Schori seçilmişti.

Başpiskopos Schori, Piskopos Robinson'ı görevden alması yönündeki çağrıları reddediyor. 2007 Ocak ayında Afrika'da bir araya gelen Anglikan Liderleri, Episkopalyan Kilisesine, eşcinsel piskoposu görevden alması ve eşcinsel evlilikleri kutsamayı bırakması için 30 Eylül gününe kadar süre tanımıştı.

Anglikanlar, aksi durumda Episkopanyaları Anglikan Kilisesi şemsiyesinden çıkaracaklarını açıklamışlardı. Kiliseye yakın çevreler, Episkopalyanların geri atmasının çok zor olduğunu ifade ederek, Anglikanların tarihlerinin en büyük bölünmesini yaşayacağı tahmininde bulunuyor.