kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çiçek: Anayasa AK Parti'ye değil tüm topluma ait olacak

Yeni Haber
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, yeni anayasanın Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AK Parti) değil tüm topluma ait olacağını söyledi.

Bakanlar Kurulu Toplantısı ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, yasa tasarılarını kanunlaştırmak adına mevcut anayasayı dikkate aldıklarını belirtirken, sıkıntının temelinde 1982 Anayasası'nın ihtiyaçları karşılayamaması olduğunu söyledi.

Yeni anayasanın gündeme gelişinin yasama çalışmaları bakımından önemli olduğunu kaydeden Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Çiçek, "Akademik heyetle toplantı yaptık, önemli aşamalar kaydedildi. Çalışmalarımız devam ediyor. Anayasa değişikliğinin fazla tartışılmadığına ilişkin iddialar var. Biz, bunları göz önünde bulundurarak sürecin devam etmesi gerektiğini savunuyoruz" dedi.

Anayasanın, AK Parti'nin değil, tüm topluma ait olacağını dile getiren Çiçek, "Anayasayı, AK Parti'ye oy verenler için değil, tüm vatandaşlarımız için yapıyoruz. Parlamento ve halk onayından geçecek uzun vadeli bir anayasa planlıyoruz" diye konuştu.

Anayasa çalışmalarında sivil toplum kuruluşlarından, barolardan ve derneklerden istifade ettiklerini ifade eden Çiçek, "Partilerin yasa teklifleri, Avrupa Anayasası, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları kaynaklarımız. Buradan çıkarak bilimsel çalışmalar yapıyoruz. Anayasa bilgi birikimi ve akademik bir çalışma gerektiriyor. Biz sınırlı olan anayasa hukukçularının çalışma ve makalelerinden de yararlanıyoruz" şeklinde konuştu.

Anayasa üzerinden yapılan tartışmalara da değinen Çiçek, ortada metin olmadığı halde kimi çevrelerin hayalleri, düşünce kalıpları üzerine yorum yapmasından yakındı. Meslek kuruluşlarının da kendi çaplarında bir anayasa çalışmasına giriştiğine dikkat çeken Çiçek, bunların kendi çalışmalarına katkıda bulunacağını belirterek, çalışmaların biraraya gelmesi durumunda uzun vadede tartışılmayacak bir anayasa ortaya koyulacağını sözlerine ekledi.

CHA