kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Putin'in 5 "halefi" belli oldu

Yeni Haber
Gelecek yıl görev süresi dolan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kendisine halef göstereceği 5 kişinin ismi şekilleniyor. Kremlin Sarayı'na çıkması muhtemel isimler konusundaki son açıklama Amerikalı Profesör Marshall Goldman'dan geldi. Ülkede Valday Grubu olarak bilinen düşünce kuruluşunun üyesi olan Goldman, cuma günü Soçi'de Putin'le görüşen akademisyen ve gazeteci gurubunun içerisindeydi.

Amerikalı Profesör Goldman'a göre Putin'e halef olması muhtemel isimler; Yeni başbakan Viktor Zubkov, Yablaka Partisi lideri Grigory Yavlinsky, Komünist Parti lideri Gennady Zyuganov ve Başbakan Birinci Yardımcıları Sergey İvanov ile Dimitri Medvedev.

Yeni başbakan Viktor Zubkov'un ismini görüşmede yönelttiği sorular sayesinde diğer 4 ismi ise Putin'i telefonla arayarak öğrendiğini söyleyen Goldman; "Kendisine bu 4 adayın kim olduğu sorusunu yönelttim. O da Yavlinsky ve Zyuganov isimlerini verdi. Ben de 'İvanov hakkında ne düşünüyorsunuz?' dedim. Putin de, 'Evet evet İvanov da var' " dedi.

Rusya'daki siyaset uzmanları, Zubkov'un adının başkanlık için geçmesinin seçimlerde demokratik bir görüntü oluşturma çabasından kaynaklandığı görüşünde. The Moscow Times'ın haberine göre muhalif Yablaka Partisi lideri Yavlinsky, adaylar listesinde adının geçmesini şöyle değerlendirdi: "Bunun bir şaka olduğunu düşünüyorum. Putin 5 aday arasında benim adımı da zikretmişse bu bir skandaldır." Komünist Parti lideri Gennady Zyuganov'un adaylığı konusunda henüz Komünist partiden ise henüz bir açıklama gelmedi.

Ülkenin tanınmış siyaset uzmanlarından Sergey Mikheyev, Putin'in otoriteryan rejim suçlamalarından rahatsız olduğunu, bu yüzden önceden muhtemel adayları belirleyerek seçmene tercih hakkı vermeye çalıştığını söyledi.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezi Direktörü Andrew Kuchin'e göre Zubkov'un başkan olma ihtimali çok zayıf. Kuchin'e konula ilgili yaptığı açıklamalarda: "Putin Zubkov'dan bahsederken kullandığı ifadelerle aslında onun aday olamayacağını ince bir şekilde söylüyor. Putin diyor ki, 'her bir Rus vatandaşı gibi kendileri de başkanlık yarışına katılabilir.' bundan ne anlamalıyız." görüşünü savunuyor. Goldman ve Kuchin adaylar arasında birinci önceliğin İvanov olduğu konusunda hemfikir.

PUTİN'DEN DÜŞÜNDÜRÜCÜ ANEKDOT

Öte yandan Rus gazetelerinde Cuma günü Soçi'de gerçekleşen görüşmeden aktarılan ilginç bir anekdot yer alıyor. Yolsuzluklarla mücadele konusundan daha ciddi adımlar atılması gerektiğini söyleyen Putin, görüşmede konuklarına şu örneği verir; "Bir generale soruyorlar 'Senin çocuğun da general olabilir mi?' General 'evet' cevabını veriyor. Peki diyorlar 'Senin çocuğun mareşal olabilir mi?' General bu sefer hiç düşünmeden 'hayır' diyor. Neden 'hayır' dediğini sorduklarında ise generalden 'Çünkü mareşallerin de çocukları var.' cevabı geliyor"