kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Afrika'daki sel felaketi: 234 ölü

Yeni Haber
Afrika kıtasında bu yaz şiddetli sağanak yağışların yol açtığı, bazı kentlerin tamamen sular altında kaldığı, köprüler, okullar, ekin alanlarının sularla süreklendiği sellerde 234 kişinin öldüğü bildirildi.

Binlerce kişinin de yerlerinden olduğu seller nedeniyle BM de salgın hastalıkların patlak verebileceği uyarısında bulundu.

BM İnsani İşler Koordinasyon Bürosu sözcüsü Elisabeth Byrs, Afrika'da sellerden 17 ülkedeki bir milyondan fazla kişinin etkilendiğini bildirdi.

Yağışların devam edeceğine işaret eden Byrs, birçok insanın evsiz kalması nedeniyle durumdan endişe ettiklerini, salgın hastalıkların ortaya çıkabileceğini belirtti.

Açıklanan verilere göre, Uganda'nın doğusunda Ağustos başından bu yana 9 kişi öldü, 150 bin kişi evsiz kaldı.

Yaklaşık 400 bin kişinin de tarım alanlarının, yolların sel suları altında kalmasıyla geçim kaynaklarını yitirdiği Uganda'da, gelecek ay yağışların daha da şiddetleneceği bildiriliyor.

Ugandalı yetkililer, sorunun her saat daha da ağırlaştığını belirterek, bazı topluluklara ulaşmanın neredeyse imkansız olduğunu, acil yardımlar dağıtmak için kayıklara ve helikopterlere ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

Afrika kıtasının batı yakasındaki Gana'da da Temmuz ve Ağustos aylarında şiddetli yağışlarda 18 kişi öldü, yaklaşık 250 bin kişi yerlerinden oldu. Kentlerin ve köylerin tamamen sular altında kaldığı Gana'nın kuzeyindeki üç bölge felaket bölgesi ilan edildi.

Kenya ve Etiyopya hükümetleri geçen yıl da sel felaketinin vurduğu ülkelerinde on binlerce kişinin yardıma ihtiyacı olduğunu bildiriyor.

Sudan'da da iç savaşın ardından sellerin vurduğu Haziran ortasından bu yana 119 kişi öldü, on binlerce kişi evsiz kaldı.

Batı Afrika ülkesi Togo'da da geçen hafta barajların yıkıldığı, yaklaşık 100 köprünün sel sularında sürüklendiği belirtildi. Ülkede 46 okulun sel nedeniyle yerle bir olduğu, 20 kişinin öldüğü, 66 bin kişinin yerlerinden olduğu kaydedildi.

Nijerya'da da sellerde 68 kişi öldü, 50 bin kişi de felaketten etkilendi.

AA