kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İngilizler'in tercihi Türkiye

Yeni Haber
Türkiye'nin, İngilizlerin yurt dışındaki tatil evleri için İspanya'yı geride bırakabileceği öne sürüldü.

İngiliz The Sunday Mirror gazetesi, "Türkiye, yeni İspanya mi?" başlığını kullanırken Türkiye'nin, kısa bir süre içerisinde İngilizlerin tatil evleri için en favori mekan olarak İspanya'yı geride bırakabileceği değerlendirmelerine yer verdi.

İngiltere'de Pazar günlerinde yayınlanan The Sunday Mirror gazetesi "Türkiye, yeni İspanya mi?" başlıklı haberinde İngilizlerin Türkiye'deki emlak alımlarındaki artışa işaret ederken halen 17 bin İngiliz'in Türkiye'de emlak satın aldığına dikkat çekti.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz bölgesinin, yurt dışında gayrı menkul alan İngilizlerin arasında giderek daha popüler hale geldiğini belirten gazete, bölgede dairelerin, 20 bin sterlinden ucuz olduğuna, güneşin de yılda 300 günden fazla parladığına dikkat çekti.

Gazete, Türkiye'de gayrı menkul alma eğiliminde bir yavaşlamanın görünmediğini belirtirken de Türkiye'de havaalanları, oteller, marinalar gibi alanlarda yapılan yoğun yatırımlara işaret ederek "Bazı emlak uzmanları, Türkiye'nin, kısa bir süre içerisinde İngilizlerin tatil evleri için en favori mekan olarak İspanya'yı geride bırakabileceğini tahmin ediyorlar" diye yazdı.

"EN POPÜLER BÖLGE KUŞADASI-ALANYA SAHİLİ"

En popüler bölgenin de, Bodrum, Marmaris ve İzmir'i kapsayan, Kuşadası ile Alanya arasındaki sahil olduğunu da belirten gazete, Bodrum'un da, uzun bir süreden beri emlak satın alanları arasında popüler olduğunu, Kuşadası ve Altınkum'da fiyatların rekabetçi olmayı sürdürdüğünü de bildirdi.

Yurt dışındaki yerleşen İngilizlere hizmet veren Right Move Abroad şirketinden Michael Johns da, gazeteye yaptığı açıklamada "Altınkum'un Türkiye'nin en güzel plajlarına sahip, bölgede planlanan iki golf alanı ve 2009 kadar tamamlanacak marina ile talep daha artacak" şeklinde konuştu.

The Sunday Mirror da, Dalaman için iddialı planları olduğuna işaret ettikten sonra popülaritesinin olumsuz yönlerinden biri olarak da son dönemde uçuş bulmadaki zorluklar gösterdi.

SORULAR, KAYGILAR

Ancak birkaç emlakçının, Türkiye'nin İspanya'nın bazı bölgelerinin benzer sorularının olduğunu söylediklerini kaydeden gazete, bunların arasında "ucuz gibi görünen daireler" ile bazı yerel yetkilerin, yasa dışı planlama izinleri verdikleri için gözaltına alınmasını gösterdi. Emlak ödemeleri için İspanya'nın daha kolay olduğunu belirten gazete, Türkiye'de ev alanlarının çoğunun ya nakit ödediğini yada İngiltere'de borçlandığını kaydetti.

Gazete ayrıca, Nat West International bankası sözcüsünün, Türkiye'de ev alımları için kredi vermeyi planlamadıkları yolundaki açıklamalarına da dikkat çekti.

Nat West sözcüsü, "İspanya, 1 numarayı olmayı sürdürüyor ve geçen yıla göre (İspanya'ya yönelik) mortgage konusunda bilgi alma başvurularında yüzde 20'lik bir artış var. Türkiye, belki ucuz alımların yapıldığı 20 yıl öncesi İspanyadır ancak alıcıların deposito yatırırken ne kadar güvende olduklarını bilip bilmediklerini merak ediyorum" diye konuştu.

İngiliz gazetesi de, Türkiye'de yeni mortgage yasası ile işlerin daha iyiye gideceğini, bunun da İngiliz alıcılarının Türkiye'de kredi almalarına olanak sağlayacağını belirtti. Fethiye'deki Spot Blue emlakçısının sözcüsü Julian Walker de gazeteye yaptığı açıklamada ise "İngiliz alıcıları şimdiden de iki Türk bankasından kredi alabilir" dedi.

(ANKA)