kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Milos Forman

Sinefiller İçin...

ATİLLA DORSAY
ATİLLA DORSAY
* Guguk Kuşu ve Amadeus gibi iki efsane filmin yönetmeni Milos Forman, Çekoslovakya'da Musevi bir babayla Protestan bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. İki defa Oscar ödülü kazanan Forman'ın ebeveynleri, Auschwitz kampında, Nazilerin elinde can verdi.

* 1968'de Sovyetler Birliği'yle Varşova Paktı üyesi sosyalist ülkeler, Forman'ın ülkesini gençlerin baskıcı rejime karşı başlattığı Prag Baharı'nı yok etmek için işgal ettiğinde, Forman Paris'teydi ve Amerika'da yapacağı ilk film olan Taking Off'la ilgili olarak prodüktörlerle görüşüyordu.

* İspanyol kültürüyle böylesine iç içe geçmiş biri olan Goya hakkındaki filmini neden İngilizce çektiği kendisine sorulduğunda Milos Forman şöyle demiş: "İspanyolca konuşmuyorum da ondan."

* Forman'ın en ünlü filmlerinden Guguk Kuşu'nda oynayan Jack Nicholson, aynı zamanda birlikte bir otele kapandıkları ailesini cinnet geçirip öldürmeye çalıştığı The Shining'de de oyunculuk açısından döktürüyordu. Çık Aramızdan'da Mandy Moore'un canlandırdığı Sandy karakterinin annesi, kızına evliliğini şu şekilde özetliyor: "The Shining filminden çıkmış gibiydi o yıllar..."

* Amerika'da Transformers'la birlikte gösterime giren Çık Aramızdan, dünya çapında 54 milyon dolar hasılat yaptı. Filmin devamının çekilmesi ise pek mümkün görünmüyor.

* Filmin başrolündeki Robin Williams, bilgisayar oyunlarına çok meraklı. Kuzey Kaliforniya'da bir bağ evi olan Williams'ın komşuları arasında yönetmen Francis Ford Coppola da var.

* Entertainment Weekly dergisinin 'komedinin Tazmanya canavarı' olarak adlandırdığı Williams'dan birkaç inci: "Kokain, Tanrı'nın size 'çok fazla para kazanıyorsun' deme yoludur." "Balet erkekler o kadar dar taytlar giyerler ki, hangi dine mensup olduklarını bir görüşte söyleyebilirsiniz." "Tanrı bize penis ve beyin vermiş, ama ikisini aynı anda kullanmaya yetecek kadar kan vermeyi unutmuş."

Bu hafta vizyona giren diğer filmlerden...
* Av Partisi filmiyle ilgili Village Voice dergisinde çıkan film eleştirisinden bir alıntı: "Filmi hem yazıp hem yöneten Richard Shephard, üslubunu sonunda buldu: Gürültülü, duygusal, kaba ve bas bas bağıran bir üslup bu."

* En Uzun Gece'nin başrolünde oynayan Anthony LePaglia'yı nereden mi hatırlıyoruz? Beş yıldır devam eden Without a Trace dizisinden.

* Pinokyo'nun yazarı Carlo Collodi, 1848 ile 1860 arasındaki Bağımsızlık Savaşları'nda Toskana ordusuna gönüllü olarak katıldı. Politikaya büyük ilgi duyan Collodi, 1890'da öldüğünde, 10 yıl önce tefrika ettiği Pinokyo'nun ününü ve bu eseriyle hatırlanacağını muhtemelen tahmin bile edemezdi.
Haberin fotoğrafları