kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Orhan Pamuk, BBC Radyosu'na konuk oldu

Yeni Haber
Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Orhan Pamuk, Türkiye'nin son 10 yılda ülkeyi AB'ye sokmak isteyen "ılımlı siyasi İslamcılar" ile "sırtını Silahlı Kuvvetlere dayamak isteyen" laiklik yanlıları arasında mücadeleye sahne olduğunu öne sürdü.

BBC'nin Radyo 3 kanalında yayınlanan bir programda İngiliz edebiyatçı Kenan Malik'e konuk olan Pamuk, söyleşi boyunca siyasi konularla ilgili sorulardan mümkün olduğu kadar kaçınmaya çalıştı.

Malik'in ısrarlı soruları üzerine, "bir militan ya da siyasetçi olmadığını" belirten Pamuk, siyasi görüşlerinin kitaplarında değil, sadece bu tür söyleşilerde yaptığı değerlendirmelerde bulunabileceğini söyledi. Pamuk, siyasi konulardaki değerlendirmelerine basın tarafından gereğinden fazla yer verilmesinden yakındı.

"Türkiye'deki siyasi İslamcıların demokrasiye, laiklik yanlılarından daha saygılı oldukları" görüşünü dile getiren Pamuk, laiklik yanlılarının Türk Silahlı Kuvvetlerinden güç almaya çalıştıklarını iddia etti.

Kendisinin de laiklik yanlısı olduğunu belirten Pamuk, ancak Türkiye'deki laiklik yanlılarının demokrasiye yeterli önemi veremediklerini, son yıllarda ülkeyi AB'ye yönlendiren "ılımlı siyasi İslamcıların" demokrasiye daha çok saygı gösterdiklerini ifade etti.

Orhan Pamuk, "1915 olayları ve Kürtler" ile ilgili sözlerinin geçen yıl bir Avrupa gazetesinde yer almasından sonra çıkan tartışmaları değerlendirirken de, Türkiye gibi toplumlarda aile içinde yaşananları "içeride tutma" adetinin bulunduğunu, kendisinin bu tür şeyleri yüksek sesle konuştuğu için tepki görmüş olabileceğini savundu.

Aslında edebiyatçıların geçmişte neler olduğuyla ilgilenmek gibi bir görevi bulunmadığını kaydeden Pamuk, yazarların bugünün gerçeklerini kitaplarına yansıtmakla yükümlü olduklarını ifade etti. Pamuk, "Önemli olan yaşamı kitaplarıma nasıl yansıttığımdır. Kimi zaman siyasi konuşmalar yaparak başımı ağrıttım. Bu da siyasi bir gündemim olmasından kaynaklanmadı" dedi.

Pamuk, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili olarak da değerlendirmede bulundu ve Atatürk'ün Batı ve laiklik yanlısı bir şahsiyet olduğunu belirtti.

AA