kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Oruçluyken spor yapılır mı?

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Eğer profesyonel spor yapıyorsanız kesinlikle oruç tutmayın! Eğer amatör sporcuysanız dozajını biraz düşürerek günlük aktivitenize devam edebilirsiniz. Uzmanlar Ramazan'da yeni bir spor dalına ise asla başlanmaması gerektiğini söylüyor..
Anadolu Sağlık Merkezi'nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, oruçluyken spor yapılıp yapılamayacağı konusunda önemli bilgiler verdi:

* Hem oruç tutup hem de spor yapılabilir mi?
Öğleden sonra spor yaparsanız, uzun süre aç kaldığınız için kan şekeriyle ve metabolizmayla ilgili bazı problemlerin ortaya çıkacağı kesin. Onun için oruç tutanlar, herhangi bir sportif aktivitede ya da amatörce birtakım egzersizlerde bulunmak istiyorsa; sahur ya da iftardan 2-3 saat sonra yapılması en uygunu.

* Yapılacak sporun süresi ya da şiddeti önemli mi?
Oruçluyken spor yapanların dikkat edeceği en önemli nokta bu. Bu konu spor yapacak kişinin egzersiz alışkanlığıyla ilgili. Kişinin uzun süredir yaptığı sporu oruçluyken sürdürmesinde bir sakınca yok. Çünkü zaten kişinin o spora karşı adaptasyonu vardır. Ama dikkat etmesi gereken, Ramazan ayı süresince sporun dozunu düşürmektir.

DOZAJI ÇOK ÖNEMLİ
* Orucun yaratacağı birtakım olumsuzluklara sporun faydası olabilir mi?
Sporun bu tip olumsuzluklara bir faydası olacağını hiç zannetmiyorum.

* Oruç tutarken tehlikeli olan bir spor dalı var mı?
Tansiyonla ya da vücut ve şeker metabolizmasıyla ilgili sorunlar çıkabilir. Bu da kişinin ani bayılmasına sebep olabilir. Oruçluyken ekstrem sporlardan uzak durmak gerekir; yamaç paraşütü ya da dağcılık gibi... Çok uzun süre koşmak da tehlikeli olabilir. Ama zaten bunlar profesyonel sporlar. Profesyonel sporcuların kesinlikle oruç tutmaması gerekir. Amatör sporcular için oruç tutmanın hiçbir sakıncası yok; uygun saatlerde yapıldığı, süresi ve dozajı azaltıldığı sürece!..

* Oruç süresince ara verilmesi gereken sporlar neler?
Hafif sporları sürdürebilirsiniz ama ağır sporları yapmamakta fayda var. Özellikle de kardiyovasküler sisteme dayalı sporlara ara vermek gerekir. Örneğin atletizm, yüzme, basketbol, voleybol ya da tenis... Ama yelken ya da yürüyüş gibi sporlara devam edilebilir. Ayrıca şunu da belirtmekte fayda var; spor süresince terlemeyle vücutta çok fazla sıvı kaybı oluşur. Oruç süresince sıvı alamadığınız için terlemeyle birlikte, vücuttan atılan bazı temel elementleri yerine koyamıyorsunuz. Bu da vücutta zarar yaratabilir. Kalp hızı ve tansiyonun ise oruçlu olup olmamakla ilgisi yoktur.

* Oruç tutma ile spor arasındaki bağlantı nedir?
Normal beslenme koşullarında, spor yapmanın yaratacağı metabolik değişiklikler çok iyi biliniyor. Buna karşılık, oruç tutarken yapılan spora vücut ne cevap verir, bilimsel olarak fazla değerlendirilmiş değil. Yalnızca, dayanıklılık gerektiren sporları yapan atletlere dair yapılan kısıtlı sayıdaki araştırma bize yol gösteriyor.

* Oruç tutarken spor yapmak konusunda ne önerirsiniz?
Hem benim hem de bu çalışmaları yapanların ortak görüşü; oruç tutan sağlıklı genç insanlar, eğer iyi eğitilmiş ve ne yaptıklarını biliyorsa, çok ağır olmayan günlük egzersizleri yapabilirler. Profesyonel sporcular ya da yarışma sporu yapanlar, oruç tutarsa, sağlık sorunu yaşayacaklarını ya da performanslarının düşeceğini bilmeli.

* İftar ve sahurda sporcuların öncelikli olarak neler yemesi gerekir?
Oruç tutarlarsa profesyonel sporcuların yarışmada performanslarının düşük olacağı unutulmamalı. Ramazan diyeti sporcu için normal günlük diyete göre pek büyük farklılık göstermez. Ancak, sporcuların yüksek fiziksel aktivitelerinden dolayı daha fazla sıvıya ihtiyaç duydukları da unutulmamalı.