kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

TOKİ'yle İstanbul'a girdi Ataşehir'de konut yapacak

EBRU ERDOĞAN
TOKİ'yle birlikte yapılan Başkaşehir projesiyle İstanbul piyasasına giren Yapı Endüstrisi'nin patronu Suha Yılmaz İstanbul'da projelerine devam edeceklerini, Bodrum'dan ise ayrılmayacaklarını söyledi..
Yapı Endüstrisi Yönetim Kurulu Başkanı Suha Yılmaz, TOKİ'yle Bahçeşehir'de yaptıkları Başkaşehir projesinin, şirket için bir başlangıç olduğunu, Ataşehir, Maslak ve Büyükçekmece'de projelerinin süreceğini söyledi. Yeni projelere 2007 sonunda başlayacaklarını anlatan Yılmaz, "Arsalar hazır. İmar ve proje çalışmaları devam ediyor. Ataşehir ve Maslak'ta çok katlı bina, Büyükçekmece'de ise villa yapacağız" diye konuştu.

* TOKİ'yle yaptığınız Başkaşehir projesi, hangi yönleriyle "başka" olacak? Biz bu ismi koyarken, projenin her yönüyle diğer projelerden başka olmasını istedik. Uzun yıllardır Bodrum'da lüks villalar yapıyoruz. İlk defa İstanbul'da bir projeye başlıyoruz ve bunu da TOKİ'yle gerçekleştiriyoruz. İlk olarak tasarımı farklı bir proje olacak. 71 bin metrekarelik projemizin yüzde 85'ini yeşil alan olarak ayırdık. Uzun katlı bloklar yaparak bu oranı arttırabildik. Bu yeşil alanlarda yürüyüş parkurumuz olacak. Buna ben önem veriyorum çünkü İstanbul'da hiçbir projede olmayan bir yürüyüş parkuru olacak. Alanın çevresini dolaşan bir parkur ve hiçbir şekilde bir araç yoluyla karşılaşmıyor. Bu parkurda açık hava kondüsyon alanları oluşturduk. Arada çeşmeler, oturma yerleri var. Bunun dışında bir hobi bahçesi yaptık. İnsanlar küçük de olsa bir bölgede domates, biber ekebilecekler ya da çiçek yetiştirebilecekler. Bu alanlar çok düşük bir kira bedeliyle kiralanacak. Gerçekten böyle hobisi olanlar orada bulunsun istiyoruz, aksi takdirde kötü görüntüler oluşabilir. Öte yandan 21 bin metrekarelik bir alışveriş merkezi olacak. Yine stüdyo ve 1+1 dairelerin çoğunlukta olacağı bir proje yapıyoruz.

* Neden küçük dairelerin oranı fazla? Çünkü bu projeye başlamadan önce geniş bir araştırma yaptırdık. Ev alabilecek potansiyeli olan müşterilerin görüşlerine başvurduk. Stüdyodan 5+1 dublekse kadar değişen 15 değişik tipte dairemiz var. Bu metrekareleri insanların ihtiyaçlarını tespit ederek oluşturduk. Odaların kaç metrekare olması gerektiğini de buradan çıkardık. Bu nedenle projemizin yarısını stüdyo ve 1+1 olarak oluşturduk. Şu anda bu oranın bile yeterli olmadığını görüyoruz ve bu sayıyı proje devam ederken arttırmamız mümkün. Bunun nedeni yalnız yaşayan insanların sayısının giderek artıyor olması. Konutların geri kalanın dörtte üçünü 3+1, kalanını da 4+1 olarak oluşturduk.

* Ödeme nasıl yapılacak? Bahçeşehir, A grubu insanların oturduğu elit bir bölge. Buraya genellikle lüks ve pahalı konutlar yapılıyor. Şu anda bölgedeki konutların metrekare fiyatları 2 bin 500 YTL civarında. Biz, satışa bin 580 YTL fiyatla çıkıyoruz. Zaman içinde bizim de fiyatlarımız artacak ama hiçbir zaman 2 bin 500 seviyesine gelmeyecek. Satış 12 Eylül'de başladı. Ödemenin yüzde 30'u peşin olacak. Kalanı 12 ay sonra ödenmeye başlayacak. Bu süre içinde konut almaktan vazgeçilirse, anaparayı yüzde 25 fazlasıyla iade ediyoruz.

* Proje ne kadarlık bir yatırım olacak ve ne zaman teslim edilecek? 253 milyon YTL'lik bir yatırım olacak. Toplam 850 dairemiz olacak. TOKİ'yle yaptığımız anlaşmaya göre 2007 Nisan'ında başladığımız inşaatı 36 ay içinde tamamlamamız gerekiyordu. Biz bunu 24 aya çektik. Fakat ilk etap konutları 18 ayda tamamlayıp teslim edeceğiz.

* İstanbul'da ve başka kentlerde projeleriniz sürecek mi? Yoksa Bodrum'da devam mı edeceksiniz? TOKİ'nin olması bizim İstanbul pazarına girişimizde kolaylık sağladı. Biz İstanbul merkezli bir firmayız. 1999'da İstanbul'da yatırıma başlıyorduk ki deprem oldu. Biz de Bodrum'a yöneldik. Bodrum'daki projelerimiz çok ilgi görünce oradan çıkamadık, çıkmayı da düşünmüyoruz. İstanbul'da uygun fiyata alıp üzerine konut yapıp satabileceğiniz bir arsa bulmak kolay değil. Biz de TOKİ'nin ihalesini alarak İstanbul'a girmiş olduk. Maslak, Büyükçekmece ve Ataşehir'de 2007 sonunda yeni projelerimize başlayacağız. Antalya bu yıla kadar arzın yüksek olduğu bir bölgeydi. Bu yıl yeni bir müşteri kitlesi doğmaya başladı. Özelikle Rusya, Ukrayna gibi ülkelerden gelen talepler var. Antalya'yı inceliyoruz. Ankara, İzmir de olabilir. Bu bölgelerde bazı çalışmalarımız var ama henüz somut bir şey yok.