kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Faizin 0.10 puan artışı, müşteriye yıllık bin 44 YTL'lik yük getirdi

FURKAN ALP
Piyasalarda likidite krizi ile borçlanma maliyetleri artınca bankalar kredi faizlerini yükseltti. Yükseliş trendine giren bankalar faizlerde 10 puana kadar varan yükselişler gerçekleştirdi..
BD'de mortgage kredilerinde yaşanan sorunların uluslararası finans piyasalarını sarsan likidite krizine dönüşmesiyle, ağustos ayında konut faizlerinde başlayan yükseliş trendi hız kesmeden devam ediyor. Dalgalanmanın en büyük etkisinin borçlanma maliyetlerinin yükselmesi olarak yorumlayan bankacılar, bu maliyetlerdeki artışı mortgage kredisi ile ev sahibi olmak isteyen müşteriye yansıttı. Ağustos ayının son haftasında başlayan ve bankacılık sektörünün önemli oyuncularının faiz oranlarını yaklaşık 10 baz puan artırarak, yüzde 1.40'ların üzerine taşımasının ardından bazı bankalar konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1.53'e kadar yükseltti. Konutta en düşük faizi uygulayan banka yüzde 1.30 faiz oranı ile Garanti Bankası ve Vakıfbank olurken, Finansbank faiz oranını yüzde 1.32 olarak belirledi. İş Bankası yüzde 1.33, Anadolubank ve Akbank ise knout faizi olarak yüzde 1.34 oranını uyguluyor. Müşterilerine yüzde 1.35 konut faizi sunan bankalar ise sırasıyla Ziraat Bankası, Yapı Kredi ve Denizbank.

HSBC 0.10 puan artırdı

Piyasada yüzde 1.53 ile en yüksek konut faizini uygulayan banka olan HSBC, 22 Ağustos tarihinde uyguladığı yüzde 1.43'lük faiz oranını 10 baz puan artırdı. Böylece 10 yıl vadeli 100 bin YTL'lik konut kredisi ile ev satın alan bir müşterinin ödediği miktar aylık 87 YTL arttı. 10 baz puanlık faiz artışı yıllık ödemelerde ise bin 44 YTL'lik bir artış anlamına geliyor.