kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Tuzla'da yıkım gerginliği

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Tuzla'da yıkım gerginliği
Tuzla'da yıkıma engel olmak isteyen eylemciler, mahalleyi savaş alanına çevirdi. Polis yolda barikat kurarak lastik yakan göstericilere biber gazı ve panzerlerle müdahale etti. Tuzla'da kaçak olduğu belirlenen bazı evlerin yıkımına engel olmak isteyen bir grup ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 4 kişi yaralandı, 50'nin üzerinde gösterici gözaltına alındı.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Polise taşla saldıran ve barikat kuran göstericilere, biber gazı ve panzerlerle müdahele eden polis, kovalamaca sonunda arka sokaklarda yakaladığı göstericileri ise gözaltına alındı.

50'NİN ÜZERİNDE GÖSTERİCİ GÖZALTINA ALINDI

Tuzla Şifa Mahallesi'nde bu sabah 7 kaçak binanın yıkımı sonrası başlayan gösterilerde, 50'nin üzerinde göstericinin gözaltına alındığı bildirildi.

Tuzla Belediyesince, Şifa Mahallesi'nde kaçak oldukları gerekçesiyle bu sabah 7 yeni binanın yıkımı sonrası başlayan gösteriler sonucu 45 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Takviye edilen güvenlik güçlerinin panzer ve biber gazı da kullanarak dağıttığı göstericilerin, Emiroğlu Caddesi üzerinde yeniden toplanması ve barikat kurmasından sonra, bu gruptan 4 kişilik bir heyet, Şehit Fadıl Şişman Polis Merkezi önünde konuşlandırılan güvenlik güçlerinin bulunduğu yere geldi.

Bu kişiler, emniyet yetkilileriyle bir süre görüştü. Heyettekiler, gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılması halinde, protesto gösterisini sona erdireceklerini bildirdiler.

Arkadaşları serbest bırakılmayınca, eylemlerini sürdüren göstericilere, güvenlik güçlerince yeniden müdahale edildi. Tamamen dağıtılan göstericilerden bazıları gözaltına alındı. Böylece gözaltına alınanların sayısı 50'yi geçti.

Ara sokaklara dağılarak kaçan göstericilerin ardından, sokaklara giren Tuzla Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, barikat kurmakta kullanılan araç ve gereçleri toplayarak, bölgenin temizliğine başladı.

Güvenlik güçlerinin polis merkezi önünde bekleyişleri sürerken, bir polis helikopteri de havadan denetimlerini sürdürüyor.

4 KİŞİ HASTANEYE KALDIRILDI

Bu arada, olay sırasında 4 göstericinin, yakın mesafeden atılan biber gazı fişeğinden etkilenerek hastaneye kaldırıldıkları, yine bazı göstericiler ile polis memurlarının da olaylar sırasında hafif yaralandıkları kaydedildi.

Olaylar sırasında tamamen yakılan itfaiyeye ait ''İmdat Kılavuz Aracı'' ile bir kamyonun kullanılamaz hale geldiği, yine yakılan KİPTAŞ deposu ile İSMEK binasında, bazı araç ve binalarda da maddi hasar oluştuğu gözlendi.

7 BİNA YIKILDI


Tuzla'da kaçak olarak yapıldığı belirtilen 7 bina, belediye ekiplerince yıkıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Mimar Sinan ve Şifa mahallelerinde kaçak yapılaşmayla mücadele etmek amacıyla, 7 yapı için alınan yıkım kararını uygulamak isteyen Tuzla Belediye Başkanlığının, imkanlarının yetersiz olması nedeniyle Büyükşehir Belediyesinden iş makinesi ve personel istediği belirtildi.

Zabıta Daire Başkanlığına bağlı iş makineleri ve çok sayıda zabıta personelinin saat 06.00'da Emniyet Müdürlüğü ile koordineli olarak yıkım bölgesine geldiği ifade edilen açıklamada, 7 adet kaçak binanın yıkıldığı bildirildi.

Açıklamada, yıkım sırasında bazı grupların, polis ile yıkım ekiplerine taşlı saldırıda bulunduğu ve yolu kapatarak ateş yakan bir grubun 2 zabıta otobüsünü taşlayarak camlarını kırdığı kaydedildi.

Saldırıda bazı iş makinelerinin de zarar gördüğü belirtilen açıklamada, çıkartılan yangınlardan sonra olay yerine çağrılan Tuzla grubuna ait bir ''imdat-kurtarıcı'' itfaiye aracının saldırganlarca yakıldığı ifade edildi.

Olaylara ilişkin, Cumhuriyet Savcılığı ile polisin soruşturma başlattığı bildirildi.

"SON BİRKAÇ AYDA 100-150 KAÇAK BİNA YAPILDI"

Öte yandan Tuzla Belediye Başkanı Mehmet Demirci, Şifa Mahallesi'nde, son 1-1,5 ay içerisinde kaçak olaak yapılan 7 binanın yıkım işleminin tamamlandığını bildirdi.

Tuzla'nın Şifa Mahallesi'nde bu sabah yapılan olaylı yıkımla ilgili bilgi veren Mehmet Demirci, ilçenin Şifa, Mimar Sinan ve Aydınlı mahallelerinde, son birkaç ayda 100-150 tane kaçak bina yapıldığını söyledi.

Ruhsatsız ve imar planına aykırı olarak yapılan binaların yıkımı için Tuzla Belediyesi Encümeni'nin karar aldığını ifade eden Demirci, şöyle konuştu:

''Bölgede 1,5 aydan beri bir kaçak yapılaşma var. Encümen kararı uyarınca yıkım ekipleri, Şifa Mahallesi'nde 7 binanın yıkımı için
bölgeye giderek, 06.30 ile 08.30 saatleri arasında yıkımlarını gerçekleştirdi.

Son 1-1,5 ay içerisinde kendi arsasına kaçak yapılan binaları yıkıyoruz. Bugünkü yıkım da, planlı programlı idi. Altını çizmek istiyorum. 'Mahalle tamamen yıkılacakmış. Gecekondular yıkılacakmış' şeklinde söylentiler var, kesinlikle böyle bir şey yok. Biz, İmar planı bulunan bölgede, imar planına uygun olarak yapılmayan ve ruhsat alınmayan kaçak binaları yıkıyoruz.

Bunları gecekondu ile karıştırmamak lazım. İmar planına göre, arsanın yüzde 25'ine bina yapmak gerekiyor. Bunlar diyor ki, 'Benim arsam küçük. Mecburen yüzde 80'inine bina yaparım'. Biz bu kaçak yapıları yıkıyoruz. Bölgenin imar planı var. Arsasının yüzde 25'ine bina planlanan, planlara uygun yapılan inşaatlara ruhsat veriyoruz. Bina yapmak isteyen vatandaş, imar şartlarını, planını beğenmiyor.''

''GÖSTERİCİLERİN, YIKIMLA ALAKASI YOK''

Yıkım tarihinin 12 Eylül 1980 harekatının yıl dönümüne geldiğini de anımsatan Demirci, mahallelinin bir takım kişilerce kışkırtılmaya
çalışıldığını söyledi.

Demirci, ''Yapılan gösterilerin, göstericilerin yıkımla alakası yok. Bölge halkını kışkırtmaya çalışanlar var. Hatta, inşaat sektöründen yaşamını sağlayan bazı kişiler, bölge halkını bina yapmaya teşvik ediyorlar. 'Göz yumuyorlar' diye kandırıyorlar. Bölge halkımız, bu tür kışkırtıcılara kanmasınlar'' dedi.

Mehmet Demirci, imar planına uygun olarak yapılacak inşaatlara ruhsat verdiklerini ve vereceklerini de dile getirerek, bölgedeki 100'ün üzerindeki kaçak binanın yıkımını da önümüzdeki günlerde gerçekleştireceklerini bildirdi.Demirci, imar planına uygun olan binaların da denetlenerek ruhsatlandırılacağını sözlerine ekledi.

AJANSLAR