kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ŞELALE KADAK

Spora 36 milyon dolar!

Avrupa Futbol Şampiyonası'nın Eleme Grubu Karşılaşması olan MaltaTürkiye maçını izlemek üzere gittiğimiz Malta'dan zaferle dönemedik. Ben futboldan çok anlamam ama spor yazarımız Levent Tüzemen dedi ki, iyi bir futbol oynanıp oynanmadığını en iyi stadyumdaki izleyici anlar. Yani TV kamerası sürekli topu çeker, diğer futbolcuların koşup koşmadığını takip edemeyebilirsin. Özetle bizlerin de şahidi olduğu gibi, futbolcularımız iyi koşmayıp, iyi oyun kuramayınca bizleri mutlu mesut edecek bir sonuç alamadık. Ve tarihte Osmanlı'dan Kurtuluş Günü diye not düşülen bir günde, yani Malta'nın milli bayramının kutlandığı günde, Maltalılar'a çifte mutluluk yaşattık.
Bu arada işin ekonomi tarafıyla ilgilenince yeni bilgiler de öğrendim. Bizleri de bu maçı izlemek üzere Malta'ya davet eden Ülker'in bir yılda spora yaptığı yatırım 36 milyon dolarmış. Dün Turkcell Genel Müdürü Sürayya Civil'le sohbet ederken Turkcell'in de yılda 30 milyon doları spora yatırdığını öğrendim.
Ülker Kurumsal İletişim Genel Müdürü Zühal Şeker, Türkiye'de spora en çok yatırım yapan grubun Ülker olduğunu söylüyor. Bir düşündüm, bu öyle bir rakam ki, Ülker ya da Turkcell çekilecek olsa kulüpler için de federasyon için de hiç iyi bir şey olmaz! Ama anladığım kadarıyla spora yatırılan paranın şirketlere geri dönüşümü iyi. Şirketlerin spora yatırdığı para reklam bütçesi içinde, yani bir sosyal sorumluluk projesi değil. Kurumlar spor kanalıyla aslında markalarına sıkı yatırım yapıyor.

Çocuklar Van'da kaynaştı
Beni asıl ilgilendiren yatırılan bu paralardan ziyade, spor ruhunu çocuk nezdinde geliştirsin, ilerde iyi bir futbol oyuncusu, iyi bir spor yazarı ya da ne bileyim iyi bir teknik direktör olsunlar diye Ülker'in Van'da başladığı çocuklara yönelik futbol eğitimi.
Zühal Şeker, bu çocukların çevrecilik bilinci gelişsin diye TEMA'yla da işbirliği yaptıklarını ve çocuklarla birlikte fidan da diktiklerini anlatıyor. Ülker, 100 binlerce çocuğa uluşma hedefiyle başlattığı projenin ilk ayağı olan Van'da 1.5 ay süren bir futbol eğitimi gerçekleştirmiş. İstanbullu, Kayserili, Adanalı çocuklar 10 gün bir araya gelmiş ve aslında birbirlerinden hiç bir farklarının olmadığını da daha ilk gün kaynaşarak göstermişler. Şimdi İstanbul Riva'da engelli çocuklara yönelik bir eğitim programı başlamış.