kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Başesgioğlu: Sporda şiddeti önlemek birinci görevimiz

Yeni Haber
Spordan sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioglu, medya kuruluşlarının spor servislerinin temsilcileriyle İstanbul'da bir araya geldi.

Türkiye Spor Yazarları Derneği'nin (TSYD) Levent'teki sosyal tesislerinde düzenlenen toplantıya katılan Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, yeni dönemde yapacakları çalışmaları ve spor medyasından beklentilerini anlatıp, medya temsilcilerinin görüşlerini dinledi.

Türkiye'nin sportif anlamda her geçen gün zenginleşen bir potansiyele ulaştığını, ancak hala herkesin kafasında soru işaretleri oluşturan sorunlar bulunduğunu, bunun özellikle futboldan başlayıp diğer branşlara da yayıldığını anlatan Başesgioğlu, öncelikli konularından birisinin, şiddeti önlemekle ilgili çalışmalar olduğunu ifade etti.

Şiddet konusunun sadece güvenlik tedbirleriyle önlenecek bir konu olmadığını anlatan Bakan Başesgioğlu, ''Eğitim ve kültürden başlayan bir takım nedenlerden çıkıyor. Hiçbirimiz centilmenlikle, spor ruhuyla bağdaşmayan bu hareketlerden hoşnut değiliz. Spor alanlarımızın bu şiddetten arındırılması bence en önemli görevlerimiz arasında yer almaktadır. Bu konu kolay bir konu değil. Gelişmiş ülkeler bile bu dertlerle boğuşuyor. Beni bir spor izleyicisi olarak rahatsız eden bu durumu öncelikli olarak masamızın üzerine yatırıp, dikkatlerimizi yoğunlaştırmak durumundayız'' şeklinde konuştu.

Şiddet yasasının uygulanmasındaki performansı takip edeceklerini, uygulamada bir takım eksikliklerin bulunduğuna işaret eden Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, ''Vali ve emniyet müdürlerine sordum. Taraftar temsilcilerini maalesef birçok kulüp ilgili otoritelere bildirmiyor. Bu konuda bir aksaklık var. Uygulama eksikliklerinin üzerine gidilmesinde fayda var'' dedi.

Spor kulüplerinin de artık dernekler yasasıyla yönetilmesinin mümkün olmadığını, kurumsal yapılara kavuşturulması gerektiğini kaydeden Devlet Bakanı Başesgioğlu, ''Anonim şirket yapısı haline dönüştürülerek, kişilerin inisiyatifinden ziyade, kurumsal bir yapıya kavuşturulması arzu edilmekte. Kulüplerin mali yapıları da çok önemli bir sorun. Önümüzdeki süreçte kulüplere nasıl yardımcı olabileceğimiz de üzerinde duracağımız konulardan birisidir'' diye konuştu.

FUTBOL FEDERASYONU'NDAN, BAKANLIĞIN GÖZETİM VE DENETİM YETKİSİNİN KALDIRILMASINDAN BİZ RAHATSIZ OLMAYIZ

Devlet Bakanı Başesgioğlu, bir soruya verdiği yanıtta, Devlet Bakanının, Futbol Federasyonu'ndaki gözetim ve denetim yetkisinin kaldırılmasından rahatsız olmayacaklarını ifade etti.

Federasyonla ilgili yasa çalışmasının söz konusu olduğunu, ancak henüz parlamentoya akseden bir hazırlık bulunmadığını anlatan Murat Başesgioğlu, şöyle konuştu:

''FIFA'nın istediği hususlar var. Bunların hepsini değerlendirip, Futbol Federasyonu'nu uluslararası standartların ön gördüğü çerçeveye oturtmak istiyoruz. Bakanlığın gözetim ve denetim yetkisinin kaldırılmasından rahatsız olmayız. Esas düşünce, futbol başta olmak üzere diğer branşların özerkleşmesidir. Şu anda da zaten çok olağanüstü şartlar olmadığı sürece, bakanlık bu yetkisini kullanmıyor. Burada bakanlığın gözetim ve denetim yetkisi kalktıktan sonra ortaya çıkacak boşluğu neyin dolduracağı önemli. Önerilen, uluslararası kuruluşların bunu yapması. Bu daha çok, benim bilebildiğim kadarıyla bir mali denetimi ön görüyor. Sporun bir yerde çok geniş alanlara yansıması olduğu için, acaba bu konudaki denetim ne olacak? Bu konu şu anda yasa yaparken tartışacağımız bir konu. Benim de kafamda henüz bir model yok. Ama FIFA'nın bu yeni düşüncesini yasamıza yansıtacağız. Henüz bir taslak oluşmadığı için yasayı tartışma sürecine açamadık. Fakat bir an önce bunu yapmamız lazım, öyle anlaşılıyor.''

Başesgioğlu, aynı sorunun daha sonra tekrar yöneltilmesi üzerine de ifadelerini yineleyerek, ''Bakanın gözetim ve denetim yetkisinin kaldırılmasından biz rahatsız olmayız. Bunun, şahsi bir yetkimizin elimizden alınması anlamına gelmemesi lazım. Kamu anlamında bir denetim boşluğu yaratılmaması anlamında hassasiyetimiz var. Yasayı yaparken bunahepimiz birlikte bakacağız'' şeklinde konuştu.

SPONSORLUĞUN UYGULAMASININ ARTIRILMASINA YÖNELİK GAYRETLERİMİZ OLACAK

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, sporun bütün branşlarına hak ettiği değeri ve kıymeti vermenin gayreti içinde olacaklarını ifade ederek, ''Sadece bir branşa takılıp, diğerlerini ihmal etme gibi bir lüksümüzün olmadığı inancındayım'' dedi.

Türkiye Spor Yazarları Derneği'nde (TSYD), spor medyasının temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda, Türk sporunun çeşitli konularında nasıl bir yaklaşım içerisinde olacaklarını anlatan Başesgioğlu, ''Çok geniş bir alan içerisindeyiz. Sporun bütün branşlarına hak ettiği değeri ve kıymeti vermenin gayreti içinde olacağım. Sadece bir branşa takılıp diğerlerini ihmal etme lüksümüz olmadığı inancındayım. Yetişebildiğimiz her yerde tüm branşlara yardımcı olup, onların önündeki engelleri kaldırmanın gayreti içinde olacağım'' diye konuştu.

Gençlik ve sporun birbiriyle bağlantılı çok önemli iki konu olduğunu ifade eden Başesgioğlu, dünyadaki küreselleşmenin, iletişim ve teknolojinin getirdiği imkanların, gençleri ailelerin elinden aldığını anlatarak, ''Çocuklarımızın kötü alışkanlıklardan kurtarılması, ruh ve beden sağlıklarının sağlanması açısından devletimizin önemli bir görevi var'' dedi.

TÜRK SPORUNA GÜZEL BİR ŞEYLER BIRAKMA GAYRETİ İÇİNDE OLACAĞIZ

Türk sporuna güzel bir şeyler bırakma gayreti içinde olacaklarını kaydeden Devlet Bakanı Başesgioğlu, hiçbir konuda ön yargısının bulunmadığını, basının kendisine yaklaşımda rahatlık içinde olabileceğini söyledi.

Murat Başesgioğlu, ''Geride hayırla anılacak, hoş seda bırakacak bir şeyler yapabilirsek bundan büyük mutluluk duyarım. İnşallah sizin destekleriniz ve tecrübelerinizle bu alanda da geleceğe önemli projeler bırakabilme şansımızın olduğunu görüyorum. Onun için şimdiden desteklerinize ve katkılarınıza teşekkür ediyorum. İnşallah bu toplantı Türk sporu açısından önemli bir kilometre taşı olacaktır'' şeklinde konuştu.

Geçmişte futbol oynadığını, ancak bunun sporu bütün unsurlarıyla bilmek anlamına gelmediğini kaydeden Bakan Başesgioğlu, ''Şu anda tanımaya çalışıyorum. Spor çok geniş bir camia. Onun için bir tanıma süreci geçirmem gerekiyor. Şu anda yaptığım, sizin tecrübelerinizin ışığında önümüzdeki süreçte oluşturacağımız politikada bana yardımcı olacak'' diye konuştu.

ADİL VE HERKESE EŞİT MESAFEDE OLACAĞIM

Sporun güncel konularını medya ile tartışarak, ortaya konulacak perspektif içinde sorunları çözme gayreti içinde olacaklarını anlatan Başesgioğlu, ''Bunu yaparken, adil olacağım, herkese eşit mesafede olacağım. Hiçbir komplekse kapılmadan, ön yargı taşımadan, sorunlara objektif anlayış içinde yaklaşma gayreti içinde olacağım'' dedi.

SPONSORLUK YASASI

Sponsorluk yasasının da üzerinde önemle duracakları bir konu olduğunu anlatan Devlet Bakanı Başesgioğlu, son dönemde yaşanan olumsuzluklar nedeniyle meydana gelen bazı gelişmelerin tereddüt oluşturduğunu ifade etti.

Sponsorluğun kurumsallaşması konusunda dikkatlerini bu yasaya vereceklerinin altını çizen Başesgioğlu, ''Maalesef son zamanlarda bir iki olumsuz gelişme, sponsorluğun geleceği konusunda hepimizi tereddüte düşürdü. Kulüplerin mali yapısı açısından önemli bir yasa. Sponsorluğun Türkiye'de kurumsallaşması konusunda dikkatlerimiz bu yasa üzerinde olacak. Bunun uygulamasının arttırılmasına yönelik gayretlerimiz olacak'' diye konuştu.

Sporcuların sağlık ve sosyal güvenliklerinin de önemli bir konu olduğunu kaydeden Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, ''Sporcu kardeşlerimizin yaşadığı mağduriyetler var. Bunların üzerinde de durmamız gerektiğine inanıyorum'' dedi.

SPOR MEDYASINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

Spor medyasının Türk sporu içinde önemli bir yerinin bulunduğunu belirten Başesgioğlu, ''Siz sadece habercilik adına bir şeyler üretmiyor, olumsuzlukların giderilmesi için de bu ailenin önemli aktörlerinden birisiniz. Bu anlamda da önemli bir sorumluluğunuz var'' dedi.

Bu konuyu, spor medyası ile yapacağı özel bir oturumda konuşmanın faydalı olacağına inandığını kaydeden Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, ''Spor medyası sporu oluşturan aktörlerin başında geliyor. Bu konuda sorumluluk sahibi olduğunuzu biliyorum. Bunu daha efektif, daha yönlendirici bir şekilde kullanabilirsek, yaşadığımız olumsuzlukları belki geride bırakırız diye düşünüyorum'' şeklinde konuştu.

OLİMPİYAT KONUSUNDA TÜRKİYE'NİN CİDDİ OLDUĞUNUN ALTINI ÇİZMEK İSTİYORUM

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Türkiye'nin olimpiyat oyunlarına adaylığının ciddi olduğunu bildirdi.Murat Başesgioğlu, Türkiye Spor Yazarları Derneği'nde (TSYD), spor medyasının temsilcileriyle yaptığı toplantıda, soruları da yanıtladı.İstanbul'un olimpiyat oyunlarına adaylığını değerlendiren Bakan Başesgioğlu, İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu'nun dünkü toplantısında geniş bir değerlendirme yaptıklarını, bugün ve yarın da devam edecekleri görüşmeler sonucunda karar vereceklerini ifade etti.

Türkiye'nin birçok uluslararası organizasyona başarıyla ev sahipliği yaptığını anlatan Başesgioğlu, ''Bugüne kadar yapılanlardan alnımızın akıyla çıktık. Olimpiyatlara ev sahipliği yapma hedefinden geri adım atmayacağız. Yasamız var. Yasanın uygulanmasında aksaklıklar tespit ettik. Bunlarla ilgileneceğiz. Bunu süreklilik arz eden bir anlayış içinde sürdürmek lazım. Senenin belli gününde konuyu gündeme alıp olimpiyat hedefini yakalayamayız'' diye konuştu.Olimpiyatlara adaylıkta, kentin genel altyapı kriteri, finansman yapısı gibi faktörlerin de olduğunu kaydeden Başesgioğlu, ''Önümüzdeki süreçte aktif bir politika uygulamayı düşünüyoruz. Bu konuda Türkiye'nin ciddi olduğunun altını çizmek istiyoruz. Olimpiyatlar için laf olsun diye müracaat eden bir ülke değiliz'' dedi.

FUTBOL FEDERASYONU İLE İLİŞKİLER

Geçen dönemde, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy arasında bazı süreçlerin yaşandığı ifade edilerek yöneltilen, ''Geçen dönemden kalan husumet kucağınıza geldi. Bu sorunu nasıl aşacaksınız'' sorusunu ise Bakan Başesgioğlu, şöyle yanıtladı:

''Benim için önemli olan kurumsal yapılardır. Bu yapıda bulunan arkadaşlarımıza benim subjektif değerlendirmelerim önemli değil, ikinci planda. Şu anda futbolun bir yasasının çıkması lazım. Bu yasa çıkarsa zaten tartışma konularının çoğu açığa çıkacak. Oyunun düzgün oynanmasını sağlarsak şahısların tartışmasına girmeye gerek kalmayacak. Oyunun kurallarının düzgün konmasına, bir yasa düzenleyicisi olarak buna gayret edeceğiz. Centilmenliği, yazılı olmayan içtihatları Türk sporuna kazandırmak lazım. Federasyonla ilişkilerimde de... Ben normal, Voleybol Federasyonu'na nasıl gidiyorsam Futbol Federasyonu'na da aynı şekilde gidiyorum. Dün stadyumda beraberdik, başka bir platformda da beraber oluruz. Geçmişte yaşanan sıkıntıların son bulması için yasanın, spor kamuoyunun da içine sinecek şekilde çıkartılıp, düzenli bir şekilde gitmesi bu işleri çözer diye düşünüyorum.''

HERHANGİ BİR KARARIN KRİTİĞİNİ YAPMAKTAN UZAK DURMAK NİYETİNDEYİM

Turkcell Süper Lig'in ilk haftasındaki Trabzonspor-Sivasspor maçının son anlarında yaşanan olaylar ve konuyla ilgili verilen ceza hakkında düşüncesi sorulan Murat Başesgioğlu, ligin ilk haftalarında bu tür olayların yaşanmasının herkesi düşündürmesi gerektiğini ifade ederek, şöyle yanıt verdi:

''İyimserliğin hakim olduğu bir ortamda, büyük umutlarla centilmenliğin hakim olacağı lig sürecinin yaşanmasını beklerken böyle bir olay yaşandı. Ceza konusunda... Şimdi de yapmayacağım belki, ileride de yapmayı düşünmüyorum. Bunu daha ileriki dönemlerde belki gerçek kritik sahiplerine bırakmak yerli yerinde olur. Sporu yönetmek zor bir iş tabii ki. Bu konuda karar vericilerin cesaretlerini de kırmamak lazım. Başta hakemler olmak üzere onların cesaretini kırmamak lazım. Verilen kararın da haftalar boyu spor gündemini meşgul edecek bir durum yaratmaması lazım. Karar oluştururken, çok dikkatli olunması gerektiğine de inanıyorum. Federasyonun veya futbol camiasının kendi dinamikleri var. Genel kurulları, yönetim kurulları var. Bu kararların eleştirisi ve sağlıklı oluşması için bu dinamiklerden geçmesi lazım. Ben, Spor Bakanı olarak bu şekilde müdahil olunca tepki geliyor. Bundan özellikle kaçınmam gerektiğine inanıyorum. Herhangi bir kararın kritiğini yapmaktan da olabildiğince uzak durmak niyetindeyim. İnşallah bu tür olaylar tekerrür etmez. Belki milli maç arası herkesin daha iyi düşünmesine vesile olacak.''

MİLLİ TAKIM İÇİN DAHA SABIRLI VE TOLERANSLI OLMALIYIZ

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, 2008 Avrupa Şampiyonası'na katılabilmek için eleme grubu maçları yapan (A) Milli Futbol Takımı için sabırlı olup, daha toleranslı davranılması gerektiğini ifade etti.

Milli takımın gidişatını nasıl bulduğu sorulan Başesgioğlu,

''Şampiyonaya katılabileceğimiz, kapasitemizin bunu bize getireceği kanaatindeyim. Türkiye bunu hak eden bir ülke. Bazen futbolda şanssızlıklar yaşanıyor. En formda takımlar bile zaman zaman takılıyor. Takımın hırsıyla, azmiyle bu işi koparacağı konusunda umut vermesi önemli. Tartışma süreci ayrı bir konu. En azından bugün milli maç var. Doğan tartışmalara müdahil olmayayım. Son dakikaya kadar biraz sabırlı olmamız lazım. Futbolculara ve teknik heyete biraz daha toleranslı olmalıyız. Son dakikaya kadar işin ne olacağı belli değil.''

Yabancı futbolcularla ilgili bir soruyu da yanıtlayan Bakan Başesgioğlu, takımlarda daha çok Türk oyuncunun yer alarak, uluslararası müsabakalara katılmasının önemli olduğunu belirterek, ''Yabancı oyuncu konusu dünya futbolunun üzerinde çok tartıştığı bir konu. Günlük veya kısa vadeli başarılar adına kulüplerimiz böyle bir zorlama ile karşı karşıya. Ama temel düşüncem; olabilir, çok kaliteli yabancılar gelsin, bundan istifade edilsin. Bu sayının fazla olmasının sorgulanması gerektiği kanaatindeyim'' şeklinde konuştu.

Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Togay Bayatlı'nın da hazır bulunduğu sohbet toplantısının ardından, TSYD Başkan Vekili Faik Gürses, Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'na bir plaket verdi. Başesgioğlu daha sonra gazetecilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.
Puan Durumu
  Takım  O   G   B   M    A     Y     P  
1 Galatasaray 4 3 1 0 8 2 10
2 Beşiktaş 4 3 1 0 4 1 10
3 Kayseri 4 2 2 0 6 2 8
Tümünü göster...
4 Trabzon 3 2 1 0 8 2 7
5 Ankaragücü 4 2 1 1 7 6 7
6 Fenerbahçe 4 2 1 1 4 4 7
7 Sivas 3 2 0 1 4 2 6
8 İ.B.B. Spor 4 2 0 2 5 5 6
9 Bursa 4 1 2 1 4 3 5
10 Denizli 4 1 2 1 7 7 5
11 G.Birliği 4 1 1 2 6 7 4
12 V.Manisa 4 1 1 2 7 9 4
13 G.B. Oftaş 4 1 1 2 3 5 4
14 Konya 4 0 3 1 4 5 3
15 Gaziantep 4 1 0 3 3 5 3
16 Kasımpaşa 4 1 0 3 4 7 3
17 Ç.Rize 4 1 0 3 4 12 3
18 Ankaraspor 4 0 1 3 4 8 1
20:30
Türkiye - Macaristan
2008 Avrupa Şampiyonası grup eleme maçı (ATV)
Haftanın Maçları
4. Hafta
 Bursa 1  
  Trabzon 1  
 Ankaragücü 2  
  G.Birliği 2  
 Ç.Rize 3  
  İ.B.B. Spor 1  
 Konya 2  
  Denizli 2  
 Beşiktaş 0  
  Kayseri 0  
 G.B. Oftaş 1  
  Fenerbahçe 1  
 Sivas 2  
  Gaziantep 0  
 Kasımpaşa 3  
  Ankaraspor 1  
 V.Manisa 2  
  Galatasaray 2  
Haftanın Maçları
5. Hafta
 Ankaraspor Beşiktaş 15 Eylül 18:00  
 Sivas G.B. Oftaş 15 Eylül 20:30  
 Denizli Kasımpaşa 15 Eylül 20:30  
 Fenerbahçe Ç.Rize 15 Eylül 21:00  
 Trabzon Ankaragücü 16 Eylül 18:00  
 Gaziantep Kayseri 16 Eylül 20:30  
 İ.B.B. Spor Bursa 16 Eylül 20:30  
 G.Birliği V.Manisa 16 Eylül 20:30  
 Galatasaray Konya 16 Eylül 21:00