kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Törende 80 yaşını aşmış 12 düşünce insanına "Onur Ödülü" verildi.

'Aydınların sesi daha çok çıkmalı'

38. Asya ve Kuzey Afrika Çalışmaları Kongresi'nde konuşan Erdoğan, "Haksızlıklar karşısında aydınlar sesini yükseltmeli, insanlığın vicdanı olmalı" dedi..
Başbakan Tayyip Erdoğan, 38. Asya ve Kuzey Afrika Çalışmaları Kongresi'nde (ICANAS) bilim adamlarının dünya barışını korumak için çalışması gerektiğini vurguladı. Erdoğan, bir siyasetçi olarak bilim adamlarının ağzından çıkacak her sözü çok değerli bulduğunu belirterek, "Ancak öyle anlar olur ki, bilim adamları barışı torpilleyebilirler" uyarısında bulundu.

ORTADOĞU MESAJI
İsim vermeden Ortadoğu'da ve dünyada şiddeti körükleyen ülke ve grupları eleştiren Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Yanı başımızda Irak'ta, Ortadoğu'da olanlar yüreklerimizi dağlıyor. Türkiye'nin teröre karşı verdiği mücadele de yüreğimizi dağlıyor. Bu koşullarda bilim insanlarının, sanatçıların, fikir adamlarının, toplumların tanıdığı, sevdiği istisnai kişiliklerin rolü çok önemlidir. Haksızlıklar karşısında bilim adamlarının, entelektüellerin, sanatçıların sesleri ne yazık ki, yaşadığımız çağda yeterince yükselmiyor. Oysa, adına bilgi çağı denilen bu çağda bilim ve sanat adamlarının, aydınların ve akademisyenlerin insanlığın vicdanı olması gerekir."

PROF. ÇIĞ'A ÖDÜL
Kongrenin açılışında ise 80 yaşını aşmış, 12 bilim, sanat ve düşünce insanına "Onur Ödülü" verildi. Bu kapsamda, Şükrü Elçin, Muazzez İlmiye Çığ, Prof.Dr. İhsan Doğramacı, Süleyman Kazmaz, Oktay Aslanapa, Halil İnalcık, Kazım Mirşan, Zeynep Korkmaz, Hamza Eroğlu, Etem Ruhi Üngör, Bozkurt Güvenç ile Kemal Baytaş'a anı tabağı ve onurluk verildi. Törende, Elçin, Doğramacı, Kazmaz ve Aslanapa'nın ödüllerini Başbakan Erdoğan sundu. Prof. Dr. Şükrü Elçin'in yerine ödülünü, oğlu Prof. Dr. Murat Elçin, Prof. Dr. İhsan Doğramacı yerine ise ödülünü oğlu Prof. Dr. Ali Doğramacı aldı. 93 yaşındaki Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ'a ise ödülünü Ertuğrul Günay verdi.