kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
PROTOKOL İMZALANDI Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Nuri Has kolej için gerekli protokolun imzalandığını söyledi.

AB'ye bürokrat yetiştiren Avrupa Koleji Türkiye'de

PERVİN KAPLAN HABER MERKEZİ
Finansmanı Avrupa Komisyonu tarafından sağlanan Avrupa Koleji, dünyadaki üçüncü kampusu için Kadir Has Üniversitesi ile anlaştı..
1949'da AB kurumlarına bürokrat yetiştirmek ve Avrupa bilincini geliştirmek için Brüksel'de kurulan ve finansmanı büyük ölçüde Avrupa Komisyonu tarafından sağlanan Avrupa Koleji (The College of Europe) dünyadaki üçüncü kampusunu Türkiye'de açmak için Kadir Has Üniversitesi ile protokol imzaladı. Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Nuri Has, Brüksel dışında 1994'te Doğu Avrupa ülkelerinin AB ile entegrasyonu için Varşova'da ikinci kampusunu kuran yüksek lisans ve doktora konusunda eğitim veren kolej ile üniversitenin, sertifika programları düzenlemeye başladıklarını söyledi. Has, Avrupa Koleji'nin ağırlıklı olarak AB Komisyonu'na "eurocat" yetiştiren, AB üyesi ve aday birçok ülkenin başbakanından, dışişleri bakanlığı bürokratlarına kadar çeşitli kesimlere AB konusunda hem seminerler düzenlediğini hem de yüksek lisans ve doktora imkânı sağladığını hatırlattı. AB ile müzakarelere başlanmasının ardından Türkiye'nin başta AB hukuku olmak üzere AB ile ilgili alanlarda gerekli duyulacak bilgi açığını gidermek için Kadir Has Üniversitesi'nin kolej ile ortak eğitim anlaşması imzaladığını anlatan Has, geçen ay AB rekabet hukuku ve ticareti ile ilgili seminerleri gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Kasım 2007 tarihinde AB Komisyonu Türkiye Yıllık İlerleme Raporu'nda ortaya çıkacak eleştiriler kapsamında yeni seminerlerin gerçekleştirilmesi kararının alındığını dile getiren Has, bu seminerde özellikle Şirket Kurtarma ve Yeniden Yapılanma Teşviki, AR&GE Yardımı, Çevre Yardımı, Uluslararası perspektifte devlet yardımları ve AB Komisyonu Devlet Yardımları Eylem Planı konularının işleneceğini ve derslerin de Kolej ve AB uzmanları tarafından verileceğini belirtti.

AB UZMANLARI VERECEK
Has, 2008 yılının başından itibaren planlanan AB Seminerleri'nin konu başlıkları AB Telekomünikasyon Hukuku, AB Çevre Politikası, AB Enerji Politikası ve AB Ulaştırma Politikası olarak sıraladı. Has, bu programların finansmanın sağlanması için de AB'ne proje sunduklarını belirtti. Has, "Kolej ile şu anda ortak sertifika programları gerçekleştiriyoruz. Kolej, Türkiye'de kampus kurmaya karar verdiği zaman Kadir Has Üniversitesi ile ortak olacak. Ancak bunun için Türkiye'nin AB üyesi olması gerekiyor" diye konuştu.
Haberin fotoğrafları