kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ankara'da felaketin eşiğinden dönüldü

Yeni Haber
Ankara'nın Kurtuluş semtinde otopark içindeki bomba etkisiz hale getirildi. Bomba yüklü araçta 300 kilogram TNT -sodyum nitrat maddesi ele geçirildi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Ankara'da felaketin eşiğinden dönüldü
Ankara'nın Kurtuluş semtinde bulunan bir çok katlı otoparkta bulunan bombanın etkisiz hale getirilirken, konuyla igili ilginç bilgilere ulaşılıyor.




Soruşturmayı yürüten emniyet birimleri, çalışmanın istihbari olduğunu ifade ederken, asıl hedefin ise bir başka nokta olduğunu kaydettiler.

Vito minibüsün yerinin belirlenmesine ilişkin detaya girmekten kaçınan emniyet yetkilileri sadece, "Çalışma istihbari bir çalışma. Aylardır yapılan bir ortak çalışma sonucu belirlendi. Ama irtibatlar ve ayrıntılar henüz kesinleşmiş değil" dediler.

Kurtuluş Otoparkı'nın 2.katına bırakılan bombanın bu sabah 05.30 ile 06.00 arasında park edildiğini bildiren emniyet yetkilileri, binada da kamera olmadığını söylediler.

Civarda ayrıca Mobesse kamerasının da bulunmadığını söyleyen emniyet yetkilileri, "Sabah namazından hemen sonra getirilmiş. Otoparkın girişin bir üstü bölümündeki yere park edilmiş" diye konuştular.

Ankara Valiliği, çok katlı otoparka bırakılmış bir minibüs içerisinde bugün bulunan patlayıcıların, daha önce Mersin ve Şırnak Uludere'de terör örgütü PKK'ya karşı yürütülen operasyonlarda ele geçen malzemelerle örtüştüğünü açıkladı.

ASIL HEDEF BELLİ DEĞİL

Bu arada Terörle Mücadele Şubesi yetkilileri, "Malesef hedef burası değil. Biz buranın bir aktarım noktası olduğunu düşünüyoruz. Çünkü amaç bu nokta olsaydı bırakıp gitmezlerdi" dediler.

Ayrıca El Kaide'nin bu tip intihar saldırılarında taşeron taşıyıcı kullandığını ifade ederek, "Aracı buraya getirenle, saldırıyı yapan aynı kişi olmayacaktı diye tahmin ediyoruz. Kızılay'da bulunan kamu binalarından birine yönelik olarak tasarlanan saldırı için, aktarım noktası olarak buraya getirildiği yönünde çalışıyoruz" diye konuştular.

SODYUM NİTRAT

Aracın içinde 300 kilogram Sodyum Nitrat olduğunu belirten emniyet yetkilileri, bugüne kadar ele geçirilen en yüksek miktarda patlayıcı olduğunu da dikkat çektiler. Aracın Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı'na çekilerek inceleneceği de bildiren polis yetkilileri, bu miktarın bölgede büyük bir yıkıma sebep olabieceğini bildirdiler.


* "ANKARA'DA FELAKETİN EŞİĞİNDEN DÖNÜLDÜ" HABER FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ


VALİ ÖNAL: FELAKET ÖNLENDİ


Ankara Valisi Kemal Önal, Sıhhiye pazarı yanındaki çok katlı otoparktaki bomba yüklü aracın detektör köpeklerin tepki vermesi üzerine tespit edildiğini belirtti.Vali Önal, ''Ankara polisinin başarılı ve titiz çalışması, muhtemel bir felaketi önlemiştir'' dedi.

Olay yerine gelen Ankara Valisi Önal, konuyla ilgili olarak gazetecilere yaptığı açıklamada, 11 ve 12 Eylül'ün hassas günler olduğunu, bu nedenle bu günler öncesinde polisin il genelinde yaygın güvenlik önlemleri aldığını, bu faaliyetlere uzman ekipler ve detektör köpeklerin katıldığını belirterek, şunları söyledi:

''Dün akşam başlattığımız ve tüm Ankara'yı kapsayan arama taramada, Kurtuluş Kapalı Otoparkı'nda, detektör köpeklerimizin tepki vermesi nedeniyle Vito tabir edilen araç üzerinde çalışmalar yoğunlaştırıldı ve patlayıcı madde yüklü olduğu tespit edildi. Şu anda endişe edecek bir şey yok. Ankara polisinin başarılı ve titiz çalışması, muhtemel bir felaketi önlemiştir. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği, huzuru bizim için her şeyden önemlidir. En küçük rütbelisinden en üst amirine kadar tüm kadro bunun bilinci içerisinde 24 saatini harcayarak, çalışmalarına devam etmektedir. Vatandaşlarımız için geçmiş olsun diyorum. Tabii bunun eyleme dönüşmesi halinde neler olacağını düşünmek dahi istemiyorum. Gerek duyarsak daha detaylı açıklamayı, bilgiler netleştikten sonra yapacağız. Sahte plakalı minibüs üzerinde şu anda çalışmalar sürüyor.''

VALİ: OLAY ÇOK YÖNLÜ ARAŞTIRILIYOR

Ankara Valisi Kemal Önal, başkentte bombalı araç bulunmasıyla ilgili olayın çok yönlü bir şekilde araştırıldığını bildirdi.

Önal, Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorusu üzerine, Sıhhiye Pazarı yanındaki çok katlı otoparkta bulunan ve içerisinde bomba
bulunduğu tespit edilen minibüsün ve içerisindeki malzemelerin Gölbaşı'na götürüldüğünü ve burada kriminal inceleme yapıldığını bildirdi.

Gazetecilerin aracı kimin kullandığına ilişkin bir bilgi olup olmadığını sorması üzerine Önal, bunun için erken olduğunu, olayın çok yönlü şekilde araştırıldığını söyledi.

Önal, çalışmaların devam ettiğini belirterek, bilgiler netleşince kamuoyunun tatmini açısından konuyla ilgili açıklama yapılacağını ifade etti.


''CİVARDAKİ EVLER BOŞALTILDI''

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Önal, ''Araç, polisin 11 Eylül nedeniyle daha önceden alarma geçmesi nedeniyle bulundu değil mi?'' şeklindeki sorusu üzerine, bu tip çalışmaların aralıksız sürdürüldüğünü kaydetti. Belli günlerde bu çalışmaların yoğunlaştığını ifade eden Önal, ''Dün akşam da daha önceden planladığımız şekilde çok geniş bir alanda arama faaliyetlerimizi sürdürüyorduk'' dedi.

Önal, çalışmalarda elektronik cihazlarla bomba ve uyuşturucuya duyarlı köpeklerin kullanıldığını anlatarak, bu olayda da aracı detektör köpeğin bulduğunu yineledi.

Başka bir soru üzerine Kemal Önal, aracın bulunmasından sonra, gerekli önlemlerin alınarak, civardaki evlerin boşaltıldığını bildirdi. Otopark çevresindeki yolların trafiğe kapatıldığını anlatan Önal, şehir trafiğinde herhangi bir sorun yaşanmadığını kaydetti.

EMNİYET MÜDÜRÜ: BOMBAYLA İLGİLİ İNCELEME YAPILIYOR

Ankara Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz, bu sabah saatlerinde Ankara'da Kurtuluş çok katlı otoparkında belirlenen bomba yüklü araca ilişkin çalışmanın sona erdiğini ve bombanın cinsinin kriminal laboratuvar incelemesinden sonra açıklığa kavuşacağını söyledi.

Ankara Valisi Kemal Önal, daha önce yaptığı açıklamada, Ankara'daki Kurtuluş çok katlı otoparkında bomba yüklü bir araç tespit edildiğini ve uzmanların araç üzerindeki çalışmalarının sürdüğünü açıklamıştı.

Yılmaz, bu sabahtan beri yapılan çalışmalara ilişkin olarak yaptığı tek cümlelik açıklamada, "Çalışma bitmiştir, inceleme sona ermiştir" dedi. Yılmaz, gazetecilerin bombanın türü konusundaki ısrarlı soruları üzerine ise "Bomba uzmanı gibi yorumlar yapmayın. Kriminal polis laboratuvarında yapılacak incelemeden sonra bu ortaya çıkacak ve Sayın vali tarafından açıklanacak" diye konuştu.

ULUS'TAKİ SALDIRIDA 6 KİŞİ ÖLMÜŞ, 100 KİŞİ YARALANMIŞTI

Öte yandan, Başkentin kalbi ve Cumhuriyet'in sembolü olan Ulus Meydanı'nda 22 Mayıs 2007'de Ankara tarihinde görülen en büyük terör saldırısı gerçekleşmişti. 6 kişinin öldüğü, 16'sı ağır 100 kişinin yaralandığı saldırı sırasında başkentin göbeğinde dehşet dakikaları yaşanmıştı. Erkek olduğu belirlenen canlı bomba, insan kalabalığının ortasında üzerindeki pimi çekerek meydanı kan gölüne çevirmişti. Anafartalar Çarşısı harabeye dönmüştü.

AJANSLAR